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Dear

This is in response to your letter dated April 2, 200, in which you request a waiver of
the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue
Code (the Code).
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The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

During you requested and received Amount B from IRA X. On October
you used Amount B to purchase Contract C from Company F.

During November you made arrangements to obtain a partial distribution from
Contract C. Contract C is not an IRA or other eligible retirement plan. You made a
mistake while preparing the distribution instructions which resulted in a distribution of
Amount E instead of the desired partial distribution of Amount G. You now want to
redeposit Amount H (the excess of Amount E over Amount G) into an IRA.

Based on the above facts and representations, you request that the Service waive the
60-day rollover requirement under section 408(d)(3) of the Code with respect to Amount
H.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if—

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60" day after
the day on which the individual receives the payment or distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60" day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid
into such plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
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any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code. Similar rules apply to
distributions taken from qualified trusts or qualified 403(a) annuity plans.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service
will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by a
financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error;
(3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

Although information presented shows a substantial personal hardship, it does not
demonstrate the type of circumstances that would justify a waiver of the 60-day rollover
period. The distribution of Amount E was made from Contract C rather than from an
IRA, qualified plan or tax-sheltered annuity.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service declines to waive
the 60-day rollover requirement with respect to Amount H. Thus, Amount H cannot be
rolled over because the distribution from Contract C is not an amount paid or distributed
out of an IRA under section 408(d)(1) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.




Page 4 200443039

If you wish to inquire about this ruling, please contact , at
. Please address all correspondence to

Sincerely yours,
=
, Manager
Employee Plans Technical Group 4

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose




