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This is in response to your letter dated August 26, 2003, as supplemented by 
correspondence dated December 5,2003, February 18, March 4, April 6, April 
27, May 28, June 15, June 21, July 2,2004 in which you request a waiver of the 
60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal 
Revenue Code (the "Code"). Additional information in support of your ruling was 
submitted to the Service on July 27, 2004 subsequent to a conference of right 



held on July 6, 2004. On July 30, 2004, you asked that your ruling request be 
modified to address only a portion of the amount distributed from an individual 
retirement arrangement (IRA). 
The following facts and representations have been submitted in support of the 
ruling requested: 

Taxpayer A, who was years old, maintained IRA X with Firm B. On July 23, 
, Taxpayer A made a direct trustee to trustee transfer of Amount D from IRA 

X to IRA Y, an IRA that Taxpayer A established with Bank C. On September 23, 
, Taxpayer A withdrew Amount E from IRA Y and attempted to roll this 

amount over to IRA X at Firm B, which was now a closed account. In a letter 
dated October 4, , Firm B, assuming that Amount E represented a regular 
IRA contribution, informed Taxpayer A that it was returning the check in the 
amount of Amount E because Amount E exceeded the regular IRA contribution 
limits and the deadline for making IRA contributions for the tax year had 
expired. 

October 3, Taxpayer A withdrew Amount F, the remaining balance from 
IRA Y and IRA Y was closed. On October 8, Taxpayer A deposited 
Amount E into Account G, a checking account he maintained at Bank C. On this 
same date, Taxpayer A also deposited Amount F into Account G. Taxpayer A 
was in poor health and was unable to again attempt to rollover Amount E to an 
IRA prior to the expiration of the 60-day rollover period. Taxpayer A died on 
January 7, In the summer of , as Taxpayer A's tax return was being 
prepared, you discovered the IRA distribution(s). 

Taxpayer B states that she was the sole beneficiary of IRA Y and the surviving 
spouse of Taxpayer A. Taxpayer B asks the Service to waive the 60-day rollover 
requirement so that she can roll over Amount E to an IRA she intends to 
establish in Taxpayer A's name. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code 
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual 
for whose benefit the IRA is maintained if (i) the entire amount received 
(including money and any other property) is paid into an IRA for the benefit of 
such individual not later than the 6oth day after the day on which the individual 



receives the payment or distribution; or (ii) the entire amount received (including 
money and any other property) is paid into an eligible retirement plan (other than 
an IRA) for the benefit of such individual not later than the 6oth day after the date 
on which the payment or distribution is received, except that the maximum 
amount which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without regard 
to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual 
from an IRA if at any time during the I-year period ending on the day of such 
receipt such individual received any other amount described in section 
408(d)(3)(A)(I) from an IRA which was not includible in gross income because of 
the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(C) of the Code, in general, denies rollover treatment for 
inherited IRAs. Section 408(d)(3)(C)(ii) provides that an IRA shall be treated as 
inherited if the individual for whose benefit the IRA is maintained acquired the 
IRA by reason of the death of another individual, and such individual was not the 
surviving spouse of such other individual. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- 
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where 
the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur 
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of 
the C ~ d e .  

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359, provides that in determining whether to 
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), 
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : 
(1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover 
due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example, 
in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the 
time elapsed since the distribution occurred. 

In this case, documentation submitted with the ruling request demonstrates that 
on September 23, Taxpayer A withdrew Amount E from IRA Y and, within 
60 days after the day on which Amount E was withdrawn from IRA Y, did attempt 
to put Amount E into IRA X, the IRA he previously maintained with Firm B. This 



establishes and supports Taxpayer A's intent to roll over Amount E to an IRA. 
However, Firm B believing that Amount E represented a regular IRA contribution 
returned the check in the amount of Amount E to Taxpayer A. When this 
attempt failed, Taxpayer A, upon receipt of the check, deposited Amount E into 
Account G on October 8, Because of his poor health, Taxpayer A did not 
again attempt to rollover Amount E to an IRA prior to the expiration of the 60-day 
rollover period, which was November 22, Taxpayer A died on January 7, 

without having rolled Amount E to an IRA. Amount E continues to be held 
in Account G. 

You are the surviving spouse of Taxpayer A. Further, you state that you were the 
sole beneficiary of IRA Y. But for Taxpayer A closing IRA Y prior to his death, as 
the sole beneficiary of IRA Y and Taxpayer A's surviving spouse, you could have 
elected to treat IRA Y as your own by designating yourself as the account owner, 
rolled over IRA Y to an IRA established in your name, or rolled over IRA Y to 
another IRA established in Taxpayer A's name. You, as Taxpayer A's surviving 
spouse and the named beneficiary of IRA Y who, but for Taxpayer A's closing 
IRA Y, could have been treated as the owner of IRA Y upon Taxpayer A's death, 
can roll over Amount E, the amount which, per documentation submitted with this 
request was subject to Taxpayer A's intent to rollover, to an IRA established in 
Taxpayer A's name. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of 
Amount E. You are granted a period of 60 days from the issuance of this ruling 
letter to complete a rollover of Amount E to an IRA in Taxpayer A's name. 
Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60- 
day requirement, are met with respect to such contribution, this amount will be 
considered rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the 
Code. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts, if any, that are required to 
be distributed by section 401 (a)(9) of the Code. Further, this ruling waives the 
60-day rollover requirement only with respect to Amount E. No opinion under 
Code section 408(d)(3) is expressed with respect to the balance of Taxpayer A's 
IRA funds held in Account G. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 



If you wish to inquire about this ruling, please contact 
...................................... SE:T:EP:RA:T:2. 

Sincerely yours, 

Joyce E. Floyd, Manager 
Employee Plans Technical Group 2 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 


