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Dear.

This letter is in response to a request for a private letter ruling dated June 30,
2004, as supplemented by correspondence dated July 27, 2004, July 29, 2004,
and July 30, 2004, submitted on your behalf by your authorized representative, in
which you request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in
section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”) with respect to
distributions from individual retirement arrangements (IRA).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer A, who is . years old, and Taxpayer B, whois  years, maintain IRA
X and IRAY, respectively, with Company M. This ruling pertains to the
withdrawal of Amount D, Amount E, and Amount F from IRA X and IRAY as
more fully explained below. In addition, both taxpayers currently receive monthly
distributions from their respective IRAs.

Account documentation submitted with your request for a ruling indicate (1) that
on March 10, ~ Taxpayer A withdrew Amount D from IRA X and, on March
13 , deposited this amount into Account G, a checking account in the
names of Taxpayer A and Taxpayer B maintained at Bank B; (2) that on May 30,

, Amount E and Amount F were withdrawn from IRA X and IRA'Y,
respectively, and on June 3, , deposited into Account G; and (3) that on
April 22, «, Amount D, Amount E and Amount F were transferred from
Account G to Account H, a savings account in the names of Taxpayer A and
Taxpayer B maintained at Bank B. Taxpayer A and Taxpayer B assert that they
were advised by their financial advisor to not make withdrawals from their IRAs
unless they were planning to rollover such amounts to other IRAs. Because of
health problems, Taxpayer A asserts that he was unable to fully understand the
consequences of completing a rollover. Taxpayer A and Taxpayer B assert that
they have not used any of the amounts distributed from IRA X and IRA'Y and
that such distributions remain in Account H, as supported by a recent account
statement submitted with this request.

Based upon the above facts and representations, you request that the Service
waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D, Amount E, and Amount F from IRA X and IRA Y.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d) (3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if-

()] the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual not
later than the 60" day after the day on which the individual
received the payment or distribution, or

(i) the entire amount received (including money and any other
property is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60" day
after the date on which the payfment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to section
408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)i)
from an IRA, which was not includible in gross income because of the application
of section 408(d)(3). .

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occur after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the
Code. )

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 339, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60 day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.
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The information submitted in this case indicates Taxpayer A and Taxpayer B
received distributions in the amounts of Amount D, Amount E, and Amount F
from IRA X and IRA Y, respectively. Account statements for Account G indicate
that these amounts were deposited into Account G within days of being
distributed from IRA X and IRA Y. Further, recent account statements for
Account G and Account H show that these amounts were transferred from
Account G to Account H on April 22, . Taxpayer A and Taxpayer B assert
that they have not used these amounts since they have been in Account G and
Account H, and that such amounts continue to be held in Account H.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D, Amount E and Amount F from IRA X and IRA'Y, respectively. Taxpayer A and
Taxpayer B are granted a period of 60 days frosii'the date of this ruling to
contribute Amount D, Amount E and Amount F to IRAs. Provided all other
requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement,
are met with respect to such contributions, Amount D, Amount E and Amount F
will be considered rollover contributions within the meaning of section 408(d)(3)
of the Code.

According to the information submitted with this request for a ruling, Taxpayer B
has attained her required beginning date within the meaning of Code section
401(a)(9). In this regard, this ruling does not authorize the rollover of amounts
that are required to be distributed to Taxpayer B by section 401(a)(9) of the
Code. Thus, the conclusions reached in this ruling apply only to Amount D,
Amount E, and Amount F and do not address the monthly distributions Taxpayer
A and Taxpayer B receive from IRA X and IRA Y, respectively.

This ruling assumes that IRA X and IRA Y satisfy the qualification requirements
of Code section 408 at all times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney on file in this office.
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If you have any questions concerning this ruling, please contact:
SE:T:EP:RA:T2, at .

Sincerely yours,

- (algned) JOYCR B. FIOTD
Joyce E. Floyd, Manager

Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Notice 437



