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Dear :

This is in response to your letter dated July 22, 2004, and supplemented by
correspondence dated August 24, 2004, and October 18, 2004, submitted on
your behalf by your authorized representative, in which you request a waiver of
the 60 day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal
Revenue Code ( the “Code” ).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request:

Taxpayer A who is 74 years old established an individual retirement
arrangement, IRA X, with Company M in 2002. IRA X was established by
Taxpayer A in her own name after the death of her husband, Individual B.
Among the IRA X assets was a bond valued at approximately Amount E.
Taxpayer A asserts that she was advised by Individual R, her brother and a
professional investment advisor, to sell her bonds and invest the proceeds in
stock.

Taxpayer A states that, on the advice of Individual R, she directed Company M to
sell the bond held in IRA X and distribute the proceeds to her. Taxpayer A
asserts that Company M did not advise her that the distribution of the bond
proceeds would result in a taxable distribution unless she rolled over the
proceeds into another IRA within 60 days.

Taxpayer A represents that on February 5, 2003, she deposited Amount F into
Account P, a checking account she maintains at Bank K. (Taxpayer A asserts
that the amount deposited into Account P was less than the amount distributed
from IRA X (Amount D) because she withdrew her required minimum distribution
and had Federal income taxes withheld on that required distribution). Taxpayer
A then asserts that she met with Individual S, her financial advisor at Bank K,
who recommended that she should invest a portion of Amount F in a tax-deferred
annuity (Contract J) she owned with Company H. Documentation submitted with
this request indicates that on February 13, 2003, Taxpayer A made an additional
contribution to Contract J in the amount of Amount G. Taxpayer A asserts that
Individual S was unaware that Amount F came from IRA X, and that he did not
ask her about the source of Amount F. Taxpayer A received a Form 1099-R
from Company M indicating that a distribution in the amount of Amount D was
made to Taxpayer A from IRA X in the N 2 year.

Taxpayer A asserts that she did not understand the tax consequences of selling
the bond. Taxpayer A further asserts that she never had any intention to use
Amount G for current expenses and that she was attempting to maximize her
investment returns based on advice she received from Individual R and Individual
S. Taxpayer A asserts that she has not used Amount G since it has been
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invested in Contract J and Taxpayer A has submitted account statements for
Contract J from February 2003 through August 2004 that shows that Contract J
has a surrender value in excess of Amount G.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
G from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60™ day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual
from an IRA if at the time during the 1-year period ending in the day of such
receipt such individual received any other amount described in section
408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not included in gross income because of
the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers. Section 408(d)(3)(D) provides that if any amount paid or
distributed out of an IRA would meet the requirements of subparagraph (A) but
for the fact that the entire amount was not paid into an eligible plan as required
by clause (i) or (ii) of subparagraph (A), such amount shall be treated as
meeting the requirements of subparagraph (A) to the extent that it is paid into
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an eligible plan not later than the 60™ day after the day on which the payment
or distribution is received.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code
where the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the
reasonable control of the individual subject to such requirement. Only
distributions that occur after December 31, 2001, are eligible for the waiver
under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 1.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including : (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to
complete a rollover due to death, disability, or hospitalization, incarceration,
restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of the
amount distributed (for example, in the case of payment by check, whether the
check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

The information submitted in this case indicates that a distribution in the
amount of Amount D was made to Taxpayer A from IRA X in 2003.
Documentation submitted also indicates that a deposit in the amount of Amount
F was made to Account P, a checking account maintained with Bank K, on
February 5, 2003. Documentation further shows that on February 13, 2003
Taxpayer A used a portion of the IRA X distribution (Amount G) and invested
that amount in Contract J. Taxpayer A asserts that she did not understand the
tax consequences of selling the bond and that it was never her intention to take
a taxable distribution from IRA X. Taxpayer A further asserts that she relied on
the investment advice provided by Individual R and Individual S as to how to
invest Amount G to maximize her investment returns. Taxpayer A asserts that
Amount G continues to be invested in Contract J and that she has not
otherwise used Amount G since it has been invested in Contract J as
supported by the account statements for Contract J that shows a surrender
value far in excess of Amount G.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount G. Taxpayer A is granted a period of sixty (60) days from the issuance
of this ruling letter to roll over Amount G to an IRA. Provided all other
requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement,
are met with respect to such contribution, this amount will be considered a valid
rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
here in under the provisions of any other section of either the Code or
regulations which may be applicable thereto.

Taxpayer is over 70 ¥z and therefore has attained her required beginning date
for purposes of Code section 401(a)(9). In this regard, this ruling does not
authorize the rollover of any portion of Amount G that may be required to be
distributed to Taxpayer A by Code section 401(a)(9).

This ruling assumes that IRA X met the requirements of Code section 408(a) at
all times relevant to this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this ruling has been sent to your authorized representative pursuant
to the provision of a Form 2848 (Power of Attorney) on file in this office.

If you have any questions about this ruling, please contact
***********************************SE:T:EP:RA:TZ-

Sincerely yours,

(signed) JIIGR K. FLOT®
Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted Copy of the ruling letter
Notice of Intention to Disclose




