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Company P = * * * 

Dear * * *: 

This letter is in response to your ruling request dated September 30, 2004, in 
which your authorized representative requested a ruling on your behalf 
concerning the determination of the maximum amount of the deduction allowable 
under section 404(a)(7) of the Internal Revenue Code ("Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested: 

Company P maintains defined benefit plans and defined contribution plans 
(qualified under section 401 (a) of the Code) for the benefit of its eligible 
employees. Company P calculates the deduction limit for employer contributions 
to each plan under sections 404(a)(l) or 404(a)(3) of the Code whichever is 
applicable. In addition, because certain employees of Company P participate in 
both defined benefit plans and defined contribution plans, Company P's 
contributions to the plans are also subject to the combined plan deduction limit 
under section 404(a)(7) of the Code. 

In determining the individual defined benefit plan deduction limit, Company P 
uses the special rule under section 404(a)(l)(D)(i) of the Code that increases the 
maximum amount deductible to the unfunded current liability under section 412(1) 
of the Code. Company P also elects under section 404(a)(l)(F) of the Code to 
disregard the modified interest rate under sections 41 2(b)(5)(B)(ii)(ll) and 
412(1)(7)(C)(i)(lV) of the Code and use interest rates based on 30-year U.S. 



Treasury securities for purposes of determining unfunded current liability and, 
accordingly, the maximum amount deductible. 

Company P's combined plan deduction limit under section 404(a)(7) is at least 
equal to the amount necessary to satisfy its unfunded current liability under 
section 412 of the Code to its defined benefit plans because Company P relies 
on section 404(a)(l)(D)(i) of the Code for each defined benefit plan deduction 
limit. 

Company P proposes to calculate its unfunded current liability for purposes of the 
combined plan deduction limit under section 404(a)(7) of the Code using interest 
rates based on 30-year U.S. Treasury securities just as it calculates its unfunded 
current liability for purposes of the individual plan deduction limit for each of its 
defined benefit plans. Company P proposes to disregard sections 
412(b)(5)(B)(ii)(ll) and 412(1)(7)(C)(i)(lV) of the Code for purposes of determining 
the interest rate used in calculating the maximum amount of the deduction 
allowable under section 404(a)(7) of the Code to the same extent that it is 
expressly statutorily permitted under section 404(a)(l)(F) of the Code to 
disregard such subsections for purposes of determining the interest rate used in 
calculating the maximum amount of deduction allowable under section 404(a)(l) 
of the Code. 

Based on the facts and representations, you request the following ruling: 

If section 404(a)(l)(D)(i) of the Code applies to one of Company P's 
defined benefit plans for any plan year, Company P is allowed to disregard 
sections 41 2(b)(5)(B)(ii)(ll) and 41 2(1)(7)(C)(i)(lV) of the Code for purposes 
of determining the interest rate used in calculating the maximum amount 
of deduction allowable under section 404(a)(7)(A) of the Code. 

Section 404(a) of the Code provides, as a general rule, that if contributions paid 
by an employer on account of any employee to a pension, profit sharing or 
annuity plan would otherwise be deductible, they shall be deductible under 
section 404 of the Code, subject to certain limitations set forth therein on the 
amounts deductible in any year. Section 404(a)(l)(A) of the Code provides limits 
on the deductibility of contributions with respect to qualified defined benefit plans. 

Section 404(a)(l)(D)(i) of the Code provides that, in the case of a defined benefit 
plan, the maximum amount deductible under the limitations of section 404(a)(l) 
shall not be less than the unfunded current liability determined under section 
412(1). The term "unfunded current liability" is defined in section 412(1)(8)(A) of 
the Code, with respect to any plan year as the excess (if any) of - (i) the current 
liability under the plan, over (ii) the value of the plan's assets determined on the 
basis of any reasonable actuarial method of valuation which takes into account 
fair market value and which is permitted under the Treasury Regulations 
("Regulations"). 



Section 404(a)(l )(F) of the Code provides that an employer can elect to 
disregard sections 41 2(b)(5)(B)(ii)(lI) and 41 2(1)(7)(C)(i)(lV) of the Code for 
purposes of determining the interest rate used in calculating the maximum 
amount of the deduction allowable under section 404(a)(l) of the Code. 

Section 404(a)(7)(A) of the Code provides that, if an employer maintains one or 
more defined benefit plans and one or more defined contribution plans, the 
maximum deductible contribution for all such plans of the employer for the 
taxable year is limited to the greater of: (1) 25% of the aggregate compensation 
paid or accrued during the taxable year to the beneficiaries under such plans; or 
(2) the amount of contributions made to or under the defined benefit plans to the 
extent such contributions do not exceed the amount of employer contributions 
necessary to satisfy the minimum funding standard of section 412 of the Code 
with respect to any such defined benefit plans for the plan year ending with or 
within such taxable year or for any prior plan year ("Minimum Funding Amount"). 

Section 404(a)(7)(A) of the Code also provides that, for purposes of calculating 
the Minimum Funding Amount, if section 404(a)(l)(D) of the Code applies to a 
defined benefit plan for any plan year, the amount necessary to satisfy the 
minimum funding standard provided by section 412 of the Code with respect to 
such plan for such plan year shall not be less than the unfunded current liability 
of such plan under section 412(1) of the Code. 

Section 412(b)(5)(B) of the Code states that, for purposes of determining a plan's 
current liability and for purposes of determining a plan's required contribution 
under section 41 2(1) of the Code for any plan year, if any rate of interest used 
under the plan to determine cost is not within the permissible range, the plan 
shall establish a new rate of interest within the permissible range. 

Section 41 2(b)(5)(B)(ii)(l) of the Code states that except as provided in sections 
412(b)(5)(B)(ii)(lI) and 41'2(b)(5)(B)(ii)(lII) of the Code, the term "permissible 
range" means a rate of interest which is no more than 10% above, and not more 
than 10% below, the weighted average of the rates of interest on 30-year 
Treasury securities during the 4-year period ending on the last day before the 
beginning of the plan year. ("30-year Treasury Rate") 

Section 412(b)(5)(B)(ii)(lI) of the Code provides that, in the case of plans years 
beginning after December 31,2003, and before January I, 2006, the term 
"permissible range" means a rate of interest which is not above, and not more 
than 10% below, the weighted average of the rates of interest on amounts 
invested conservatively in long-term investment grade corporate bonds during 
the four-year period ending on the last day before the beginning of the plan year. 
("Corporate Bond Rate") 



Section 412(1)(7) of the Code provides additional rules for determining the current 
liability under subsection (I) of section 412 of the Code. The term "current liability" 
is defined in section 412(1)(7)(A) of the Code to mean all liabilities to employees 
and their beneficiaries under the plan. 

Section 412(1)(7)(C)(i) of the Code sets forth the general rule for the interest rates 
to be used effective for plans years beginning after December 31, 1994. Under 
section 412(1)(7)(C)(i)(l) of the Code the rate of interest used to determine current 
liability shall be the rate of interest used under section 412(b)(5) of the Code, 
except that the highest rate in the permissible range under section 
41 2(b)(5)(B)(ii) of the Code shall not exceed the specified percentage (as 
determined under section 412(1)(7)(C)(i)(ll)) of the weighted average referred to 
in such subparagraph. 

Section 412(1)(7)(C)(i)(lV) of the Code provides a special rule for determining the 
interest rate in plan years beginning in 2004 or 2005. For such plan years, the 
rate of interest used to determine current liability under section 41 2(1)(7) of the 
Code shall be the rate of interest under section 412(b)(5) of the Code. 

In essence, Company P is requesting to use the 30-year Treasury Rate and not 
the Corporate Bond Rate for purposes of determining the unfunded current 
liability under section 404(a)(7) of the Code. 

For each of its defined benefit plans, Company P uses the special rule under 
section 404(a)(l )(D)(i) of the Code to determine the deduction limit with respect 
to the plans, and is making the section 404(a)(l)(F) election to disregard the 
modified interest rate under sections 41 2(b)(5)(B)(ii)(lI) and 41 2(1)(7)(C)(i)(lV) of 
the Code for purposes of the deduction allowable under section 404(a)(l) of the 
Code. This election allows Company P to use the 30-year Treasury Rate for 
purposes of determining the deduction limit under section 404(a)(l)(D)(i) of the 
Code. 

Section 404(a)(7) of the Code applies because Company P maintains both 
defined benefit and defined contribution plans covering the same employees. 
Accordingly, the maximum deductible amount in a taxable year for such plans 
may not exceed the greater of (1) 25% of the aggregate compensation paid or 
accrued during the taxable year to the beneficiaries under such plans; or (2) the 
Minimum Funding Amount. Pursuant to section 404(a)(7)(A), the Minimum 
Funding Amount, for a plan to which section 404(a)(l)(D)(i) applies, is the 
unfunded current liability determined using section 41 2(1) of the Code. The 
reference to unfunded current liability in section 404(a)(7)(A) is identical to the 
reference in section 404(a)(l)(D)(i) and is applicable only to plans to which 
section 404(a)(l)(D)(i) applies. Given the statutory language and design, it would 
be inconsistent for a plan that is subject to both section 404(a)(l)(D)(i) and 
section 404(a)(7)(A) to compute the unfunded current liability differently for 
purposes of section 404(a)(l)(D)(i) and section 404(a)(7). Therefore, we rule 



- 
that the calculation of unfunded current liability is the same for section 
404(a)(7)(A) as it is for section 404(a)(l)(D)(i). Because of the section 
404(a)(l)(F) of the Code election, the unfunded current liability is determined for 
section 404(a)(l)(D)(i) of the Code using the 30-year Treasury Rate. Accordingly, 
the 30-year Treasury Rate is used to determine unfunded current liability for 
section 404(a)(7) of the Code as well. 

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 1 O(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 
A copy of this letter is being sent to your authorized representative in accordance 
with a power of attorney on file in this office. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact * * *, I.D. # * * *, at * * *. 
Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3. 

Sincerely yours, 

Enclosures: 

cc: * * * 
* * * 
* * *  
* * * 

p r a n c e s  V. ~ l o j n ,  Manager 
Employee Plans Technical Group 3 
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