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Dear 

This is in reply to your request for a set-aside, S, to meet contingent liabilities and a court 
order, as allowable under section 53.4242(a)-3(b)(9) of the Foundation and Similar Excise Taxes 
Regulations. (This set-aside request is for your tax year ending June , whereas such a 
set-aside for your preceding tax year ended June was approved in PLR 20031 1040.) 

HI having ceased being a hospital, is a private foundation under section 509(a) of the Code 
and, thus, is subject to section 4942(g) of the Code requiring, in general, a minimum annual 
distribution for exempt purposes. 

However, H continues to remain subject to significant, contingent liabilities that arose prior to 
the asset sale ending its function as a hospital. Also, H is subject to an "18 plus one" rule under a 
state law, whereby all infants born at the then H hospital facility, prior its end, have until the age of 
18 plus one year to file any medical malpractice claim against H. 

Significantly, H remains under a state court order providing that, while pending claims and 
potential claims exist, none of H's assets may be expended, except for H's own ordinary and 
necessary operating expenses or in accord with that court's orders. 

Section 4942(a) of the Code imposes tax on any private foundation that fails to distribute the 
required annual distribution for exempt purposes. In general, the distributable amount is distribution 
is equal to five percent of any noncharitable investment assets of the private foundation. Absent a 
set-aside approved by the Service for each tax year, the qualifying distribution for exempt purposes 
must be made before the first day of the second tax year following the tax year concerned. 

Section 53.4942(a)-3(b)(9) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations provides 
that if a private foundation is involved in litigation and may not distribute assets or income because 
of a court order, the private foundation may (except as provided in section 53.4942(a)-2(e)(l)(i) or 
(ii)) seek and obtain a set-aside for the purpose described in section 53.4942(a)-3(a)(2). The 
amount to be set-aside shall be equal to that portion of the private foundation's distributable 
amount which is attributable to the assets or income that are held pursuant to court order and 
which, but for the court order precluding the distribution of such assets or income, would have 
been distributed. In the event that the litigation encompasses more than one tax year, the private 
foundation may seek additional contingent set-asides. Such amounts must actually be distributed 
by the last day of the tax year following the tax year in which the litigation is terminated. Amounts 
not distributed by the close of the appropriate tax year shall be treated as described in section 
53.4942(a)-2(d)(2)(iii)(c) for the succeeding tax year. 



H's assets cannot be used to meet section 4942(g) of the Code except to the extent provided 
by the court order reserving such assets for H's possible, contingent liabilities. Such a court order 
is the type of situation allowing a set-aside under section 53.4942(a)-3(b)(9) of the regulations. 

Accordingly, we rule that H can make a contingent set-aside for its tax year ending June 
The amount to be set aside will be equal to the entire portion of H's current year 

distributable amount because no portion of H's assets, aside from its own operating expenses, may 
be distributed while the court order is pending. Based on H's estimate, the set-aside amount of five 
percent will be approximately S amount, but the exact amount of the set-aside can be determined 
upon H's final accounting for its tax year. 

We direct your attention to section 53.4942(a)-3(b)(4) of the regulations, entitled "Evidence of 
set-aside". That section provides that a set-aside approved by the Internal Revenue Service shall 
be evidenced by the entry of a dollar amount on the books and records of the private foundation as 
a pledge or obligation to be paid at a future date or dates. 

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 61 10(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely, 

Joseph Chasin 
Manager, Exempt Organizations 
Technical Group 2 


