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Dear-

This is in response to your letter dated June 4, 2004, as supplemented by
correspondence dated August 4, 2004, submitted on your behalf by your
authorized representative, in which you request a waiver of the 60 day rollover
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the
Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request. ‘

Taxpayer A, who is  years old, established an individual retirement account,
IRA X, with Company M on April 25, _of which Taxpayer B is named as the
primary beneficiary. In November, Individual P, Taxpayer A's accountant
informed Company M that a required minimum distribution pursuant to Code
section 401(a)(9) should be made to Taxpayer A from IRA X for calendar year

no later than December 31, using 16.8 as the applicable divisor for
the applicable distribution period in determining the required minimum
distribution. Individual P has asserted, on Taxpayer A’s behalf, that he mistakenly
used the distribution factor of 16.8 for Taxpayer A instead of using the correct
table that indicates a factor of 17.1

Upon this advice, Company M has stated that it erroneously multiplied the value
of IRA X as of November . Amount D, by .168 instead of dividing the value
of IRA X by the applicable divisor. This calculation resulted in a distribution from
IRA X in the amount of Amount E. Taxpayer A received a check in the amount of
Amount E which he deposited into Account J at Bank C on January 2, -as
supported by account documentation submitted for Account J.

Taxpayer A asserts that these two mistakes caused him to receive an excess
distribution from IRA X for year . Taxpayer A has redetermined the correct
distribution from IRA X for . Based on an IRA X value of Amount G, as of
December 31, 2002, and an applicable divisor of 17.1, based on section
1.401(a)(9)-5, Q&A-4(a)(2)(i) of the Income Tax Regulations issued on April 17,
2002, which regulations taxpayers were required to use for calendar years
beginning on or after January 1, the amount required to be distributed to
Taxpayer A is Amount H.

Taxpayer A asserts that he relied on Individual P and Company M to correctly
determine the amount of his required minimum distribution from IRA X and did
not realize, at the time he received the check in the amount of Amount E, that
such an amount exceeded his required minimum distribution, Amount H.
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Taxpayer A further asserts that he did not learn of the mistake until he was
informed of such by Company M at which time more than 60 days had elapsed
since the distribution was made from IRA X. On February 20, Taxpayer A,
to facilitate the redeposit of the excess distribution to IRA X, withdrew Amount |
from Account J and deposited that amount into Account K at Company M.

Based upon the foregoing facts and circumstances, Taxpayer A is requesting
that the Service waive the 60-day rollover requirement and allow him to redeposit
Amount F, the difference between Amount E and Amount H, back into IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicablé to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6o™
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
amriRA if at the time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.
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Section 408(d)(3)(I) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requ1rement Only distributions that occur
after December 31, 2001, are ellglble for the waiver under section 408(d)(3)(l) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information submitted in this case indicates that Taxpayer A received a
distribution in the amount of Amount E from IRA X as supported by Form 1099-R
and the account statement for Account J indicating a deposit of such amount on
January 2, - Further, statements submitted by Individual P and Company M
indicate that errors were made by both parties that resulted in Taxpayer A
receiving an excess distribution (Amount F) from IRA X for Taxpayer A
asserts that he relied on Individual P and Company M to correctly determine the
correct distribution from IRA X; that he did not learn of the mistake until informed
of such by Company M; and that by the time Company M informed him of the
mistake, more than 60 days had elapsed since Amount F was distributed from
IRA X. Taxpayer A further asserts that he has not used Amount F since it has
been out of IRA X and that Amount F is currently in Account K with Company M.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day roliover requirement with respect to the distribution of Amount
F from IRA X. Taxpayer is granted a period of 60 days from the date of this
ruling to contribute Amount F to IRA X. Provided all other requirements of section
408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are met with respect to
such contribution, Amount F will be considered rollover contribution within the
meaning of section 408(d)(3) of the Code.

Based on the information submitted, Taxpayer has attained his required
beginning date. Thus, this ruling does not authorize the rollover of amounts that
are required to be distributed to Taxpayer A by section 401(a)(9) of the Code.
The conclusion reached in this ruling applies only to Amount F, the excess
amount which was erroneously calculated and distributed to Taxpayer A from
IRA X.
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This ruling assumes that IRA X satisfies the qualification requirements of Code
section 408 at all times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto. For example, no opinion is expressed as to the
information used by Taxpayer A to determine the required minimum distribution
for tax year 2003, the excess distribution, and whether those factors are correct
under Code section 401(a)(9).

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 10(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney (Form 2848) on file in this office.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
- SE:T:EP:RA:TZ2,

Sincerely yours,
$Ngnet) JOTCR B. Fi0TD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
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