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Amount F =
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Dear Khkkhkhkkkkiikkik.

This letter is in response to a request for a private letter ruling dated May 8,
2004, submitted on your behalf by your authorized representative, as
supplemented by correspondence dated June 22, 2004, July 9, 2004, July 16,
2004, and August 7, 2004, in which you request a waiver of the 60-day rollover
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requirement contained in section 402(c)(3)(A) and section 408(d)(3) of the
Internal Revenue Code (“Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of the ruling requested:

Taxpayer A and Taxpayer B are husband and wife. Taxpayer A maintained an
individual retirement arrangement, IRA X, with Company S. Taxpayer A was
also a participant in Fund P. Taxpayer A represents that he was advised by
Individual J to make withdrawals from his accounts so that he would have funds
to support Taxpayer B’s long term nursing care needs. On this advice, Taxpayer
A withdrew Amount F from IRA X in May and Amount G from Fund P in
October

Account documentation submitted with your request for a ruling indicate that on
May 22, , Amount F was deposited into Account E, a checking account
maintained by Taxpayer A at Bank C, and that on October 13, , Amount H
(Amount G less withholding) was also deposited into Account E. Taxpayer A
asserts that English is a tertiary language for him and that he did not understand
Individual J when she advised him to withdraw “all of his funds”. Taxpayer A
asserts that he should have rolled these amounts over to an IRA. Taxpayer A
further asserts that he has not used or spent Amount F and Amount H since they
have been in Account E and that Amount F and Amount H continue to be held in
Account E. Taxpayer A submitted the most recent account statement for
Account E which shows an account balance far in excess of Amount F and
Amount H.

Based on the facts and representations, Taxpayer A has requested that the
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount G from Fund P and the distribution of Amount F from IRA X.

With respect to the distribution of Amount G from Fund P, section 402(a)(1) of
the Code provides that except as otherwise provided in this section, any amount
actually distributed to any distributee by any employees’ trust described in
section 401(a) of the Code which is exempt from tax under section 501(a) shall
be taxable to the distributee, in the taxable year of the distributee in which
distributed, in the manner provided under section 72 (relating to annuities).

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from
exempt trusts to eligible retirement plans, including IRAs.

Code section 402(c)(1) provides, generally, that if any portion of an eligible
rollover distribution from a qualified employees trust is paid to the employee in an
eligible rollover distribution and the employee transfers any portion of the
property received in such distribution to an eligible retirement plan, and in the
case of a distribution of property other than money, the amount so transferred
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consists of the property distributed, such distribution (to the extent so transferred)
shall not be includible in gross income for the taxable year in which paid.

Section 402(c)(2) of the Code provides that the maximum amount of an
eligible rollover distribution to which paragraph (1) applies shall not exceed
the portion of such distribution which is includible in gross income (determined
without regard to paragraph (1)).

Section 402(c)(4) of the Code defines "eligible rollover distribution” as any
distribution to an employee of all or a portion of the balance to the credit of an
employee in a qualified trust, except that such term shall not include

(A)any distribution which is one of a series of substantially equal
periodic payments (not less frequently than annually) made--

(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint
lives (or joint life expectancies) of the employee and the
employee's designated beneficiary, or

(ii) for a specified period of 10 years or more,

(B) any distribution to the extent the distribution is required under
section 401(a)(9), and

(C) any distribution which is made upon hardship of the employee.

Code Section 402(c)(8) defines eligible retirement plan as (i) an individual
retirement account described in section 408(a); (ii) an individual retirement
annuity described in section 408(b) (other than an endowment contract); (iii) a
qualified trust; (iv) an annuity plan described in section 403(a); (v) an eligible
deferred compensation plan described in section 457(b) maintained by an
eligible employer as described in section 457(e)(1)(A); and (vi) an annuity
contract described in section 403(b).

Code section 402(c)(3)(A) provides, generally, that sectlon 402(c)(1) shall not
apply to any transfer of a distribution made after the 60" day following the day
on which the distributee received the property distributed.

With respect to the distribution of Amount F from IRA X, section 408(d)(1) of
the Code provides that, except as otherwise provided in section 408(d), any
amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income by the
payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.
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Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if--

()] the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual
not later than the 60" day after the day on which the individual
receives the payment or distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60" day
after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to section
408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not

apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual
from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such
receipt such individual received any other amount described in section
408(d)(3)(A)(I) from an IRA which was not includible in gross income because of
the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

With respect to qualified plan distributions, section 402(c)(3)(B) of the Code, and
with respect to IRAs, section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary
may waive the 60-day requirement under sections 402(c)(3)(A), 408(d)(3)(A) and
408(d)(3)(D) of the Code where the failure to waive such requirement would be
against equity or good conscience, including casualty, disaster, or other events
beyond the reasonable control of the individual subject to such requirement.
Only distributions that occur after December 31, 2001, are eligible for the waiver
under section 402(c)(3)(B) and section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 402(c)(3)(B)
and 408(d)(3)(l), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed
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(for example, in the case of payment by check, whether the check was cashed);
and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

The information submitted in this case indicates that a distribution in the amount
of Amount F was made to Taxpayer A from IRA X in May , and a distribution
in the amount of Amount G was made to Taxpayer A from Fund P in October

, as supported by Forms 1099-R issued to Taxpayer A and submitted with
his request for a ruling. Further, documentation submitted with this request for a
ruling indicate that on October 13, , Taxpayer A deposited Amount F into
Account E, a checking account he maintains with Bank C, and that on October
13, , he deposited Amount H into Account E. Taxpayer A asserts that had
he understood Individual J's instructions he would not have withdrawn Amount F
and Amount G from his retirement accounts. Taxpayer A asserts that he has not
used Amount F or Amount H since these amounts have been in Account E, and
that such funds continue to be held in Account E. Taxpayer A has submitted the
most recent account statement for Account E showing a balance far in excess of
Amount F and Amount H.

Therefore, assuming that the distribution of Amount G qualifies as an eligible
rollover distribution under section 402(c)(4) of the Code, pursuant to section
402(c)(3)(B) and section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount F from IRA
X and Amount G from Fund P. Taxpayer A is granted a period of 60 days from
the issuance of this ruling letter to rollover Amount F and Amount G to an IRA.
Provided all other requirements of section 402(c)(1) and section 408(d)(3),
except the 60-day requirement, are met with respect to such contributions, these
amounts will be considered rollover contributions within the meaning of sections
402(c)(1) and section 408(d)(3).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

The foregoing rulings do not authorize the rollover of amounts, if any, that are
required to be distributed by section 401(a)(9) of the Code.

This ruling assumes that IRA X met the requirements of Code section 408(a) at
all times relevant to this transaction. This ruling further assumes that Fund P
satisfies the requirements of Code section 401(a) at all time relevant to this
transaction.

No opinion is expressed as to whether the distribution from Fund P qualifies as
an eligible rollover distribution under Code section 402(c)(4).

These rulings are directed only to the taxpayer who requested it. Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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A copy of this letter ruling is sent to your authorized representative pursuant to
provisions of a Power of Attorney on file in this office.

If you have any questions, please contact ***********xxismiwxmne*SE: T.EP:RA:T:2.

Sincerely yours,

(signed) JOTCR A. FLOTD
Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose



