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This is in response to your letter dated September 2, 2004, as supplemented by 
correspondence dated October 4,2004, submitted on your behalf by your 
authorized representative, in which you request a waiver of the 60-day rollover 
requirement contained in section 402(c)(3)(A) of the Internal Revenue Code (the 
"Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalties of 
perjury in support of the ruling requested. 



Taxpayer A states that she terminated her employment with Employer M in 
August 2003. Documentation submitted with this request indicates that Taxpayer 
A received a check, dated April 20, 2004, in the amount of Amount E (Amount D 
less Federal withholdings) from Company W, the administrator of Plan B. 
Documentation submitted with this request further indicates that on April 28, 
2004, Taxpayer A deposited Amount E into Account C, a checking account, she 
maintains with Bank K. Taxpayer asserts that she did not receive written 
notification from Company W concerning her options with respect to her Plan B 
retirement funds, and further asserts that when she received the check in April 
2004 she did not realize that this check was a distribution from her Plan B 
retirement account. 

Taxpayer A states that on or about July 30, 2004, she discovered that Amount E 
was a distribution from Plan B. After contacting her accountant and Employer M 
for advice, and to show her intent to keep her retirement funds in a tax-deferred 
account, Taxpayer A established an individual retirement arrangement, IRA X, 
with Company J on September 1, 2004. Documentation submitted with this 
request indicates that Taxpayer A deposited Amount D in IRA X and the deposit 
is described as a rollover from Plan B. Amount D remains deposited in IRA X. 
Taxpayer A's request for a waiver of the 60-day rollover requirement was made 
immediately after she established IRA X and deposited Amount D into that 
account. 

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service 
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D from Plan B. 

Section 402(a)(l) of the Code provides that except as otherwise provided in this 
section, any amount actually distributed to any distributee by any employees' 
trust described in section 401 (a) of the Code which is exempt from tax under 
section 501 (a) shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the 
distributee in which distributed, in the manner provided under section 72 (relating 
to annuities). 

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from 
exempt trusts to eligible retirement plans, including IRAs. 

Code section 402(c)(l) provides, generally, that if any portion of an eligible 
rollover distribution from a qualified trust is paid to the employee in an eligible 
rollover distribution and the employee transfers any portion of the property 
received in such distribution to an eligible retirement plan, and in the case of a 
distribution of property other than money, the amount so transferred consists of 
property distributed, such distribution (to the extent so transferred) shall not be 
includible in gross income for the taxable year in which paid. 



Section 402(c)(2) of the Code provides that the maximum amount of an eligible 
rollover distribution to which paragraph (1) applies shall not exceed the portion of 
such distribution which is includible in gross income (determined without regard 
to paragraph (1)). 

Section 402(c)(4) of the Code defines "eligible rollover distribution" as any 
distribution to any employee of all or a portion of the balance to the credit of an 
employee in a qualified trust, except that such term shall not include 

(A) any distribution which is one of a series of substantially equal periodic 
payments (not less frequently than annually) made- 

(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint lives (or 
joint life expectancies) of the employee and the employee's 
designated beneficiary, or 

(ii) for a specified period of 10 years or more, 

(B) any distribution to the extent the distribution is required under section 
401 (a)(9), and 

(C) any distribution which is made upon hardship of the employee. 

Code section 402(c)(8) defines " eligible retirement plan" as (i) an individual 
retirement account described in section 408(a); (ii) an individual retirement . .  . .  

annuity described in section 408(b) (other than an endowment contract); (iii) a 
qualified trust; (iv) an annuity plan described in section 403(a); (v) an eligible 
deferred compensation plan described in section 457(b) maintained by an eligible 
employer as described in section 457(e)(l)(A); and (vi) an annuity contract 
described in section 403(b). 

Code section 402(c)(3)(A) provides, generally, that section 402(c)(l) shall not 
apply to any transfer of a distribution made after the 6oth day following the day on 
which the disributee received the property distributed. 

Code section 402(c)(3)(B) provides that the Secretary may waive the 60-day 
requirement under subparagraph (A) where the failure to waive such requirement 
would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or other 
events beyond the reasonable control of the individual subject to such 
requirement. Only distributions that occur after December 31, 2001, are eligible 
for the waiver under section 402(c)(3)(B). 

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359 provides that in determining 
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 
402(c)(3)(B) of the Code, the Service will consider all relevant facts and 
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2) 



inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization, 
incarceration, restrictions imposed by a foreign country, or postal error; (3) the 
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, 
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

Documentation submitted in this case indicates that Taxpayer A's Plan B 
retirement account balance upon her termination of employment with Employer 
M was Amount D. Documentation submitted with this request also indicates that 
a check in the amount of Amount E (Amount D less Federal withholdings) was 
issued by Company W to Taxpayer A in April 2004, and that she deposited 
Amount E into Account C during the same month. Taxpayer A asserts that at the 
time she received the distribution check she was unaware that the check 
represented a distribution of her retirement account balance in Plan B and that 
she did not receive notification from Company W as to her options with respect to 
that distribution. Taxpayer A asserts that after she subsequently discovered that 
the distribution check she received from Company W represented her retirement 
funds, she established IRA X on September 1,2004 and deposited Amount D 
into IRA X to show her intent to preserve her retirement savings. Amount D 
remains invested in IRA X. 

Therefore, assuming that the distribution of Amount D qualifies as an eligible 
rollover distribution under Code section 402(c)(4) of the Code, pursuant to 
section 402(c)(3)(B), the Service hereby waives the 60-day rollover requirement 
with respect to the distribution of Amount D from Plan B. Documentation 
submitted with this request indicates that on September 1, 2004, Taxpayer A 
established IRA X with Company J and deposited Amount D into that IRA. 
Provided all other requirements of section 402(c)(l) of the Code, except the 60- 
day requirement, are met with respect to Amount D, this amount will be 
considered valid rollover contribution within the meaning of Code section 
402(c)(l). 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts, if any, that are required to 
be distributed by section 401 (a)(9) of the Code. 

This letter assumes that Plan B satisfies the requirements for qualification under 
Code section 401 (a) at all times relevant to this transaction. This ruling further 
assumes that IRA X satisfies the requirements of Code section 408(a) at all times 
relevant to this transaction. 

No opinion is expressed as to whether the distribution from Plan B qualifies as an 
eligible rollover distributions under Code section 402(c)(4). 



This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section 
61 10(k)(3) provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

If you have any questions regarding this letter, please contact 
.................................. SE:T:EP:RA:T2. 

Sincerely yours, 

Joyce E. Floyd, Manager 
Employee Plans Technical Group 2 
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