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The Honorable ---------------------- 
Member, U.S. House of Representatives 
-------------------------------------- 
---------------------------- 
 
Dear Congressman ---------------: 

This letter is in response to your inquiry dated --------------------------, on behalf of your 
constituent, ---------------------------, which was a follow up to my letter dated ------------------
-------.  I appreciate your continued interest in resolving ------------------tax issue and your 
concern about the appearance of bias.  You asked that we reexamine ----------------------
request for a determination of ---- eligibility to exclude ---- housing allowance from gross 
income in light of the perceived similarities between the functions and qualifications of 
deacons, as described in a 1998 letter ruling, and those of ---------------as --- ----------------
--------- 
 
I assure you that bias played absolutely no role in the determination not to provide a 
letter ruling to --------------.  The Office of Chief Counsel does not tolerate such bias, 
which would violate our mission to serve America’s taxpayers fairly and with integrity by 
providing correct and impartial interpretation of the internal revenue laws and the 
highest quality legal advice and representation for the IRS.  I take this issue very 
seriously and am available personally to discuss with you any concerns about the 
appearance of bias.   
 
In my ----------------------, letter to you, I invited ---------------to use our letter ruling, pre-
submission conference procedures and meet with us in pre-submission conference to 
discuss the substantive or procedural issues related to ---- request.  I continue to extend 
this offer, and I am available for such a conference should --------------- wish to discuss a  
letter ruling request.  We do not charge a fee for a pre-submission conference.  -----------
----------or -----representative  can request a conference in writing or by telephone.  I 
have enclosed Revenue Procedure 2005-1, section 10.07, for more details on pre-
submission conference procedures.  I am also providing additional information to further 
explain the tax issues involved in determining whether a taxpayer can exclude a 
housing allowance from gross income and address your concerns about the perception 
of bias in this area.  I hope this additional information is helpful.   



 

 

 
A minister of the gospel may exclude from gross income a housing allowance paid as 
part of compensation, to the extent used to rent or provide a home and to the extent the 
allowance does not exceed the fair rental value.  Although "minister of the gospel" is 
phrased in Christian terms, the IRS and the courts include people who are the 
equivalent of ministers in other religions .  To qualify for this exclusion, the individual 
must first have the status of a minister.  Secondly, the housing allowance must be 
remuneration for services that are ordinarily the duties of a minister of the gospel.  The 
IRS held in Revenue Ruling 59-270 that neither a minister of music nor a minister of 
education could exclude a rental allowance from gross income when neither was an 
ordained minister, although both were performing services related to the office and 
functions of a minister of the gospel. 
 
The position of the IRS in this area involves balancing considerations of whether an 
individual has the status of a minister and whether the individual performs services as a 
minister.  This position is consistent with the Code, the regulations, and court opinions 
that have considered the issue and is uniformly applied regardless of the specific 
religious beliefs involved.  For example, section 107 of the Code and the underlying 
regulations require status as a minister in order to qualify for a housing allowance 
exclusion from gross income (each begins with “In the case of a minister of the gospel”).  
The underlying regulations (section 1.107-1) also incorporate section 1.1402(c)-5 of the 
Income Tax Regulations, which require that an individual be “a duly ordained, 
commissioned, or licensed minister of a church or member of a religious order.”  I also 
point out a few court opinions requiring the inquiry into not only whether the individual 
performs services that are ordinarily the duties of a minister of the gospel, but also 
whether the taxpayer has the status as a minister (in other words, whether the 
individual’s church considered him a religious leader). 
 
In Wingo v. Commissioner, 89 T.C. 922 (1987), the question before the U.S. Tax Court 
was whether an ordained deacon was a minister for purposes of self-employment taxes.  
In making this determination, the Court not only considered the services the taxpayer 
performed (the ministration of sacerdotal functions; the conduct of religious worship; 
and the control, conduct, and maintenance of religious organizations that are under the 
authority of a church or church denomination, as containing in section 1.1402(c)-
5(b)(2)), but also the taxpayer’s status as a minister (whether the individual’s church 
considered him a religious leader).  “In applying the three types of services, the courts 
also consider whether the particular church or denomination recognizes the person as a 
minister or religious leader. … While the church's designation of a person as a minister, 
standing alone, is insufficient to determine whether he is a minister for self-employment 
tax purposes, it is an additional factor to be considered.  When the person performs all 
three types of services set forth in the regulations, and is recognized as a minister or 
religious leader by his denomination, as here, that person is a minister for purposes of 
section 1402(c). .... In this case a higher ecclesiastical authority in The United Methodist 
Church did ordain and license petitioner in 1980, indicating that he was not a self-
appointed or self-proclaimed minister.” 
 
In Haimowitz v. Commissioner, T.C. Memo. 1997-40, the U.S. Tax Court considered the 
issue of whether an executive director of a temple, later recognized as a Fellow in 
Synagogue Administration by the Synagogue Administrators Association, qualified as a 



 

 

minister for housing allowance purposes.  In addition to concluding that the taxpayer did 
not meet the service requirements (services that are ordinarily the duties of a minister of 
the gospel) of the regulations, the Court also noted that the taxpayer did not present any 
evidence that the temple considered him a religious leader.  Accordingly, the Court 
concluded that the taxpayer failed to demonstrate he was a minister of the gospel for 
federal tax purposes. 
 
In Knight v. Commissioner, 92 T.C. 199 (1989), the U.S. Tax Court in considering 
whether the taxpayer was a minister for purposes of self-employment tax, stated that it 
“must inquire in each case into not only whether the taxpayer is 'ordained, 
commissioned, or licensed' but also whether the taxpayer's duties and functions were 
appropriate for a 'duly ordained, commissioned, or licensed minister.'”  The Court 
observed that “[t]he statute, of course, requires that he must be ‘ordained, 
commissioned, or licensed’ as a minimum ….”   
 
Finally, in Kirk v. Commissioner, 425 F.2d 492, in affirming the Tax Court, the United 
States Court of Appeals, District of Columbia Circuit, held that a professional employee 
of a religious denomination who did not have the status as a minister could not exclude 
from his gross income the  housing allowance that the employing denomination paid to 
both its ordained ministerial employees and its non-ordained employees.  The Court 
quoted the underlying Tax Court opinion, which stated “Granting that petitioner 
performed services that are ordinarily the duties of a minister of the gospel, another 
requirement of the regulations is that petitioner be a minister of the gospel.  Specifically 
the regulations require him to be 'a duly ordained, commissioned, or licensed minister of 
a church or a member of a religious order.' … We do not think he is 'commissioned.'  No 
congregation or other body of believers was committed to his charge.  … Petitioner here 
is merely a non-ordained church employee.  … The exclusion is granted by legislative 
grace to ministers of the gospel alone. All persons who are not ministers are denied this 
grace ….” 
 
The questions of whether an individual has both the status of a minister and performs 
services that are ordinarily the duties of a minister are difficult and intensely factual 
questions.  As a result, this type of inquiry would not typically be an appropriate 
candidate for the private letter ruling process.  For example, whether the services a  
minister performs are the ministration of sacerdotal functions or the conduct of religious 
worship depends on the tenets and practices of the particular church or church 
denomination and is an extremely fact-intensive inquiry.  However, just because we 
decide not to make a determination on a taxpayer’s request does not mean that we 
necessarily take an adverse view of the transaction.  
 
Should ---------------wish to request a letter ruling pre-submission conference on this 
issue to discuss a ruling on ---- status as a minister of the gospel for federal tax 
purposes, in order to make the conference as productive as possible, --- should provide 
evidence regarding ---- status as a minister (for example, clear evidence or statements 
from the employing --------------- that it considers ----- one of its religious leaders and 
from ---- denominational authorities that --- -----------------is considered a member of the 
clergy).  ---- should also provide clear evidence from ---- --------------- that --- performs 
services that are ordinarily the duties of a minister of the gospel (for example, the 
ministration of sacerdotal functions, the conduct of religious worship—both of which 



 

 

depend on the tenets and practices of the particular church or church denomination—
and the control, conduct, and maintenance of religious organizations under the authority 
of a church or church denomination).   
 
---------------might also consider the possibility of asking the employing --------------- to 
request the ruling regarding -----status and whether the housing allowance is payment 
for services that are ordinarily services of a minister of the gospel.  In the 1998 ruling 
you mentioned, the individual minister did not request the ruling; the church did.  This 
factor may have helped to establish clearly the ministerial status of the deacons. That 
letter ruling held that three ordained deacons of a church qualified for the parsonage 
allowance.  The church submitted the ruling request regarding three ordained members 
of its clergy (ordained deacons serving as the Minister of Education, Minister of Music, 
and Minister of Stewardship).  The church’s National Conference had voted to establish 
the order of ordained deacons as clergy members in full connection.  While the 
experience in that situation affirmed the inherent difficulty in attempting rulings in this 
area, we nonetheless, in large part because of that, have offered and continue to offer a 
pre-submission conference to -------------- in order to review further whether it is feasible 
to undertake the ruling --- seeks.  
 
It may be more efficient to work directly with the organization that establishes an 
individual as its religious leader and decides which ministerial services the individual will 
perform, rather than attempting to determine these facts through an individual.  This 
approach may also help address the related tax issues that the employing --------------- 
itself would face.  For example, determining whether the employing church properly 
designated the housing allowance (another requirement that must be met to exclude a 
housing allowance from gross income), and making sure the organization understands 
that wages paid to employee ministers are exempt from income tax withholding and 
taxes under the Federal Insurance Contributions Act (unlike most employees, ministers 
must pay both halves of the Social Security and Medicare taxes under the Self-
Employment Contributions Act). 
 
Again, my office is available if ---------------would like to participate in a letter ruling, pre-
submission conference.  I ask that --- remain mindful of the possibility that ultimately, we 
may not be able to issue a ruling in this area.  However, to help avoid that possibility, as 
mentioned above, ---------------should provide evidence that ---- --------------- considers ---
-----, as an ----------------, one of its religious leaders, that ---- employing --------------- 
considers the services --- performs for it as services as a minister of the gospel, and 
evidence from ---- denominational authorities that --- -----------------is considered a 
member of the clergy.   
I look forward to meeting with ---------------regarding this issue.  If you have further 
questions, please call me at ---------------------, or ----------------------(ID# -------------) of my 
staff at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 Nancy J. Marks 
 Associate Chief Counsel/Division Counsel  
 (Tax Exempt & Government Entities) 


