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Legend Legend 
 
 
Decedent = ---------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------- 
Date 1 = ---------------- 
Spouse = ----------------------- 
Child 1 = --------------------- 
Child 2 = -------------------- 
Child 3 = ------------------------ 
s = --------- 
t = ----------- 
u = ----------- 
Family Trust = ------------------------------------- 
w = ----------- 
 
 
Dear ----: 
 
 This is in response to your letter dated August 21, 2003, requesting a ruling that 
the Service will disregard a marital deduction taken on Decedent’s federal estate tax 
return with respect to the actuarial value of Spouse’s interest in property passing under 
Decedent’s will to Decedent’s children and a credit shelter trust in which Spouse had a 
life interest.   
 
 The facts submitted and representations made are as follows:  Decedent died on 
Date 1 survived by Spouse, Child 1, Child 2, and Child 3.  Pursuant to the directions in 
Decedent’s Last Will and Testament, insurance, jointly-owned property, and an annuity 
collectively valued at $s passed to Spouse.  Cash, stocks, bonds, real estate and oil 
royalties valued at $t passed to Child 1, Child 2, and Child 3 subject to Spouse’s life 
estate in one-half of the interests.  Finally, $u passed to Family Trust, a credit shelter 
trust.   
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 The Form 706 filed for the decedent’s estate was the July 1990 revision that is to 
be filed for decedents dying after December 31, 1989, and before January 1, 1993.  
Schedule M states: 
 

Terminable Interest (QTIP) Marital Deduction. – If you elect to claim a 
marital deduction for qualified terminable interest property (QTIP) under 
§ 2056(b)(7), you MUST list on Part 2 of Schedule M all of the property for 
which you are making the election.  Listing property on Part 2 constitutes 
the making of the QTIP election.  No marital deduction will be allowed for 
any terminable interest property that is listed on Part 1 of Schedule M. 

 
 Under Part 1 of Schedule M, entitled “Property Interests Which Are Not Subject 
to a QTIP Election,” Decedent’s executor listed property interests passing to spouse 
valued at $w.  $w is the sum of $s and the actuarial value of Spouse’s interest in $t and 
$u.  The taxpayer claimed a marital deduction for the full value of $w even though $t 
and $u actually passed to Child 1, Child 2, Child 3, and Family Trust and spouse only 
had a nondeductible terminable interest in those assets.  Nothing was listed under Part 
2 of Schedule M entitled “Property Interests Which Are Subject to a QTIP Election.”  No 
reference to ‘qualified terminable interest property,’ ‘QTIP,’ or ‘QTIP election’ was made 
by the estate on Schedule M or at any other place on the return. 
 
 You have asked that we disregard the deduction taken with respect to the 
actuarial value of Spouse’s interest in $t and $u on Decedent’s Form 706 and treat it as 
null and void for purposes of §§ 2044(a), 2056(b), 2519(a), and 2652. 
 
 Section 2056(a) provides that the value of a decedent’s taxable estate shall be 
determined by deducting from the value of the gross estate an amount equal to the 
value of any interest in property that passes or has passed from the decedent to the 
surviving spouse. 
 
 Section 2056(b)(1) provides that a deduction is not allowed for terminable 
interests that pass to the spouse.  An interest is a terminable interest if the interest 
passing to the surviving spouse will terminate or fail on the lapse of time or on the 
occurrence of an event or contingency or on the failure of an event or contingency to 
occur, and on termination, an interest in the property passes to someone other than the 
surviving spouse.   
 
 Section 2056(b)(7)(A) provides that qualified terminable interest property shall be 
treated as passing to the surviving spouse and no part of such property shall be treated 
as passing to any person other than the surviving spouse.  Thus, the value of such 
property is deductible from the value of the gross estate under § 2056(a) and is not 
treated as a terminable interest.  Under § 2056(b)(7)(B)(i), qualified terminable interest 
property is property that passes from the decedent, in which the surviving spouse has a 
qualifying income interest for life, and to which an election under § 2056(b)(7)(B)(v) 
applies. 
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 Section 2056(b)(7)(B)(v) provides that an election under § 2056(b)(7) with 
respect to any property shall be made by the executor on the return of tax imposed by 
§ 2001.  Such an election, once made, shall be irrevocable. 
 
 A QTIP election has transfer tax consequences for the surviving spouse.  Section 
2044(a) and (b) provides generally that the value of the gross estate includes the value 
of any property in which the decedent has a qualifying income interest for life and with 
respect to which a deduction was allowed for the transfer of the property to the 
decedent under § 2056(b)(7).  Under § 2519(a) and (b), any disposition of all or part of a 
qualifying income interest for life in any property with respect to which a deduction was 
allowed under § 2056(b)(7) is treated as a transfer of all interests in the property other 
than the qualifying income interest.  Further, the surviving spouse will, in the absence of 
a “reverse QTIP” election under § 2652(a)(3), be treated as the transferor of the 
property for generation-skipping transfer tax purposes under § 2652(a). 
 
 In the case of a QTIP election to which Rev. Proc. 2001-38, 2001-24 C.B. 1335, 
applies, the Service will disregard a QTIP election made under § 2056(b)(7) and treat it 
as null and void for purposes of §§ 2044(a), 2056(b)(7), 2519(a), and 2652.  Rev. Proc. 
2001-38 applies to QTIP elections under § 2056(b)(7) where the election was not 
necessary to reduce the estate tax liability to zero, based on values as finally 
determined for federal estate tax purposes.  Rev. Proc. 2001-38 does not apply in 
situations where a partial QTIP election was required with respect to a trust to reduce 
the estate tax liability and the executor made the election with respect to more trust 
property than was necessary to reduce the estate tax liability to zero; nor does it apply 
to elections that are stated in terms of a formula designed to reduce the estate tax to 
zero. 
 
 In Estate of Higgins v. Commissioner, 91 T.C. 61 (1988), aff’d, 897 F.2d 856 (6th 
Cir. 1990), the estate filed a June 1982 revision of the Form 706, and checked the “No” 
box in response to the question whether the estate was making a QTIP election.  On 
Schedule M, the estate deducted the value of the spouse’s life estate in a residuary 
trust, and on Schedule O the estate deducted the value of the remainder interest in the 
trust passing to charity.  The estate argued that the entries on the return were sufficient 
to constitute a QTIP election.  The Tax Court ruled that because the QTIP election 
carries with it burdens as well as the benefit of a marital deduction, the return and the 
attached schedules must evidence “an unequivocal manifestation of an affirmative 
intent” to elect QTIP treatment in order to qualify for the marital deduction.  In Estate of 
Higgins, the court found that there was no clear manifestation of an affirmative intent to 
make the QTIP election on the estate tax return.  Accordingly, the court concluded that 
the estate had not effectively elected QTIP treatment.  The Sixth Circuit affirmed the 
Tax Court’s decision in Estate of Higgins with similar reasoning.  The Sixth Circuit 
stated, “the intent of § 2056(b)(7) is that the election must be unequivocally 
communicated on the estate tax return…”  Estate of Higgins, 897 F.2d at 859-60. 
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 Rev. Proc. 2001-38 applies only when a valid QTIP election was made on a 
decedent’s estate tax return.  As explained by the Tax Court in Estate of Higgins, in 
order to make a valid QTIP election under § 2056(b)(7)(B)(v), an estate must make an 
unequivocal manifestation of an affirmative intent to make the election of QTIP 
treatment on the estate tax return.”  Estate of Higgins, 91 T.C. at 69.  The instructions 
for the Form 706 in general as well as those specifically for Schedule M are sufficiently 
detailed with regard to the QTIP election so that the preparer of the form should have 
been adequately aware that taking a marital deduction for terminable interest property 
requires the making of a QTIP election.  However, in this case, the property for which a 
deduction was claimed was listed on the schedule specifically designated for listing 
property other than QTIP property.  Further, there was no other indication of any type 
that a QTIP election was to be made.  We can only conclude that, as of the filing of 
decedent’s Form 706, a QTIP election was not made with respect to the actuarial value 
of Spouse’s interest in $t and $u.  As stated in Estate of Higgins, “the essence of the 
election requirement is that the executor of the estate of the spouse first to die 
unequivocally communicate his election…”  Id. at 70.  Here, there was no such 
indication made.  Since a QTIP election was not made on Decedent’s Form 706, 
Decedent’s estate does not qualify for relief under Rev. Proc. 2001-38.   
 
 In conjunction with the receipt of this letter, Spouse must file a supplemental 
Form 706 properly reporting the assets to be included on Schedule M and the correct 
beneficiaries and amounts on Part 4, Line 5.  According to the information provided, the 
tentative estate tax on Decedent’s taxable estate, if reported correctly, is less than 
Decedent’s available unified credit against the estate tax.  A copy of this letter should be 
attached to the supplemental Form 706 and filed with the Internal Revenue Service 
Center, Cincinnati, Ohio 45999.  A copy is included for this purpose. 
 
 Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the federal tax consequences of any aspect of any transaction or item 
discussed or referenced in this letter. 
 
 The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings it is subject to verification on 
examination. 
 
 Pursuant to the Power of Attorney on filed with this office, a copy of this letter is 
being sent to the taxpayer’s representative. 
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 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 

Sincerely, 
 
Melissa C. Liquerman 
 
Melissa C. Liquerman 
Branch Chief, Branch 9 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
Enclosures 
 Copy of this letter for § 6110 purposes 
 Copy of this letter 


