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This is in response to your letter dated August 18,2004, as supplemented by 
correspondence dated September 16,2004, submitted on your behalf by your 
authorized representative, Individual B, in which you request a waiver of the 60 
day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue 
Code (the Coden). 



The following facts and representations have been submitted under penalties of 
perjury in support of your request. 

Taxpayer A who is 79 years old maintained an individual retirement arrangement, 
IRA X, with Company C. Taxpayer A represents that in September 2003, 
because of numerous account problems she encountered with Company C, she 
withdrew Amount D from IRA X. (The account statements submitted for IRA X 
for September and October 2003 describe the withdrawal activity as "normal 
close out"). Documentation submitted on behalf of Taxpayer A indicates that on 
September 23,2003, a portion of Amount D, Amount E, was deposited into 
Account H, a personal savings account Taxpayer A maintains with Bank B. 
Taxpayer A has attained her required beginning date under Code section 
401(a)(9) and, prior to the September 2003 distribution from IRA X, had been 
receiving annual distributions from IRA X since attaining age 70 %. 

It has been represented that Taxpayer A's only source of income is from Social 
Security which she supplemented with monthly distributions from IRA X. 
Individual B asserts that it was her intention to have Taxpayer A continue taking 
monthly distributions from IRA X until those funds were exhausted instead of 
Taxpayer A receiving all of the IRA funds in one distribution. It has been 
represented that Company C did not offer any advice concerning the tax 
consequences of not rolling over the IRA X funds into another IRA within 60 
days. It has been further represented that the 60 day rollover requirement was 
brought to Individual B's attention in March 2004 when Taxpayer A's- 
income tax returns were being prepared. 

lndividual B states that Taxpayer A has limited financial resources and that it was 
anticipated that, even in spite of the total distribution of Amount D in 2003, the 
IRA X funds would have been used to cover the cost of approximately two 
months of assisted care expenses. Documentation submitted with this request 
for a ruling substantiates that Taxpayer A has in fact used most of the IRA funds 
since they have been in Account H. An account statement for Account H as of 
September 7,2004 indicates that Account H has an ending balance of less than 
Amount F. 

Taxpayer A filed her income tax returns for the tax year and included 
Amount D in ross income, the inclusion of which caused her income tax liability 
for tax year h t o  be much higher than in previous years. Even though 
Taxpayer A has, to date, used most of the IRA funds for personal expenditures 
since they have been in Account H, she would, nonetheless, like to file an 
amended return to get a refund of some of the taxes she paid for t h e  tax 
year. Taxpayer A proposes to redeposit, from other sources, a portion of Amount 
D back into an IRA and requests that the Service waive the 60 day rollover 
requirement with respect to the portion of Amount D so redeposited into an IRA. 



Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does 
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for 
whose benefit the IRA is maintained if- 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth 
day after the day on which the individual received the payment or 
distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan other than an IRA) for the benefit of 5, such individual not later than the 60 day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount 
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without 
regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at the time during the I-year period ending in the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) 
from an IRA which was not included in gross income because of the application 
of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- 
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where 
the failure to waive such requirement would be against equity and good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur 
after December 31,2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of 
the Code. 

Rev. Proc. 2003-16,2003-4 I.R. B. 359, provides that in determining whether to 
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), 
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1) 



errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due 
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in 
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time 
elapsed since the distribution occurred. 

In this case Taxpayer A received a distribution of Amount D from IRA X in tax 
Documentation submitted with this request for a ruling indicates that 

on September 23, 2003, a portion of the IRA X distribution, Amount E, was 
deposited into Account H, a personal savings account Taxpayer A maintains with 
Bank B. Since September 2003 to the present date, Taxpayer A has used the 
most of the IRA funds which she deposited into Account H to meet personal 
financial expenditures. An account statement for Account H dated September 7, 
2004, shows that Account H as a balance of less than Amount F. Further, it has 
been represented that Taxpayer A would have used all of Amount D to pay for 
assisted care 

In determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement, one 
of the factors that the Service considers is whether the taxpayer used the money 
since it has been out of the IRA. In this case is has been shown that Taxpayer A 
has in fact used most of Amount D for personal expenditures. The Committee 
Reports describing the legislative intent indicates that Congress enacted the 
rollover provisions to allow portability between eligible retirement plans, including 
IRAs. Using a distribution from an IRA to meet personal financial obligations is 
not consistent with the intent of Congress to allow portability between eligible 
retirement plans. 

Under the circumstances presented in this case, since Taxpayer A has used 
most of the IRA X distribution, the failure to waive the 60-day rollover 
requirement would not be against equity or good conscience. Therefore, the 
request to waive the 60-day rollover period with respect to the distribution from 
IRA X is denied, and Taxpayer A will not be allowed to redeposit, from other 
sources, an amount back into IRA X. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations, 
which may be applicable thereto. 

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 10(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in 
accordance with a power of attorney on file in this office. 



If you have any questions concerning this ruling, please contact 
.................................... SE:T:EP:RA:T2. 

Sincerely yours, 
-OBIP(LnrQlO 

Joyce E. Floyd, Manager 
Employee Plans Technical Group 2 
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