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ISSUE 

1.  Is interest collected through a state enforcement agency on past-due child support 
excludible from gross income under I.R.C. § 71(c) as part of the sum payable for the 
support of children of the payor spouse.  
 
2.   Whether any reporting obligation arises with regard to interest paid on past-due 
child support through a State enforcement agency. 

CONCLUSION 

1.  Such interest is not excludible and is, therefore, taxable income to the custodial 
parent. 
 
2.   Based on the facts submitted, we conclude that the derelict parent has no 
information reporting requirements under sections 6049 and 6041 as a result of the 
interest paid.  The State enforcement agency has no reporting obligation under section 
6049, but may be responsible for reporting under section 6041 if payments are income 
and the State enforcement agency is considered a middleman pursuant to Treas. Reg. 
§ 1.6041-1(e).     
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FACTS 

A payor spouse is sometimes required to pay interest on past-due child support to the 
custodial parent.  In at least one state a statute sets an interest rate which accrues 
commencing 30 days from the day such award or payment is due.  The statute applies 
to all awards, court orders, decrees and judgments pertaining to child support.  Also, in 
this state, the party to whom the child support is due need not reduce any amount to 
judgment in order to recover such interest.   
 
Child support and any required interest payments may go directly to the custodial parent 
from the payor spouse, or may flow through the court which ordered the child support, 
or a state child support enforcement agency may become involved in the collection 
process at the request of the custodial parent.  

LAW 

I.R.C. § 71(a) provides that gross income includes amounts received as alimony or 
separate maintenance payments.  Section 71(b) defines alimony or separate 
maintenance payments.  Section 71(c)(1) provides that subsection (a) shall not apply to 
that part of any payment which the terms of the divorce or separation instrument fix (in 
terms of an amount of money or a part of the payment) as a sum which is payable for 
the support of children of the payor spouse.  Section 71(c)(3) provides that for purposes 
of this subsection, if any payment is less than the amount specified in the instrument, 
then so much of such payment as does not exceed the sum payable for support shall be 
considered a payment for such support.  
 
Section 61(a)(4) provides that gross income includes interest received.   
 
Treas. Reg. § 1.71-1(e) states that section 71(a) does not apply to that part of any 
periodic payment which, by the terms of the decree, instrument, or agreement under 
section 71(a), is specifically designated as a sum payable for the support of minor 
children of the husband.  The statute prescribes the treatment in cases where an 
amount or portion is so fixed but the amount of any periodic payment is less than the 
amount of the periodic payment specified to be made.  In such cases, to the extent of 
the amount which would be payable for the support of such children out of the originally 
specified periodic payment, such periodic payment is considered payment for such 
support.  For example, if the husband is by terms of the decree, instrument, or 
agreement required to pay $200 a month to his divorced wife, $100 of which is 
designated by the decree, instrument, or agreement to be for the support of their minor 
children, and the husband pays only $150 to his wife, $100 is nevertheless considered 
to be a payment by the husband for the support of the children.  If, however, the 
periodic payments are received by the wife for the support and maintenance of herself 
and of minor children of the husband without such specific designation of the portion for 
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the support of such children, then the whole of such amounts is includible in the income 
of the wife as provided in section 71(a). 1 
 
 When interpreting tax laws, exemptions from taxation are to be given a strict 
interpretation against the assertions of the taxpayer and in favor of the taxing power.  
3A Sutherland Statutory Construction at 66.09, p. 327 (4th ed. 1986).   
 
Commissioner v. Lester, 366 U.S. 299 (1961), 1961-2 C.B. 241, holds that section 71(c) 
applies only where the instrument explicitly designates an amount as child support.  In 
Lester, the support agreement at issue did not specify the amount designated for child 
support but merely set forth the proportionate reduction should any child marry, become 
emancipated or die.  The Court noted that the statutory requirement is strict and 
carefully worded.  It does not say that a sufficiently clear purpose on the part of the 
parties is sufficient to shift the tax.  If there is to be certainty in the tax consequences of 
such agreements, the allocations to child support made therein must be specifically 
designated and not left to determination by inference or conjecture.   
 
Following Lester, Rev. Rul. 62-53, 1962-1 C.B. 41 held that where periodic payments 
for support are made by a husband and received by a wife under a divorce decree, or 
an instrument or agreement described in section 71(a), such payments are includible in 
the gross income of the wife under section 71 and are deductible by the husband under 
section 215, except to the extent that the terms of the decree, instrument, or agreement 
specifically designate or fix such payments, or a portion of such payments, as support 
for minor children of the husband.   
 
All income is taxable unless specifically excluded, and exclusions from income are 
strictly construed against the taxpayer.  In Commissioner v. Jacobson, 336 U.S. 28, 49 
(1959), the Court stated that the income tax is described in sweeping terms and should 
be broadly construed in accordance with an obvious purpose to tax income 
comprehensively.  The exemptions are specifically stated and should be construed with 
restraint in light of the same policy.  See also U..S. Trust Co. v. Helvering, 307 U.S. 57, 
60 (1939)  ( Exemptions from taxation do not rest upon implication); Elam v. 
Commissioner, 477 F.2d 1333, 1335 (6th Cir. 1973) (Statutes granting tax exemptions 
or deferments must be strictly construed).  
 
In Borbonus v. Commissioner, 42 T.C. 983 (1964),  the husband was obligated to pay 
his former wife monthly child support, and upon default, his wife sued for back 
payments.  The parties agreed on a settlement amount.  In Tax Court, the husband 
contended that the amount paid was deductible alimony.  The court held that no part of 
the payment was deductible alimony, and the part of the payment representing interest 

                                            
1 The regulation follows almost word for word (including the payment example) the discussion of this 
provision in the Report of the Committee on Finance, U.S. Senate, The Revenue Bill of 1942, H.R. 7378, 
at 86.  (77th Cong., 2d Sess., Rep. No. 1631, Oct. 2, 1942).   This enactment of the predecessor of 
section 71 marked the first provision in the Internal Revenue Code for the treatment of alimony and child 
support.  
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on the payments in default was deductible as interest paid.  Similarly, in Smith v. 
Commissioner, 51 T.C. 1 (1968), the Tax Court held that the husband’s payment was 
allocated first to child support, that the amount allocated to alimony was deductible, and 
the amount allocated to interest was deductible by the husband under section 163.   
 
In Fankhanel v. Commissioner,  T.C. Memo. 1998-403, aff’d without published opin., 
205 F.3d 1333 (4th Cir. 2000), the court held that interest received by taxpayer wife on 
child support arrearages was includible in her gross income, citing section 61(a)(4).  
The court further noted that payments which are made pursuant to an agreement fixing 
the payments as child support are excludible from income.  Petitioner failed to prove 
that the payments were fixed child support payments under a divorce or separation 
agreement.  Rather, the payments were made as court ordered interest payments.   
 
ANALYSIS 
 
Issue 1 
 
In determining that interest payments received by the custodial parent are taxable 
income to that parent, we note that Treas. Reg. § 1.71-1(e) requires that for exclusion 
from income as child support, the decree, instrument or agreement must specifically 
designate the sum as payable for the support of children.  Interest which is assessed 
later clearly does not come under an amount specifically designated as child support in 
a decree, instrument or agreement.   For the same reason, we do not believe that 
interest can be excludible from income where, under section 71(c)(3), a payment is less 
than the amount specified in the instrument but such payment (including an interest 
portion) does not exceed the sum payable for support.  The regulation requires a 
comparison between the amount specified for child support and the total amount due 
but underpaid.  If a portion of such underpayment is interest, neither the statute nor the 
regulations provide for an allocation to child support.   
 
Also, as the Court said in Commissioner v. Lester, supra, section 71(c) (payments to 
support children) applies only where the instrument explicitly designates an amount as 
child support.  Applying this requirement for specificity along with the basic tenet of tax 
law that income is taxable unless specifically excluded, it follows that interest paid on 
past-due child support is income to the recipient parent and is not excludible income in 
the same manner as amounts designated for child support are excludible.  
 
In Borbonus, supra and Smith, supra, both spouses were required to pay interest on 
past-due child support.  The court noted in each case that the amount allocated to 
interest was deductible under section 163 which then provided for such a deduction.    
Child support is not deductible to the payor spouse in the same manner that alimony is 
deductible.  Alimony is taxable income to the recipient, and child support is excludible 
income for the custodial parent.  It follows that deductible interest is not child support, 
and such interest received on past-due support is taxable income to the custodial 
parent.   
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Lastly, Fankhanel, supra, provided that interest received on child support arrearages is 
income to the recipient.  As noted by the Tax Court in Fankhanel, though, and following 
the wording of section 71(c)(1), if a divorce or separation agreement specifically 
provides for interest on past-due child support and characterizes such interest as 
payable for the support of children of the payor spouse, we believe that payments under 
those circumstances may rightfully be considered excludible from the recipient parent’s 
income.  That is apparently not the case here.  Also, if interest is provided for in a child 
support agreement, Lester requires that the amount denoted as interest be specifically 
designated as child support in the agreement.    
 
In summary, we believe that the statute, regulations and relevant case law all make 
clear that (absent a specific designation in a divorce or separation agreement) interest 
paid on past-due child support is taxable income to the recipient parent.    
 
Issue 2 

Section 6049 

Section 6049(a) requires every person making payments of interest aggregating $10 or 
more to any other person during any calendar year, or who receives payments of 
interest as a nominee and who makes payments aggregating $10 or more during any 
calendar year to any other person with respect to the interest so received, to make a 
return according to the forms or regulations prescribed by the Secretary. 

Section 6049(b)(2)(A) excludes interest on any obligation issued by a natural person 
from the definition of interest for purposes of section 6049. 

Treas. Reg. § 1.6049-4(f)(2) of the Income Tax Regulations defines “natural person” to 
mean any individual but not including a partnership (whether or not composed entirely 
of individuals) a trust, or an estate.  Treas. Reg. § 1.6049-4(f)(4) defines “middleman” in 
part as any person, including a nominee, who makes payment of interest or collects 
interest on behalf of another person or otherwise acts in a capacity as intermediary 
between a payor and a payee. 

Treas. Reg. § 1.6049-5(b)(1) states in part that interest on any obligation issued by a 
natural person (as defined in Treas. Reg. § 1.6049-4(f)(2)) will not be within the 
definition of interest for purposes of section 6049 irrespective of whether such interest is 
collected on behalf of the holder of the obligation by a middleman. 

Child support obligations are issued by a natural person as defined under Treas. Reg.   
§ 1.6049-4(f)(2).   The collection of interest by the State enforcement agency does not 
change the character of the payment under Treas. Reg. § 1.6049-4(f)(2).  Treas. Reg.            
§ 1.6049-5(b)(1).  Therefore, no reporting obligation arises under section 6049 for the 
interest collected on past-due child-support payments. 
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Section 6041 

Section 6041 requires all persons engaged in a trade or business and making payment 
in the course of the trade or business to another person of fixed or determinable gains, 
profits, and income of $600 or more in a tax year to make an information return.    
Treas. Reg. §§ 1.6041-1(b)(1) and (i) provide that payments made by a state or a 
political subdivision are subject to this reporting requirement. 

Treas. Reg. § 1.6041-1(c) provides that income is “fixed” when it is to be paid in 
amounts definitely predetermined.  Income is “determinable” when there is a basis of 
calculation by which the amount to be paid may be ascertained. 

As used in section 6041, the term “gains, profits, and income” means gross income and 
not the gross amount paid.  A payor generally is not required to make a return under 
section 6041 for payments that are not includible in the recipient’s income, nor is a 
payor required to make a return if the payor does not have a basis to determine the 
amount of a payment that is required to be included in the recipient’s gross income.   

Treas. Reg. § 1.6041-1(e) (the “Middleman Rules”) provides: 
 
(e) Payment made on behalf of another person--(1) In general.  A person that 
makes a payment in the course of its trade or business on behalf of another 
person is the payor that must make a return of information under this section with 
respect to that payment if the payment is described in paragraph (a) of this 
section and, under all the facts and circumstances, that person— 

(i) Performs management or oversight functions in connection with the 
payment (this would exclude, for example, a person who performs mere 
administrative or ministerial functions such as writing checks at another's 
direction); or 

(ii) Has a significant economic interest in the payment (i.e., an economic 
interest that would be compromised if the payment were not made, such 
as by creation of a mechanic's lien on property to which the payment 
relates, or a loss of collateral). 

 

Assuming the interest payment is gross income, a derelict parent has no reporting 
obligation under Section 6041 because the payment is not made in the course of the 
payor’s trade or business.   

Assuming the interest payment is gross income, each State enforcement agency is 
considered to make the payments in the course of its trade or business.  Treas. Reg.  
§§ 1.6041-1(b)(1) and (i).   If a State enforcement agency is performing management 
and oversight functions in connection with payment of the interest, then under the 
Middleman Rules, the State enforcement agency may be considered the payor required 
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to file under section 6041, even though the payment is being made on behalf of the 
derelict parent who would not be required to file under section 6041.  See Treas. Reg.  
§ 1.6041-1(e).  Assuming the payments of interest are gross income, they are "fixed and 
determinable income" and are generally reportable under section 6041, if the amount 
paid to a payee in a calendar year is $600 or more.   

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 

Under the circumstances of your case, we believe that interest paid on past-due child 
support is taxable income to the recipient spouse.  There may be cases where interest 
on past-due child support is provided for in divorce or separation agreements, and those 
cases would need to be evaluated in light of Lester, supra. 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call Joyce Albro at 202-622-8193 if you have any questions as to issue 1.  
Please call Donnell M. Rini-Swyers at 202-622-4910 if you have any questions as to 
issue 2. 
 
 
 
                     
                                      

Christopher F. Kane 
Branch Chief, Branch 3 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
 
 


