Significant Index Nos.

.%o 200442037

DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES

DIVSION JUL 2 2 2004
SETEITA
inre:
Taxpayer =
Dear

This letter is in response to your request for rulings on the proper treatment
under section 414(l) of the Internal Revenue Code (“Code”), of a spin-off of the
defined contribution portion of a Code section 414(k) plan into a separate plan.

The Taxpayer sponsors the Plan, a defined benefit plan which provides that a
portion of a participant’s benefit is derived from a separate account in
accordance with section 414(k) of the Code. The Plan has been frozen since
Decembe The Plan is intended to be qualified under section 401(a)
of the Code and its related trust is intended to be tax-exempt under section
501(a) of the Code.

The Taxpayer proposes to spin-off the defined contribution portion of the Plan
into a separate defined contribution plan. The proposed defined contribution
is intended to be qualified under section 401(a) of the Code and its related
trust is intended to be tax-exempt under section 501(a) of the Code.

Requested Rulings:

(1)  That the requirements of Code section 414(l) will be satisfied if the
defined contribution portion of the Plan is spun-off into a separate plan.

(2) That Code section 414(1) will be satisfied if the defined contribution
portion of the Plan is spun-off without an allocation of any of the Plan’s
surplus funding that might exist relating to the defined benefit portion of
the Plan. :
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(3) That the proposed transaction will not create a taxable event for the
affected participants.

(4)  That the proposed transaction will not be deemed a reversion of funds
to the Plan sponsor followed by a contribution to the new defined
contribution pension plan.

Law

Section 61 of the Code provides that “gross income” is defined to include all
income from whatever source derived (except as otherwise provided in
Subtitle A of the Code). This definition has been clarified in Rev. Rul. 68-104
(1968-1 C.B., 361) which provides that “where amounts previously deducted
from gross income (which thereby effected a tax benefit) are recovered in
subsequent years, such recoveries are includible in gross income for the year
of recovery. This so called “tax benefit rule” was originally fashioned by the
judiciary in order to approximate the results produced by a tax system based
on transactional, rather than annual accounting. The rule was applied by the
United States Supreme Court in Hillsboro National Bank v. Commissioner, 460
U.S. 370 (1983). The tax benefit rule, as formulated in that decision, provides
that a taxpayer includes income when an event occurs that is “fundamentally
inconsistent” with a deduction taken in a prior year, unless a nonrecognition
provision of the Code prevents inclusion. Thus, under Hillsboro, an actual
recovery of the amount in question is not necessary. The determination that
must be made under the Hillsboro test is whether the subsequent event would
have foreclosed the earlier deduction if the subsequent event and the event
giving rise to the deduction had occurred in the same year. If the subsequent
event wauld have foreclosed the deduction, the event is fundamentally
inconsistent and the taxpayer must include the amount as income in the year
of the subsequent event.

Section 72 of the Code provides rules for the taxation of a distribution from a
qualified plan which is received as an annuity and also provides rules for the
taxation of a distribution which is not received as an annuity.

Section 402(a) of the Code provides that, except as otherwise provided in that
section, any amount actually distributed to any distributee by any employees’
trust described in section 401(a) which is exempt from tax under section
501(a) shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the distributee
in which distributed, under section 72 (relating to annuities).
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Section 414(k) of the Code provides that a defined benefit plan which provides
a benefit derived from employer contributions which is based partly on the
balance of a separate account of a participant shall

(1) for purposes of section 410 (relating to minimum patrticipation
standards) be treated as a defined contribution plan,

(2) for purposes of section 72(d) (relating to treatment of employee
contributions as separate contract), 411(a)(7)(A) (relating to
minimum vesting standards), 415 (relating to limitations on benefits
and contributions under qualified plans), and 401(m) (relating to
nondiscrimination tests for matching requirements and employee
contributions) be treated as consisting of a defined contribution plan
to the extent that benefits are based on a separate account of a
participant and as a defined benefit plan with respect to the
remaining portion of benefits under the plan, and

(3) for purposes of section 4971 (relating to tax on prohibited
transactions) be treated as a defined benefit plan.

Section 414(l)(1) of the Code provides, in general, that a trust which forms a
part of a plan shall not constitute a qualified trust under Code section 401
unless in the case of any merger or consolidation of the plan with, or in the
case of any transfer of assets or liabilities of such plan to, any other trust plan
after September 2, 1974, each participant in the plan would (if the plan then
terminated) receive a benefit immediately after the merger, consolidation, or
transfer which is equal to or greater than the benefit he would have been
entitled to receive immediately before the merger, consolidation, or transfer (if
the plan had then terminated).

Section 414(1)(2)(A) of the Code provides, in general, that, in the case of a
plan spin-off of a defined benefit plan, a trust which forms part of -----

(i) the original plan, or
(i) any plan spun-off from such plan, shall not constitute a qualified

trust under that section unless the applicable percentage of
excess assets are allocated to each of the plans.
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Section 414(1)(2)(B) of the Code provides that for purposes of subparagraph
(A), the term “applicable percentage” means, with respect to each of the plans
described in clauses (i) and (ii) of subparagraph (A), the percentage
determined by dividing --—----

(i) the excess (if any) of (I) the amount determined under section
412(c)(7)(A)i) with respect to the plan over (II) the amount of the
assets required to be allocated after the spin-off (without regard
to that paragraph), by

(i) the sum of the excess amounts determined separately under
clause (i) for all such plans.

Section 414(1)(2)(C) of the Code provides that for purposes of subparagraph
(A), the term “excess assets” means an amount equal to the excess (if any)
of ---—---

) the fair market value of the assets of the original plan
immediately before the spin-off, over

(ii)  the amount of assets required to be allocated after the spin-off to
all plans (determined without regard to that paragraph)

Section 1.414(1)-1(b)(4) of the regulations provides that the term “spinoff”
means the splitting of a single plan into two or more plans.

Section 1.414(I)—1 (m) of the regulations provides that in the case of a spinoff of
a defined contribution plan, the requirements of section 414(l) will be satisfied
if -~ : :

(1) the sum of the account balances for each of the participants in the
resulting plans equals the account balance of the participant in the
plan before the spinoff, and

(2) the assets in each of the plans immediately after the spinoff equals
the sum of the account balances for all participants in that plan.
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Section 1.414(1)-1(n)(1) of the regulations provides that in the case of a spinoff
of a defined benefit plan, the requirements under section 414(l) will be
satisfied if --------

(i) all of the accrued benefits of each participant are allocated to
only one of the spun-off plans, and

(i) the value of the assets allocated to each of the spun off plans is
not less than the sum of the present value of the benefits on a
termination basis in the plan before the spin off for all
participants in that spun off plan.

Section 1.414(1)-1(o) of the regulations provides that any transfer of assets or
liabilities will for the purposes of section 414(1) be considered as a combination
of separate mergers and spinoffs using the rules of paragraphs (d), (e) through
(), (), (m), or (n) of that section, whichever is appropriate.

Analysis

In the instant case, the Taxpayer proposes to split the Plan into a defined
contribution plan and a defined benefit plan that is not a plan described under
section 414(k) of the Code. Because it is proposed that the Plan is to be split
into a defined contribution plan and a defined benefit plan, it is necessary that
the requirements of section 1.414(1)-1((m) of the regulations be satisfied with
respect to the defined contribution plan and section 1.414(1)-1(n) of the
regulations be satisfied with respect to the defined benefit plan.

Currently, the benefits of each participant in the Plan are based partly on the
separate acecount of the participant and partly on defined benefit formulas.
Subsequent to the proposed transaction, the benefits that each participant
would receive from the Plan that are based on the separate account of the
participant would be received under the defined contribution plan. Similarly,
the defined benefits that each participant would receive under the Plan would
be received under the defined benefit plan.

Because the sum of the account balances for each of the participants in the
defined contribution plan would equal the account balance of the participant in
the Plan before the spinoff and because the assets of the defined contribution
plan would equal the sum of the account balances for all participants in the
Plan, the requirements of section 1.414(1)-1(m) would be satisfied under the
proposed transaction.
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Because the defined benefits of each participant under the Plan would be
allocated only to the defined benefit plan and the value of the assets of the
defined benefit plan is not less than the sum of the present value of the
defined benefits on a termination basis in the Plan before the spin off for all
participants, the requirements of section 1.414(1)-1(m) would be satisfied
under the proposed transaction.

Moreover, because the excess of (I) the amount determined under section
412(c)(7)(A)(i) with respect to the defined contribution plan over (II) the
amount of the assets required to be allocated after the spin-off to the defined
contribution plan is not greater than zero, the applicable percentage under
section 414(1)(2)(B) with regard to the defined contribution plan is zero, and
thus, no allocation of the Plan’s surplus assets to the defined contribution plan
is necessary to satisfy section 414(1)}(2)(A).

Accordingly, the requirements of section 414(l) will be satisfied if the defined
contribution portion of the Plan is spun-off into a separate plan without an
allocation of the Plan’s surplus funding (if any) that might exist relating to the
defined benefit portion of the Plan.

Section 402(a) of the Code provides that the amount actually distributed to any
distributee by an employee’s trust described in section 401(a) which is exempt
under section 501(a) shall be taxable to the distributee under section 72
(relating to annuities). In the instant case, however, the Taxpayer merely
proposed to split the Plan into defined contribution and defined benefit plans.
That is, under the proposed transaction, no amounts are intended to be
distributed to participants. Accordingly, the proposed transaction will not
create a taxable event for the affected participants

Section 61 of the Code provides that gross income includes income from whatever
source derived. Under the Hillsboro test, a taxpayer includes amounts in income
whenever an event occurs which is fundamentally inconsistent with a deduction in a
prior year. In the instant case, the Taxpayer would derive no economic benefit if the
Plan was split into defined contribution and defined benefit plans because such a split
would have no effect on the need for the Taxpayer to make future contributions into
either the defined contribution plan or the defined benefit plan.

Moreover, because the aggregate benefits of the participants under the Plan would
remain unchanged if the Plan were to be split into defined contribution and defined
benefit plans, and the surplus (if any) of the Plan would become the surplus of the
defined benefit plan, there is no diversion of assets from the benefit of one group to the
benefit of another group. Accordingly, the proposed transaction does not constitute a
reversion of plan assets to the taxpayer followed by a contribution to the defined
contribution plan.
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Conclusions

(1) The requirements of section 414(l) of the Code will be satisfied if the defined
contribution portion of the Plan is spun-off into a separate plan.

(2) Code section 414(l) will be satisfied if the defined contribution portion of the Plan is
spun-off without an allocation of any of the Plan’s surplus funding that might exist
relating to the defined benefit portion of the Plan.

(3) The proposed transaction will not create a taxable event to the affected
participants.

(4) The proposed transaction will not be deemed a reversion of funds to the Plan
sponsor followed by a contribution to the new defined contribution plan.

These rulings are based on the assumption that the Plan, and the two plans
established after the spinoff (i.e. the defined contribution plan and the defined benefit
plan that is not a section 414(k) plan) are qualified under section 401(a) of the Code
and that their related trusts are tax-exempt under section 501(a) of the Code, at the
time of the proposed transaction

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of the
Internal Revenue Code provides that it may not be used or cited by others as
precedent.

A copy of this letter is being furnished to your authorized representative

pursuant to a power of attorney (Form 2848) on file. A copy of this letter is
also being sent to the Manager, Employee Plans Classification in

If you have any questions on this ruling letter, please contact

Sincerely,

L. Ul -

James E. Holland, Jr., Manager
Employee Plans Technical



