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Dear 

This letter is in response to a request for a ruling letter submitted on your behalf by your 
authorized representative on January 23,2004, concerning the application of the pre-termination 
restrictions of section 1.401 (a)(4)-5(b) of the Income Tax Regulations ("regulations"). Your 
authorized representative has provided the following facts and representations in support of your 
request. 

Organization A is a tax-exempt organization and sponsors Plan X, which is intended to be 
qualified under section 401(a) of the Internal Revenue Code ("Code"). Plan X is a multiple 
employer defined benefit plan that is maintained by Organization A for the benefit of its 
employees and the employees bf other tax-exempt organizations which are directly or 
i n b c t l y  affiliated with Organization A. None of these organizations is included i q h e  
same controlled group, within the meaning of Code sections 414(b), (c), (m), or (o), with 
Organization A and none is participating in Plan X pursuant to a collective bargaining 
agreement. Plan X provides that a participant is eligible to receive payment of benefits in 
various forms, including a lump sum. All assets of Plan X are available on an ongoing basis to 
pay benefits to employees who are covered by Plan X and their beneficiaries. There are no 
separate asset pools. 

Plan X restricts the payment of benefits to or on behalf of certain participants to an amount that 
does not exceed an amount equal to the payments that would be made to or on behalf of the 
participant in that year under a straight life annuity that is the actuarial equivalent of the accrued 



benefit and other benefits to which the participant is entitled under Plan X (the "Restricted 
Amount"). Plan X also provides that this distribution restriction applies only to those 
participants who are currently highly compensated employees ("HCEs") of the employer who are 
benefiting under Plan X as defined in Code section 414(q) or who are former HCEs ("Former 
HCEs") of the employer as defined in Code section 414(q)(6) and who are among the 25 
employees or former employees of the employer (the "High-25 Group") with the largest amount 
of compensation in the current or any prior plan year. HCEs and Former HCEs are referred to 
collectively as "Restricted Employees". 

Plan X further provides that these restrictions do not apply if the value of the benefits payable 
under Plan X to the Restricted Employee is less than 1 % of the value of the current liabilities of 
Plan X before the distribution, or if, after taking into account payment to or on behalf of the 
Restricted Employee of all benefits payable to the Restricted Employee under Plan X, the value 
of Plan X assets equals or exceeds 110% of the value of current liabilities, as defined in Code 
section 412(1)(7). 

For the plan year ending December 3 1 .he value of Plan X assets has fallen below % 
of the value of current liabilities. It is anticipated that the value will remain below % of the 
value of current liabilities for the plan year ending December 3 1, and possibly for 
subsequent plan years. 

Plan X has one or more Restricted Employees who are currently eligible to receive distributions 
of their accrued benefits. As to each Restricted Employee, after taking into account the payment 
of lump sum benefits to him or her under the terms of Plan X, the value of Plan X assets would 
not equal or exceed % of the value of Plan X's current liabilities. Plan X proposes to make 
distributions in excess of the Restricted Amount to those participants who are not in the High-25 
Group and to those participants who are in the High-25 Group of each participating employer but 
whose benefits have a value equal to or less than % of Plan X's current liabilities. 

Your authorized representative has requested rulings to the effect of the following on your 
behalf 

1. For purposes of section 401(a)(4) of the Code and section 1.401(a)(4)-5(b)(3)(ii) of the 
regulations, a "Restricted Employee" in the High-25 Group means one of the 25 nonexFludable 
HCEs or Former HCEs of each participating employer in Plan X with the largest amount of 
compensation in the current or any prior plan year. 

2. For purposes of section 401(a)(4) of the Code and section 1.401(a)(4)-5(b)(3)(iv) of the 
regulations, Plan X may determine whether the value of the benefits payable to a Restricted 
Employee in the High-25 Group for purposes of distributions under Plan X is less than % of all 
current liabilities of Plan X before the distribution, without mandatory disaggregation of Plan X 
into separate plans for each participating employer. 
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Section 401(a)(4) of the Code requires that the contributions or benefits provided under a 
qualified plan not discriminate in favor of highly compensated employees (within the meaning of 
section 414(q)). 

Section 1.401 (a)(4)-5(b)(3)(i) of the regulations provides, in pertinent part, that a plan must 
provide that, in any year, the payment of benefits to or on behalf of a restricted employee shall 
not exceed an amount equal to the payments that would be made to or on behalf of the restricted 
employee in that year under a straight life annuity that is the actuarial equivalent of the accrued 
benefit and other benefits to which the restricted employee is entitled under the plan. 

Section 1.401(a)(4)-5(b)(3)(ii) of the regulations provides that, for purposes of this paragraph 
(b), the term restricted employee generally means any HCE or former HCE. However, an HCE 
or former HCE need not be treated as a restricted employee in the current year if the HCE or 
former HCE is not one of the 25 (or larger number chosen by the employer) nonexcludable 
employees and former employees of the employer with the largest amount of compensation in 
the current or any prior year. 

Section 1.401(a)(4)-12 of the regulations states that, unless otherwise provided, the definitions in 
this section govern in applying the provisions of sections 1.401 (a)(4)- 1 through 1.40 1 (a)(4)- 13. 
This regulation further states that "employer" is defined in section 1.410(b)-9 of the regulations. 

Section 1.410(b)-9 of the regulations provides in pertinent part that "employer" means the 
employer maintaining the plan and those employers required to be aggregated with the employer 
under sections 414(b), (c), (m), or (0) of the Code. 

Section 414(b) of the Code provides in pertinent part that for purposes of sections 401 and 410 of 
the Code, all employees of all corporations which are members of a controlled group of 
corporations shall be treated as employed by a single employer. 

With respect to ruling request one, Plan X is maintained by Organization A for the benefit of its 
employees and the employees of affiliated organizations which are not in a controlled group, 
within the meaning of Code sections 414(b), (c), (m), or (o), with Organization A. Therefore, in 
accordance with Code section 414(b) and with section 1.410(b)-9 of the regulations, 
Organization A and its 60 affiliated organizations are each treated as an employer for purposes of 
Code section 401 (a)(4). 

Thus, with respect to ruling request one, we conclude that, for purposes of section 401 (+(4) of 
the Code and section 1.401 (a)(4)-5(b)(3)(ii) of the regulations, a "Restricted Employee" in the 
High-25 Group means one of the 25 nonexcludable HCEs or Former HCEs of each participating 
employer in Plan X with the largest amount of compensation in the current or any prior plan 
year. Accordingly, Plan X may have more than Restricted Employees (e.g.. participating 
employers times Restricted Employees for each participating employer equals 
Restricted Employees). 

With respect to ruling request two, section 1.401(a)(4)-5(b)(l) of the regulations states in 
pertinent part that a defined benefit plan has the effect of discriminating significantly in favor of 
HCEs or former HCEs unless it incorporates provisions restricting benefits and distributions as 
described in paragraphs (b)(2) and (3) of this section. Further, this section states that the 
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restrictions in this paragraph (b) apply to a plan within the meaning of section 1.410(b)-7(b) (i.e., 
a section 414(1) plan). 

Section 1.401(a)(4)-5(b)(2) of the regulations states that a plan must provide that, in the event of 
plan termination, the benefit of any HCE (and any former HCE) is limited to a benefit that is 
nondiscriminatory under section 40 1 (a)(4). 

Section 1.401(a)(4)-5(b)(3) of the regulations describes the restrictions on distributions for HCEs 
and former HCEs. 

Section 1.401(a)(4)-5(b)(3)(iv) of the regulations provides in pertinent part that the pre- 
termination restrictions do not apply if the value of the benefits payable to or on behalf of the 
restricted employee are less than % of the value of current liabilities before distribution. 

Section 1.401 (a)(4)- 12 of the regulations states that, unless otherwise provided, the definitions in 
this section govern in applying the provisions of sections 1.401 (a)(4)- 1 through 1.401 (a)(4)- 13. 
Section 1.401 (a)(4)- 12 defines the term "plan" to mean a plan within the meaning of section 
1.410(b)-7(a) and (b), after application of the mandatory disaggregation rules of section 
1.4 1 O(b)-7(c) and the permissive aggregation rules of section 1.4 1 O(b)-7(d). 

Section 1.410(b)-7(b) of the regulations states in pertinent part that each single plan within the 
meaning of section 414(1) is a separate plan for purposes of section 410(b) and refers to section 
1.414(1)- 1 (b). It further provides that separate asset pools are separate plans. 

Section 1.410(b)-7(c)(4) of the regulations provides that if a single plan within the meaning of 
Code section 414(1) benefits employees of more than one disaggregation population, the plan 
must be disaggregated and treated as separate plans, each separate plan consisting of the portion 
of the plan benefiting the employees of each disaggregation population. 

Section 1.41O(b)-7(c)(4)(ii)(C) of the regulations provides that if a plan benefits employees of 
more than one employer, the employees of each employer are separate disaggregation 
populations. In such case, the portion of the plan benefiting the employees of each employer is 
treated as a separate plan maintained by that employer, which must satisfy section 410(b) by - 
reference only to that employer's employees. 

Section 414(1) of the Code describes requirements for participant benefits in the event of merger 
or consolidation of plans or transfer of plan assets. 

Section 1.414(1)-l(b)(l) of the regulations states that a plan is a "single plan" if and only if, on an 
ongoing basis, all of the plan assets are available to pay benefits to employees who are covered 
by the plan and their beneficiaries. 

With respect to ruling request two, all assets of Plan X are available on an ongoing basis to pay 
benefits to employees who are covered by Plan X and their beneficiaries. There are no separate 
asset pools. Therefore, in accordance with section 1.410(b)-7(b) of the regulations, Plan X is a 
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single plan. It is not necessary to apply the mandatory disaggregation rules of section 1.4lO(b)- 
7(c)(4) as required in the definition of "plan" under section 1.401(a)(4)-12 of the regulations 
because that section also states that its definitions only govern unless otherwise provided, and 
section 1.401(a)(4)-5(b)(l) provides that the pre-termination restrictions apply to a plan within 
the meaning of section 1.410(b)-7(b). 

Accordingly, with respect to ruling request two, we conclude that for purposes of section 
401(a)(4) of the Code and section 1.401(a)(4)-5(b)(3)(ii) of the regulations, Plan X may 
determine whether the value of the benefits payable to a Restricted Employee in the High-25 
Group for purposes of distributions under Plan X is less than 1% of all current liabilities of Plan 
X before the distribution, without mandatory disaggregation of Plan X into separate plans for 
each participating employer. 

This ruling letter is based on the assumption that Plan X is qualified under Code section 401(a) at 
all times relevant to the transaction described herein. 

This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under the 
provisions of any other section of either the Code or regulations that may be applicable thereto. 

The original of this ruling letter has been sent to your authorized representative in accordance 
with a power of attorney on file with this office. 

If you have any questions, please contact 
Please refer to SE:T:EP:RA:T3. 

Sincerely yours, 

~rances-V. Sloan, Manager 
Employee Plans Technical Group 3 
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