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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance concerning 
the deductibility of real estate tax, interest on a real estate mortgage, and other carrying 
charges paid during the taxable year when a U.S. real property interest (USRPI) is sold 
under the Foreign Investment in Real Property Tax Act (FIRPTA).  This advice may not 
be used or cited as precedent. 

ISSUES 

1. Whether a nonresident alien or a foreign corporation may make an election 
under § § 871(d) or 882(d) of the Internal Revenue Code for a taxable year in 
which the taxpayer derives no income from U.S. real property other than gain 
from the sale of the USRPI?   

2. Whether a nonresident alien or foreign corporation is entitled to claim 
deductions for real estate tax, interest on a real estate mortgage, and other 
carrying charges paid during the taxable year when a USRPI is sold under 
FIRPTA? 

3. Should the Service use deficiency procedures or math error summary 
procedures to deny any deductions?  
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CONCLUSIONS 

1. No, a nonresident alien or foreign corporation may not make an election 
under § § 871(d) or 882(d) for a taxable year in which the taxpayer derives no 
income from U.S. real property other than gain from the sale of the USRPI, 
because § 897 treats gain from the sale of a USRPI as effectively connected 
income.   

2. Yes, a nonresident alien or foreign corporation is entitled to claim deductions 
that is attributable to income that is treated as effectively connected with the 
conduct of a trade or business within the United States under § 897.   

3. Deficiency procedures should be used.   
 

FACTS 

According to your request for assistance, you conducted a random sample of six 
Forms 1120-F and discovered that several foreign corporations had filed initial and final 
U.S. income tax returns reporting the sale of USRPIs owned by the taxpayers.  The only 
activities reported on these returns were sales of U.S. real property interests.  On the 
two returns provided to us, deductions were taken for real estate taxes and state taxes 
incurred during the taxable year of the sale.  Your research showed that no other 
income tax returns were filed under the foreign corporations’ tax identification numbers.  
The foreign corporations had purchased the U.S. real property prior to the year of the 
sale, but reported no previous activity.       

LAW AND ANALYSIS 

Issue #1:  Is a § 871(d) or § 881(d) election permitted for the tax year when no income 
other than gain from sale of USRPI is recognized?   
 

Sections 871(a) and § 881(a) of the Internal Revenue Code (the Code) generally 
provide that nonresident alien individuals and foreign corporations are subject to a 30 
percent tax on certain types of income, including interest, (other than original issue 
discount as defined in section 1273), dividends, rents, salaries, wages, premiums, 
annuities, compensations, remunerations, emoluments, and other fixed or determinable 
annual or periodical gains, profits, and income to the extent income is from sources 
within the United States and is not effectively connected with the conduct of a trade or 
business within the United States.   
 

Sections 871(b) and 882(a) provide, in part, that a nonresident alien individual or 
foreign corporation engaged in a trade or business within the United States during the 
taxable year shall be taxed at graduated rates as provided in section 1 or 11 of the 
Code on taxable income which is effectively connected with the conduct of a trade or 
business within the United States.  Deductions are generally allowed to a nonresident 
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alien individual or foreign corporation to the extent they are connected with income that 
is effectively connected with the conduct of a U.S. trade or business.  Sections 873 and 
882(c).   
 

Sections 871(d) and 882(d) provide that a nonresident alien individual or foreign 
corporation which during the taxable year derives any income from real property held for 
the production of income and located in the United States, or from any interest in such 
real property, and which is not otherwise treated as income which is effectively 
connected with the conduct of a trade or business within the United States, may elect 
for such taxable year to treat all such income as income which is effectively connected 
with the conduct of a trade or business within the United States.  In such a case, such 
income shall be taxable as provided in § § 871(b) and 882(a) whether or not such 
individual or corporation is engaged in a trade or business within the United States 
during the taxable year.   

 
Elections under § § 871(d) and 882(d) apply only with respect to income that 

would not be treated as effectively connected income, but for this subsection.  See        
§ § 871(d)(1)(B) and 882(d)(1)(B) and Treas. Reg. § 1.871-10(a).  Section 897(a) 
provides that gain or loss of a nonresident alien individual or a foreign corporation from 
the disposition of a USRPI shall be taken into account under § 871(b)(1), in the case of 
a nonresident alien individual, or under § 882(a)(1), in the case of a foreign corporation, 
as if the taxpayer were engaged in a trade or business within the United States during 
the taxable year and as if such gain or loss were effectively connected with such trade 
or business.  Because § 897(a) treats gain from sale of a USRPI as effectively 
connected income, the election cannot be made with regard to that income.  In this 
case, because there appears to be only § 897 income, the election cannot be made. 
 

If the taxpayers had other income (such as rental income) from the property for 
the year of the sale or for the prior tax years, the election could have been made for the 
taxable year of the income and would have remained in effect for all subsequent taxable 
years.  For the taxpayers at hand, returns were not filed for prior years, so presumably 
income was not generated for those years.  While taxpayers presumably had expenses 
(such as real estate tax and interest) for the prior taxable years, without income, the 
election could not be made.  
 
Issue #2:  Can deductions for real estate tax, interest on a real estate mortgage, and 
other carrying charges reduce income from the sale of a USRPI under §897(a)? 
 

Sections 873 and 882(c) provide that in the case of a nonresident alien individual 
or foreign corporation, deductions shall be allowed for purposes of § § 871(b) and 
882(a) only to the extent that they are connected with income which is effectively 
connected with the conduct of a trade or business within the United States. 1   
                                            
1 Under § 873(b), the following deductions are allowed to a nonresident alien individual whether or not the 
income is effectively connected to a U.S. trade or business: (1) casualty or theft losses under § 165(c); (2) 
charitable deductions under § 170; and (3) personal exemptions under § 151.  In the case of foreign 
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Because § 897 gain is treated as effectively connected income, expenses 

otherwise deductible that are connected to effectively connected income are permitted 
to be deducted by the taxpayer.  For example, real estate taxes, interest, maintenance  
and repairs and insurance expenses incurred with respect to the USRPI would be 
deductible for the taxable year the § 897 gain was recognized. 

 
A foreign corporation or nonresident alien individual is permitted to claim 

otherwise allowable deductions only if a timely and accurate U.S. income tax return is 
filed.  See § § 882(c)(2) and 874(a).  If the current taxable year is the first taxable year 
that a return is required to be filed, the return must be filed within 16 months of the due 
date for filing the return in the case of a nonresident alien, or within 18 months of the 
due date for filing the return in the case of a foreign corporation.  See Treas. Reg. § 
1.874-1(b)(1) and § 1.882-4(a)(3)(i).  These deadlines can be waived by the 
Commissioner in rare and unusual circumstances upon a showing of good cause by the 
taxpayer.   
 

If a foreign corporation recognizes effectively connected income from the sale of 
a USRPI under § 897, the foreign corporation may be subject to the branch profits tax 
under § 884 on such income.  See § 1.884-1(f)(1).  The branch profits tax imposes an 
additional 30% rate of tax (unless reduced by treaty) on effectively connected income 
that is deemed repatriated from the United States.  However, there is an exception to 
the branch profits tax for the taxable year when the foreign corporation completely 
terminates its U.S. trade or business.   See Treas. Reg. § 1.884-2T(a).   
 

On the two returns provided to us, the taxpayers reported a complete termination 
of their U.S. trade or business by virtue of the disposition of their USRPIs.  See Form 
1120-F, section III.  As a result, the branch profits tax would not apply. 
 
Issue #3:  Whether deficiency proceedings or math error summary proceeding should 
be used to deny any deductions.   
 
 We coordinated this issue with the Office of Associate Chief Counsel (Procedure 
and Administration) and it has advised that deficiency proceedings should be used. 
 
 Section 6213 imposes certain restrictions on the assessment of deficiencies.  
Section 6213(b)(1) provides, in relevant part, “that if the taxpayer is notified that, on 
account of a mathematical or clerical error appearing on the return, an amount of tax in 
excess of that shown on the return is due, and that an assessment of the tax has been 
or will be made on the basis of what would have been the correct amount of tax but for 
the mathematical or clerical error, such notice shall not be considered as a notice of 
deficiency . . . and the taxpayer shall have no right to file a petition with the Tax Court 

                                                                                                                                             
operations, charitable deductions under § 170 are allowed whether or not the income is effectively 
connected with a U.S. trade or business.  See § 882(c)(1).   
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based on such notice, nor shall such assessment or collection be prohibited . . .  Each 
notice under this paragraph shall set forth the error alleged and an explanation thereof.” 
 
 Section 6213(g)(2) defines “mathematical or clerical error” and enumerates 13 
exceptions to the general rule where deficiency procedures need not be used before 
assessment of the tax.2  Unless one of those specific situations applies, deficiency 
procedures must be followed.  If the Service were to challenge a deduction as not 
otherwise being allowable under the Code, or of a type that is not attributable to 
effectively connected income from the disposition of the USRPI, then none of these 
thirteen scenarios would apply.  Therefore, the Service would need to use deficiency 
procedures. 
  

In each of the scenarios provided, the questions about the deductions pertain to 
specifics about the deductions being claimed and their relation to gain from the 
disposition of a USRPI.  When there are questions like that, summary assessment 
proceedings cannot be used.  The rule of thumb for math error is whether the error can 

                                            
 2  The thirteen exceptions are: 
 (A) an error in addition, subtraction, multiplication, or division shown on any return; 

(B) an incorrect use of any table . . . if the incorrect use is apparent from the existence of other 
information on the return; 
(C) an entry on a return of an item which is inconsistent with another entry of the same or another 
item on the return; 
(D) an omission of information which is required to be supplied on the return to substantiate an 
entry on the return; 
(E) an entry on a return of a deduction or credit in an amount that exceeds a statutory limit, if the 
limit is expressed as (i) a specified monetary amount, or (ii) as a percentage, ratio, or fraction, 
and if the items entering into the application of such limit appear on such return; 
(F) an omission of a correct taxpayer identification number (TIN) required under section 32 
(relating to earned income credit) to be included on a return; 
(G) an entry on a return claiming the credit under section 32 with respect to net earnings from 
self-employment described in section 32(c)(2)(A) to the extent self-employment tax on the 
earnings has not been paid;  
(H) an omission of a correct TIN required under section 21 (relating to expenses for household 
and dependent care necessary for gainful employment) or section 151 (relating to allowance of 
deductions for personal exemptions); 
(I) an omission of a correct TIN required under section 24(e) (relating to child tax credit) to be 
included on a return; 
(J) an omission of a correct TIN required under section 25A(g)(1) relating to higher education 
tuition and related expenses) to be included on a return; 
(K) an omission of information required by section 32(k)(2) (relating to taxpayers making improper 
prior claims of earned income credit); 
(L) the inclusion on a return of a TIN required to be included on the return . . . if (i) such TIN is of 
an individual whose age affects the amount of the credit under such section, and (ii) the 
computation of the credit on the return reflects the treatment of such individual as being of an age 
different from the individual’s age based on such TIN; and 
(M)  the entry on the return claiming the credit under section 32 with respect to a child if, 
according to the Federal Case Registry of Child Support Orders established under section 453(h) 
of the Social Security Act, the taxpayer is a noncustodial parent of such child. 
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be determined from the face of the return only.  If there is any question about the intent 
of the taxpayer, deficiency proceedings must be used. 
 
 This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of 
this writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure 
is determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call Tracy Perry at (202) 622-5397 if you have any further questions. 


