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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance dated October 15, 
2004.  Specifically, you have asked our office to review your memorandum and 
determine the proper federal income tax treatment of a New York City real property tax 
rebate under  §§ 61, 111, and 164 of the Internal Revenue Code.  This advice may not 
be used or cited as precedent. 

ISSUE 

What is the proper federal income tax treatment of the New York City real property tax 
rebate?  

CONCLUSION 

A taxpayer who receives a rebate of New York City real property tax previously 
deducted on a prior year’s federal income tax return must include the rebate in gross 
income in the year received to the extent of any federal income tax benefit.  A taxpayer 
who receives a rebate of New York City real property tax not previously deducted on a 
prior year’s federal income tax return is not required to include the rebate in gross 
income in the year received.  However, in either situation a taxpayer must include the 
rebate of the tax in gross income to the extent that it exceeds the real property tax paid 
by the taxpayer.  Illustrative situations are set forth below.  
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FACTS 

On July 29, 2004, New York City amended Title 11 of its Administrative Code by adding 
§ 11-239, which provides for a rebate of real property taxes on certain residential 
property.  For fiscal years beginning on July 1, 2003, and ending on June 30, 2006, 
qualified homeowners will receive a real property tax rebate for each fiscal year.  This 
rebate is contingent upon the City Council’s decision not to increase real property taxes 
for the next fiscal year.  If real property taxes are increased, then the rebate is rolled 
back.  The amount of the rebate is $400, or the property’s annual tax liability, whichever 
is less. 

Under § 11-239, a qualified homeowner is defined as an owner of property that is a one, 
two, or three family residence or a residential cooperative or condominium.  The 
property must be a primary residence of one or more of the owners.  Further, the owner 
must not be in arrears on property taxes in an amount over $25.  For cooperative 
buildings, total arrears on the building may not exceed, in the aggregate, an average of 
$25 for each dwelling unit in the building.  There is no requirement that the owner 
actually paid the property tax; the requirement is that the owner must not be in arrears. 

Qualified homeowners usually pay their property taxes quarterly or semiannually based 
on New York City’s fiscal year end of June 30.  They generally file their federal income 
tax returns on a calendar year basis using the cash receipts and disbursements method 
of accounting.  Depending on their circumstances, most qualified homeowners will fall 
into one of four situations: 

(1) Taxpayers who claimed the standard deduction on their prior year federal 
income tax return and on their current year federal income tax return; 

(2) Taxpayers who claimed an itemized deduction for real property taxes on their 
prior year federal income tax return and claimed the standard deduction on their current 
year federal income tax return; 

  (3) Taxpayers who claimed the standard deduction on their prior year federal 
income tax return and claimed an itemized deduction for real property taxes on their 
current year federal income tax return; or 

(4) Taxpayers who claimed an itemized deduction for real property taxes on their 
prior year federal income tax return and on their current year federal income tax return. 

The City Council determined that a 2004-05 fiscal year increase in real property taxes 
was not required.  Accordingly, the City Department of Finance determined eligibility for 
the real property tax rebate and in October and November of 2004 issued rebate checks 
for the 2003-04 fiscal year to qualified homeowners. 

In a telephone conversation, the field counsel attorney assigned to this request  
informed the National Office that there was no question that the New York City real 
property tax rebate provided by § 11-239 of the Administrative Code was properly 



 
POSTF-149540-04 3 
 
characterized as a rebate of New York City real property taxes.  Thus, for purposes of 
this memorandum, we assume that the rebate is in fact a rebate of real property taxes 
previously assessed by the city. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 61(a) provides that, except as otherwise provided in subtitle A, gross income 
means all income from whatever source derived.  See also § 1.61-1(a) of the Income 
Tax Regulations.    

Section 111(a) provides that gross income does not include income attributable to the 
recovery during the taxable year of any amount deducted in any prior taxable year to 
the extent such amount did not reduce the amount of tax imposed by chapter 1 of 
subtitle A.   

In Hillsboro National Bank v. Commissioner, 460 U.S. 370 (1983), 1983-1 C.B. 50, the 
Supreme Court of the United States explained the tax benefit rule.  Specifically, the tax 
benefit rule is a judicially developed principle that modifies the annual accounting 
doctrine under certain circumstances.  The basic purpose of the tax benefit rule is to 
achieve rough transactional parity in tax and to protect the Government and the 
taxpayer from the adverse effects of reporting a transaction on the basis of assumptions 
that an event in a subsequent year proves to have been erroneous.  Id. at 383.  The tax 
benefit rule will “cancel out” an earlier deduction when the later event is fundamentally 
inconsistent with the premise on which the deduction was initially based.  Id 

Section 164(a)(1) provides, in part, the general rule that, except as otherwise provided 
in § 164, state and local real property taxes shall be allowed as a deduction for the 
taxable year within which paid or accrued. 

In general, a taxpayer who receives a rebate of state taxes previously deducted on a 
prior year’s federal income tax return must include the rebate in gross income in the 
year received to the extent of any federal income tax benefit, in accordance with § 111.  
A taxpayer who receives a rebate of state taxes that were not previously deducted on a 
prior year’s federal income tax return is not required to include the rebate in gross 
income in the year received.  See Rev. Rul. 93-75, 1993-2 C.B. 63.  Cf. Rev. Rul. 79-
315, 1979-2 C.B. 27; Rev. Rul. 70-86, 1970-1 C.B. 23.  In either case, however, a 
taxpayer must include the rebate of state taxes in gross income to the extent that it 
exceeds property taxes actually paid by the taxpayer.  See, e.g., Rev. Rul. 78-194, 
1978-1 C.B. 24. 

In Rev. Rul. 70-86, the Internal Revenue Service addressed the tax treatment of rebates 
of California real property taxes under a prior version of § 111.  In an amendment to the 
California Constitution, eligible taxpayers would receive a relief payment in 1969 for real 
property tax assessed for the 1968-69 fiscal year if they filed a claim for the real 
property tax relief payment in 1969.  The revenue ruling holds that for purposes of a 
taxpayer who uses the cash receipts and disbursements method of accounting and who 
files its return on a calendar year basis, a recovery of the tax previously paid is 
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excludable from gross income to the extent that the underlying real property tax 
deduction did not result in a tax benefit for the prior year.  Further, the revenue ruling 
provides that when the prior year’s real property tax is paid in installments over 2 years, 
the relief payment is attributable to each such year in a manner proportionate with the 
installments made during such years.  Moreover, if the taxpayer has not yet paid the 
real property tax, then the relief payment is in the nature of a reduction of the amount of 
tax to be paid. 

The revenue ruling applies these rules to four situations similar to those presented in 
your request.  The analysis of each situation in the revenue ruling varies depending on 
whether the taxpayer pays the real property tax in the prior year, pays the real property 
tax in installments over the prior and current year (i.e., the year that the rebate is 
received), or does not pay the real property tax.  Similar variations are addressed 
below. 

In each situation below, we assume that the individual taxpayers use the cash receipts 
and disbursements method of accounting and file their tax returns on a calendar year 
basis.  Applying the law and analysis discussed above to the situations presented, we 
conclude as follows: 

Situation 1 - Standard deduction claimed in the prior and current year. 

If the standard deduction was claimed in both taxable years, whether the entire real 
property tax was paid in the prior year, in the current year, or part paid in the prior year 
and part paid in the current year, the rebate is not includible in gross income under the 
tax benefit rule because the taxpayer received no tax benefit.  See Situation 2(a) of 
Rev. Rul. 70-86.  A tax benefit would have resulted if the taxpayer had taken an 
itemized deduction for the real property tax.  With a standard deduction, there is no 
specific deduction for real property taxes; therefore, the taxpayer did not receive a tax 
benefit.  However, if the rebate exceeds the amount of real property tax paid, then the 
excess is includible in gross income.  See Rev. Rul. 78-194. 

Situation 2 - Itemized deductions claimed in the prior year, and the standard 
deduction claimed in the current year. 

(a) Entire real property tax was paid in the prior year: 

If an itemized deduction for real property tax was claimed in the prior year and the real 
property tax was entirely paid in that taxable year, the rebate received in the current 
year is includible in gross income to the extent of the prior tax benefit resulting from the 
deduction of the real property tax payment.  See § 111. 

 (b) Entire real property tax was paid in the current year: 

Because the taxpayer’s itemized deductions in the prior year were not affected by the 
payment of the real property tax in the current year, the rebate is not includible in gross 
income under the tax benefit rule.  However, the amount of the rebate reduces the 
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amount of real property tax paid in the current year.  See Situation 4(c) of Rev. Rul. 70-
86. 

(c) Part of the real property tax was paid in the prior year and the remaining part 
was paid in the current year: 

If part of the real property tax was paid in the prior year and part in the current year, 
then the rebate must be apportioned over the 2 years with respect to the actual 
amounts paid in each year.  The portion of the rebate attributable to the prior year is 
includible in gross income for the current year to the extent of the prior year’s tax benefit 
resulting from the deduction of the portion of the taxes paid in that year.  The remaining 
portion of the rebate attributable to the current year is not includible in the current year’s 
gross income but rather reduces the amount of real property tax paid.  See Situation 
4(b) of Rev. Rul. 70-86. 

Under all three of these variations, if the rebate exceeds the property tax paid, the 
excess is includible in gross income.  See Rev. Rul. 78-194. 

Situation 3 - Standard deduction claimed in the prior year, and itemized 
deductions claimed in the current year.  

 (a) Entire real property tax was paid in the prior year: 

If the taxpayer claimed the standard deduction in the prior year, then the rebate is not 
includible in gross income because there was no tax benefit in the prior taxable year.  
See Situation 3(a) of Rev. Rul. 70-86.   

 (b) Entire real property tax was paid in the current year: 

If the taxpayer claimed the standard deduction in the prior year, then the rebate is not 
includible in gross income for the current year.  However, the amount of the rebate will 
reduce the deduction allowable under § 164 for real property tax paid in the current 
year.  See Situation 3(c) of Rev. Rul. 70-86. 

 (c) Part of the real property tax was paid in the prior year and the remaining part 
was paid in the current year: 

If the standard deduction was claimed in the prior year, but an itemized deduction for 
real property tax is claimed in the current year, the rebate must be apportioned in 
proportion to the property tax paid in the prior and current years.  The portion of the 
rebate attributable to the prior year property tax paid is not included in the current year’s 
gross income because the property tax payment created no tax benefit in the prior year.  
The remaining portion of the rebate is not includible in the taxpayer’s gross income for 
the current year, but rather serves to reduce the deduction allowable under § 164 for 
real property tax paid in the current year.  See Situation 3(b) of Rev. Rul. 70-86. 

Under all three of these variations, if the rebate exceeds the property tax actually paid, 
then the excess must be includible in gross income.  See Rev. Rul. 78-194. 
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Situation 4 - Itemized deductions claimed in the prior and current year. 

 (a) Entire real property tax was paid in the prior year: 

If an itemized deduction was taken in the prior year for the real property tax, the rebate 
received in the current year is includible in gross income in the current year to the extent 
of the tax benefit resulting from the deduction of the real property tax in the prior year.  
See Situation 1(a) of Rev. Rul. 70-86. 

 (b) The real property tax was paid in the current year: 

Because the taxpayer’s itemized deductions in the prior year were not affected by the 
payment of the real property tax in the current year, the rebate is not includible in gross 
income under the tax benefit rule.  However, the rebate serves to reduce the allowable 
real property tax deduction for the current year.  See Situation 1(c) of Rev. Rul. 70-86. 

 (c) Part of the real property tax was paid in the prior year and the remaining part 
was paid in the current year: 

If an itemized deduction was claimed in the prior year for the amount of real property tax 
paid in that year, the rebate must be apportioned over the 2 years with respect to the 
actual tax paid.  The portion of the rebate attributable to the property tax paid in the prior 
year is includible in the taxpayer’s gross income for the current year to the extent of the 
tax benefit resulting from the deduction in the prior year.  The remaining portion of the 
rebate attributable to the property tax paid in the current year is not includible in gross 
income for the current year, but rather serves to reduce the allowable real property tax 
deduction for the current year.  See Situation 1(b) of Rev. Rul. 70-86.   

Under all three variations, if the rebate exceeds the actual real property tax paid, the 
excess must be included in gross income.  See Rev. Rul. 78-194. 

We note that, under certain circumstances, a taxpayer’s itemized deductions, including 
a deduction for real property taxes, may be reduced in accordance with the overall 
limitation on itemized deductions under § 68(a).  Rev. Rul. 93-75, 1993-2 C.B. 63, 
provides guidance on the application of the tax benefit rule in situations in which a  
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taxpayer’s itemized deductions in a prior taxable year were reduced by the limitation in 
§ 68(a) and the taxpayer subsequently recovers all or a portion of the previously 
deducted amount.   
 
We hope that this memorandum is helpful. 


