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You were not aware that the distribution of Amount A from IRA X would be taxable. In 
addition, you did not know that there was a 60-day rollover requirement for Amount A to 
be rolled over into a Rollover IRA. 

Based on these facts and representations, you request a ruling that the Service waive 
the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Code regarding 
Amount A. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income 
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 
72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if- 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth 
day after the day on which the individual receives the payment or 
distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of 
such individual not later than the 6oth day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount 
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without 
regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any 
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at 
any time during the one-year period ending on the day of such receipt such individual 
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA, which was 
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day 
requirement under section 408(d)(3)(A) of the Code where failure to waive such 
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or 
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such 
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001 are eligible for 
the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code. 

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359 (January 27,2003) provides that, in 
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to 
section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant facts and 
circumstances, including: ( I )  errors committed by a financial institution; (2) inability to 
complete a rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions 
imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for 
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example, in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the 
time elapsed since the distribution occurred. 

The information you presented demonstrates that your disability prevented you from 
timely placing Amount A into a Rollover IRA. Because of your inability to communicate 
your intent, your diminished eyesight, and your lack of knowledge of the 60-day rollover 
requirement, you were unable to properly communicate and understand the necessity to 
roll over your distribution from IRA X on a timely basis. 

Therefore, the April 25, 2003 rollover into IRA Y, described above, is deemed to have 
been timely made within the meaning of section 408(d)(3)(A) of the Code. Provided all 
other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are 
met with respect to such rollover contribution, the April 25, 2003 contribution of Amount 
A into IRA Y will be considered a rollover contribution within the meaning of section 
408(d)(3) of the Code. 

In accordance with section 408(d)(3)(E) of the Code, this ruling does not authorize the 
rollover of amounts that were required to be distributed by section 401 (a)(9) of the Code, 
made applicable to an IRA pursuant to Code section 408(a)(6). 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be 
applicable thereto. 

This letter expresses no opinion as to whether IRA X or IRA Y described herein satisfied 
the requirements of section 408 of the Code. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this ruling letter is being 
sent to your authorized representative. If you wish to inquire about this ruling, please 
contact . Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3. 

Sincerely yours, 

/ / , Manager 
Employee Plans Technical Group 3 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 


