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This is in response to your letter dated July 22, 2003, as supplemented by additional 
correspondence and communications dated April 6 and July 6, 2004, in which you 
request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the 
Internal Revenue Code ("Code"). 

The following facts and representations have been submitted by you under penalty of 
perjury in support of the ruling requested: 



The Taxpayer, currently age ' )maintained Individual Retirement Arrangement ("IRA) 
X with Custodian F, a financial services organization that invests IRA assets in mutual 
funds. In and - of I- . after suffering substantial losses in the equity 
markets, the Taxpayer withdrew Amount Dl consisting of all remaining funds in IRA X. 

Within seven days of receipt of Amount Dl the Taxpayer contacted Bank GI the agents 
for Entity H, about a rollover of IRA X funds into another IRA that invested in "demand 
notes" of Entity H. Entity H accepted Amount D as what the Taxpayer believed was a 
rollover contribution to a new IRA (with an official of Entity H even asking the Taxpayer 
who was to be his beneficiary). However, instead of establishing a rollover IRA on the 
Taxpayer's behalf with his spouse as beneficiary, Entity H established Account W. 
Account W was not an IRA, and it listed the Taxpayer and his spouse as co-owners 
rather than listing the spouse as a beneficiary. Entity H established Account W as a 
non-IRA account without the Taxpayer's knowledge or consent. 

In the Taxpayer became concerned about his transactions with Entity H 
because he had not received Internal Revenue Service ("IRS") Form 5498 from 
Entity H, confirming that Amount D had, in fact, been rolled over into another IRA . It 
was at this time that officials of Entity H informed the Taxpayer that "they 
were not presently established to administer or offer custodial handling of demand note 
accounts." The Taxpayer protested that Entity H representatives had not previously 
disclosed this fact to him, and that it had always been his intent to roll Amount D into 
another IRA. The disclosure by Entity H that Amount D had not been rolled over into 
another IRA occurred more than 60 days after the Taxpayer had withdrawn those funds 
from IRA X. 

The Taxpayer's IRA assets remained with Entity H until March of 2004, when the 
Taxpayer withdrew Amount E from Account W and immediately established IRA Y with 
Custodian M. (Amount E is Amount D less the amount of a "required minimum 
distribution" withdrawn from Account W by the Taxpayer, as if Account W were an 
eligible retirement plan subject to the rules of Code section 401 (a)(9).) 

Based on the facts and representations presented in this letter, you request thgt the 
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of 
Amount E. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income 
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 
72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 



Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) does not apply to any 
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the IRA is 
maintained if-- 

(i) the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual 
not later than the 6oth day after the day on which the individual 
receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an 
IRA) for the benefit of such individual not later than the 6oth day 
after the date on which the payment or distribution is received, 
except that the maximum amount which may be paid into such 
plan may not exceed the portion of the amount received which is 
includible in gross income (determined without regard to 
section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if, at any time during the l-year period ending on the day of such receipt, such 
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA 
which was not includible in gross income because of the application of section 
408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day 
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to waive 
such requirement would be against equity or good conscience, including casualty, 
disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject to such 
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for 
the waiver under section 408(d)(3)(1). 

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359, provides that in determining whether 
to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), the 
Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1) errors 
committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, 
disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or 
postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment 
by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the 
distribution occurred. 
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' ln'this case the Taxpayer liquidated IRA X and deposited Amount D with Entity H, with 
the .understanding that Account W, established by Entity H, be a rollover IRA. Instead, 
officials of Entity H placed the money in a non-IRA account. The discovery that Entity H 
h a h o t  rolled Amount D into another IRA occurred more than 60 days after the 
Taxpayer had liquidated the assets of IRA X. Subsequently, the Taxpayer withdrew 
Amount E from Entity H and established IRA Y with Custodian M. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby waives the 
60-day rollover requirement with respect to Amount E. Provided all other requirements 
of section 408(d)(3), except the 60-day requirement, were met with respect to the 
contribution of Amount E, that amount will be considered a rollover contribution within 
the meaning of section 408(d)(3). 

~ This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed 
by section 401 (a)(9) of the Code 

~ No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be 
applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

I If you wish to inquire about this ruling, please contact .............................. the 
Service by telephone at or by fax at Please address all 
correspondence to SE:T:EP:RA:TI . 

I Sincerely yours, 

Carlton A. Watkins, Manager 
Employee Plans Technical Group-I 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 


