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Dear 

This is in response to the , request for letter rulings under sections 
401 (a)(9) and 408(d)(3) of the Internal Revenue Code, as amended by correspondence 
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received by the Internal Revenue Service on . The following facts and 
representations support your ruling request. 

Taxpayer A, i h o s e  date of birth was Date 1, died on Date 2, 3 

resident of State W, without having attained age 70 %. Taxpayer A was survived by his 
spouse, Taxpayer B, and his two daughters, Taxpayers C and D. Taxpayer C is older 
than Taxpayer D. Taxpayer B is older than Taxpayer C. 

At the time of his death, Taxpayer A was the owner of IRA X, an individual 
retirement account which it is represented complies within the requirements of Code fj 
408(a), maintained with Company M By means of a beneficiary designation dated Date 
4, Taxpayer A named Trust T as the beneficiary of his IRA X. Your authorized 
representative has asserted on your behalf that Trust T is valid under the laws of State W. 
Your authorized representative has also asserted on your behalf that a copy of Trust T 
was presented to Company M within nine (9) months of Date 2, the date of 
Taxpayer A's death. 

Trust T was established by Taxpayer A on Date 3, and has been 
subsequently amended. Article Seventh C. of Trust T provides that Trust T became 
irrevocable at the death of Taxpayer A. Article Eleventh B of Trust T provides that 
Taxpayer B became the sole trustee.of Trust T upon the death of Taxpayer A. 

Article Sixth B. of Trust T provides, in relevant part, that upon the death of 
Taxpayer A, Percentage 1 of the Trust T estate shall be distributed to Taxpayer B; 
Percentage 2 of the Trust T estate shall be distributed to Taxpayer C; and Percentage 3 of 
the Trust T estate shall be distributed to Taxpayer D. 

Taxpayers B, C, and D have requested that Company M divide IRA X, by means 
of trustee-to-trustee transfers, into three IRAs. Each of the three transferee IRAs will be 
maintained in the name of Taxpayer A (Deceased). One of the three transferee will 
hold Percentage 1 of IRA X and will be set up and maintained to benefit Taxpayer B as a 
beneficiary of Trust T the named beneficiary thereof. 

After the three transferee IRAs are set up, the transferee IRA set up to benefit 
Taxpayer B will be converted, by means of a distribution and subsequent rollover, into an 
IRA set up and maintained in the name of Taxpayer B. It has been represented that said 
rollover will occur within the time fi-ame referenced in Code 9 408(d)(3)(A)(i). 

Based upon the above facts and representations you, through your authorized 
representative, request the following letter rulings: 

(1) That Trust T constitutes a qualified "see-through" trust within the 
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meaning of section 1.401(a)(9)-4 of the "Final" Regulations, Question 
and Answer-5; 

(2) That coApany M's dividing IRA X, by means of trustee to trustee transfers, 
into three transferee IRAs in the name of Taxpayer A (Deceased) including 
one set up to benefit Taxpayer B as beneficiary of Trust T named beneficiary 
thereof will not result in the transferee IRA set up to benefit Taxpayer B 
failing to comply with the requirements of Code 5 408(a) including the 
requirements of Code 5 408(d)(3); and 

(3) That Taxpayer B may receive a distribution of the transferee IRA set up to 
benefit her and roll over said distribution into an IRA set up and maintained in 
her name. 

With respect to your ruling requests, Code section 408(a)(6) provides that under 
regulations prescribed by the Secretary, rules similar to the rules of section 401 (a)(9) and 
the incidental death benefit requirements of section 401 (a) shall apply to the distribution 
of the entire interest of an individual for whose benefit an IRA trust is maintained. 

Code section 401 (a)(9)(C) provides, in relevant part, that distributions from an 
IRA are required to begin to the IRA holder no later than April 1 of the calendar year 
following the calendar year during which the IRA holder attains age 70 %. 

Code 5 401 (a)(9)(B)(ii) provides, in summary, that a trust shall not constitute a 
qualified trust under this section unless the plan provides that, if an employee dies before 
the distribution of the employee's interest has begun in accordance with subparagraph 
(A)(ii), the entire interest of the employee will be distributed within 5 years after the 
death of the employee. 

Code 5 401(a)(9)(B)(iii) provides, in general, that if any portion of the interest of 
a deceased plan participant is payable to (or for the benefit of a designated beneficiary), 
such portion will be distributed beginning not later than 1 year after the date of the 
deceased's death (or a later date as prescribed by the Secretary under Regulations) in 
accordance with regulations over the life of the designated beneficiary (or a period not 
extending beyond the life expectancy of the beneficiary). 

Section 401(a)(9)(E) of the Code provides, in summary, that the term "designated 
beneficiary" means any individual designated as a beneficiary by the employee. 

With respect to your ruling requests, "Final" Income Tax Regulations under Code 
sections 401(a)(9) and 408(a)(6) were published in the Federal Register at 67 Federal 
Register 18987-19028 (April 17,2002), and in the Internal Revenue Bulletin at 2002-1 9 
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I.R.B. 852 (May 13,2002). The Preamble to the "Final" Regulations, in relevant part, 
provide that the regulations apply for determining required minimum distributions for 
calendar years beginning after January 1,2003. 

Section 1.401(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that only 
individuals may be designated beneficiaries for purposes of section 401(a)(9). A person 
who is not an individual, such as the employee's estate, may not be a designated 
beneficiary. However, Q&A-5 of §1.401(a)(9)-4 provides that beneficiaries of a trust 
with respect to the trust's interest in an employee's benefit may be treated as designated 
beneficiaries if the following requirements are met: 

(1) The trust is valid under state law or would be but for the fact that there is no 
corpus. 

(2) The trust is irrevocable or the trust contains language to the effect it becomes 
irrevocable upon the death of the employee. 

(3) The beneficiaries of the trust who are beneficiaries with respect to the trust's 
interest in the employee's benefit are identifiable within the meaning of A- 1 of this 
section from the trust instrument. 

(4) The documentation described in A-6 of this section has been provided to the 
plan administrator. 

Section 1.401(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-6(b), provides, generally, 
with respect to required minimum distributions after the death of the employee, that 
documentation described therein must be provided by the trustee of the trust/beneficiary 
to the plan administrator by October 3 1 of the calendar year following the calendar year 
in which the employee died. 

Section 1.401 (a)(9)-8 of the "Final" regulations, Q&A-2(a) provides the "separate 
account" rules with respect to defined contribution plans. A "separate account" is an 
account under which the beneficiary or beneficiaries differ fiom the beneficiary or 
beneficiaries of the other accounts. In general, if separate accounts are set up, for years 
subsequent to the calendar year containing the date on which the separate accounts were 
established, or the date of death if later, a separate account under a plan is not aggregated 
with the other separate accounts under the plan in order to determine whether the 
distributions fiom such separate account satisfy the requirements of Code §401(a)(9). 
Instead, the rules in Code 5 401(a)(9) apply separately to each separate account under the 
plan. 
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Section 1.401(a)(9)-8 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that a separate 
account is a separate portion of an employee's benefit which reflects the separate interest 
of an employee's beneficiary under the plan as of the employee's death for which 
separate accounting is maintained. The separate accounting must allocate all post-death 
investment gains and losses, contributions and forfeitures, for the period prior to the 
establishment of the separate accounts on a pro-rata basis in a consistent and reasonable 
manner among the separate accounts. 

Section 1.40 1 (a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-5(c), provides, in relevant 
part, that the separate account rules under A-2 of 5 1.401(a)(9)-8 are not available to 
beneficiaries of a trust with respect to the trust's interest in the employee's benefit. 

Revenue Ruling 78-406, 1978-2 C.B. 157, provides that the direct transfer of 
funds from one IRA trustee to another IRA trustee, even if at the behest of the IRA 
holder, does not constitute a payment or distribution to a participant, payee or distributee 
as those terms are used in Code 5 408(d). Furthermore, such a transfer does not 
constitute a rollover distribution. 

Additionally, a trustee to trustee transfer, as described in Rev. Rul. 78-406, does 
not constitute a distribution or payment as those terms are defined for purposes of Code 5 
408(d). 

Finally, Rev. Rul. 78-406 is applicable if the trustee to trustee transfer is directed 
by the beneficiary of an IRA after the death of the IRA owner as long as the transferee 
IRA is set up and maintained in the name of the deceased IRA owner for the benefit of 
the beneficiary. 

Code section 408(d)(l) provides that, except as otherwise provided in this 
subsection, any amount paid or distributed out of an individual retirement plan shall be 
included in gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72. 

Code section 408(d)(3) provides that section 408(d)(l) does not apply to a 
rollover contribution if such contribution satisfies the requirements of sections 
408(d)(3)(A) and (d)(3)(B). 

Code section 408(d)(3)(A)(i) provides that section 408(d)(l) does not apply to 
any amount paid or distributed out of an ZRA to the individual for whose benefit the 
account is maintained if the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an IRA (other than an endowment contract) for the benefit of such 
individual not later than the 60th day after the day on which he receives the payment or 
distribution. 
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Code section 408(d)(3)(C)(i) provides, in pertinent part, that, in the case of an 
inherited IRA, section 408(d)(3) shall not apply to any amount received by an individual 
from such account (Ad no amount transferred from such account to another IRA shall be 
excluded from income by reason of such transfer), and such inherited account shall not be 
treated as an IRA for purposes of determining whether any other amount is a rollover 
contribution. 

Code section 408(d)(3)(C)(ii) provides that an IRA shall be treated as inherited if 
the individual for whose benefit the account is maintained acquired such account by 
reason of the death of another individual, and such individual was not the surviving 
spouse of such other individual. Thus, pursuant to Code section 408(d) (3)(C)(ii), a 
surviving spouse who acquires IRA proceeds from and by reason of the death of her 
husband, may elect to treat those IRA proceeds as her own and roll them over into her 
own IRA. 

Code section 408(d)(3)(E) provides, in general, that paragraph (d) does not apply 
to any amount to the extent such amount is required to be distributed under paragraph 
( W ) .  

Section 1.408-8 of the "Final" Regulations, Question and Answer 5, provides that 
a surviving spouse of an IRA owner may elect to treat the spouse's entire interest as a 
beneficiary in an individual's IRA as the spouse's own IRA. In order to make this 
election, the spouse must be the sole beneficiary of the IRA and have an unlimited right 
to withdraw amounts from the IRA. If a trust is named as beneficiary of the IRA, this 
requirement is not satisfied even if the spouse is the sole beneficiary of the trust. 

The Preamble to the "Final Regulations" provides, in relevant part, that a 
surviving spouse who actually receives a distribution from an IRA is permitted to roll that 
distribution over into hisher own IRA even if the spouse is not the sole beneficiary of the 
deceased's IRA as long as the rollover is accomplished within the requisite 60 day 
period. A rollover may be accomplished even if IRA assets pass through a trust. 

With respect to your first ruling request, Trust T is the named beneficiary of 
Taxpayer A's interest in IRA X. Your authorized representative has asserted, on your 
behalf, that Trust T is a valid trust under the laws of State W; that Trust T became 
irrevocable upon the death of Taxpayer A (as provided for under Article Seventh C. of 
Trust T); and that relevant documentation relating to Trust T's status as the beneficiary of 
Taxpayer A's interest in IRA X was given to the administrator of IRA X by the date 
required under the "Final" Regulations. Furthermore, the Service notes that the identity 
of each person or entity entitled to receive any portion of Taxpayer A's interest in IRA X 
upon Taxpayer A's death is determinable by perusing the provisions of Trust T. 
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Thus, with respect to your first ruling request, we determine as follows: 

(1) That Trust T constitutes a qualified "see-through" trust within the 
meaning of section 1.401(a)(9)-4 of the "Final" Regulations, Question 
and Answer-5. 

With respect to your second and third ruling requests, in this case the IRA X 
account balance remaining at Taxpayer A's death is payable to Trust T pursuant to the 
terms of Taxpayer A's beneficiary designation. Taxpayer B, Taxpayer A's surviving 
spouse, is the sole trustee of Trust T. Furthermore, as the surviving spouse of Taxpayer 
A, Taxpayer B is the beneficiary of Percentage 1 of the Trust T estate including IRA X. 
As trustee of Trust T, Taxpayer B will cause Percentage 1 of the IRA X proceeds to be 
transferred, by means of a trustee to trustee transfer, into another IRA set up and 
maintained in the Taxpayer A for the benefit of Trust T, payable to Taxpayer B 
beneficiary thereof. After said transfer, the transferee IRA will be distributed to 
Taxpayer B and rolled over into an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer 
B. Said rollover will occur no later than the 6oth day following the day on which the 
transferee IRA proceeds are distributed to Taxpayer B as beneficiary thereof. 

The general rule is that if a surviving spouse receives either qualified plan or IRA 
assets after said assets have passed through either a trust or an estate, the spouse shall be 
treated as having received said assets from the trust or estate. As a result, the surviving 
spouse shall not be eligible to roll over the plan or IRA assets into an IRA set up and 
maintained in the name of the surviving spouse. 

However, in this case, the transferee IRA which holds Percentage 1 of the assets 
of Taxpayer A's IRA X, the percentage due Taxpayer B at the death of Taxpayer A, will 
be distributed outright to Taxpayer B consistent with the terms of Trust T of which 
Taxpayer B became the sole trustee at the death of Taxpayer A. 

Thus, based on the specific facts of this case, we shall not apply the general rule 
described above. 

Therefore, with respect to your second and third ruling requests, we conclude as 
follows: 

(2) That Company M's dividing IRA X, by means of trustee to trustee transfers, 
into three transferee IRAs in the name of Taxpayer A (Deceased) including 
one set up to benefit Taxpayer B as a beneficiary of Trust T will not result in 
the transferee IRA set up to benefit Taxpayer B failing to comply with the 
requirements of Code !j 408(a) including the requirements of Code 
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§408(d)(3); and 

(3) That Taxpayer E3 may receive a distribution of the transferee IRA set up to 
benefit he; and roll over said distribution into an IRA set up and maintained in 
her name. 

This letter ruling is based on the assumption that IRA X either meets, has met, or 
will meet the requirements of Code section 408(a) at all times relevant thereto. It also 
assumes that transferee IRA set up to benefit Taxpayer B will also meet the requirements 
of Code section 408(a) at all times relevant thereto. Next, it assumes that the IRA to be 
set up and maintained in the name of Taxpayer B will also meet the requirements of Code 
section 408(a). Finally, it assumes that Trust T is valid under State law as asserted. 

This letter ruling is based on the facts and representations contained herein. 

This letter is directed only to the taxpayer that requested it and is based solely on 
the representations made with respect thereto. Section 61 10(k)(3) of the Code provides 
that it may not be used or cited as precedent. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, the original of this letter 
ruling is being sent to your authorized representative. 

The Service's point of contact with respect to this letter ruling is 
(ID: ) who may be reached at 202 (phone) or 202 

(FAX). 

Sincerely yours, 

Frances V. Sloan 
Manager, Employee Plans 
Technical Group 3 

Enclosures: 

Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 


