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This memorandum responds to your inquiry regarding a licensed and registered 
public accountant in Pennsylvania who has represented himself as “duly qualified to 
practice as a certified public accountant” (i.e., category (b)) on Form 2848, Power of 
Attorney and Declaration of Representative, authority to represent taxpayers before the 
IRS.   

ISSUE 

Whether an individual who is a registered and licensed public accountant in 
Pennsylvania, but is not a CPA, is eligible to practice before the IRS by virtue of their 
public accountant’s license?   

CONCLUSION 

Yes.  The statute and regulations provide that an individual who is duly qualified to 
practice as a CPA in any State, territory, or possession of the United States or the 
District of Columbia may represent a person before the IRS.  Under Pennsylvania law, a 
registered and licensed public accountant has the same rights and privileges as a 
certified public accountant.  Thus, for purposes of Circular 230, a public accountant 
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registered and licensed in Pennsylvania is eligible to practice before the IRS by virtue of 
their public accountant’s license.    

FACTS 

Two categories of individuals may practice public accountancy in Pennsylvania: CPAs 
and public accountants.  Under Pennsylvania law, a CPA generally must be of good 
moral character, must satisfy certain educational requirements, must pass the CPA 
exam administered by the Pennsylvania Board of Accountancy1, and must satisfy 
certain experience requirements.  A public accountant is an individual qualified and 
accepted for registration under prior law.  Pennsylvania law further provides that public 
accountants have the same rights and privileges as CPAs.   

LAW AND ANALYSIS 

Section 500(c) of Title 5 of the United States Code sets forth the general rules for 
practicing before United States administrative agencies.  This section provides that an 
individual who is duly qualified to practice as a CPA in a State may represent a person 
before the IRS by filing with the agency a written declaration that he is currently 
qualified as provided by this subsection and is authorized to represent the particular 
person in whose behalf he acts.  The regulations governing practice before the IRS 
(Circular 230) mirror 5 U.S.C. § 500(c).  Section 10.2(b) of Circular 230 defines a CPA, 
in relevant part, as any person who is duly qualified to practice as a CPA in any State.  
Section 10.3(b) further provides that any CPA who is not currently under suspension or 
disbarment from practice before the IRS may practice before the IRS by filing with the 
IRS a written declaration that he or she is currently qualified as a CPA and is authorized 
to represent the party or parties on whose behalf he or she acts.   

The decision to include CPAs within the class of professionals entitled to practice before 
the IRS by virtue of their State professional status is discussed in H.R. Rep. No. 1141, 
89 Cong. Cong., 1st Sess. (October 25, 1965).  In explaining why CPAs are not subject 
to the Service’s admission procedures, the House noted: 

  
[T]here is a presumption that members in good standing of the 
profession[] of . . . certified public accountancy are of good moral 
character, and that surveillance by . . . State associations of 
certified public accounts [sic] will sufficiently insure the integrity of 
practice by such persons before the Internal Revenue Service. The 
cumbersome admission procedures of the Internal Revenue 
Service seem unwarranted in their impact on duly qualified . . . 
certified public accountants.  

                                            
1 Individuals who are CPAs in other states can practice as CPAs in Pennsylvania under the reciprocity 
provisions of section 5 of the PA CPA law.  In addition, CPAs in foreign countries may be able to practice 
as CPAs in Pennsylvania under the reciprocity provisions of section 5.1 of the PA CPA law. 
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Id. at 4.       

Section 2 of the Pennsylvania CPA Law, P.L. 851, No. 140, defines a CPA as “an 
individual to whom a certificate of certified public accountant has been issued under the 
laws of this Commonwealth or another state.”2  That same section defines a public 
accountant as “an individual who was qualified and accepted for registration in 
accordance with former section 8.7 of this act.”  Section 8.7 of the Pennsylvania CPA 
law was removed in 1996.3   

Section 7 of the Pennsylvania CPA Law provides that “any person legally authorized to 
practice public accounting in this Commonwealth at the time this act or any amendment 
of this act takes effect shall thereafter possess the same rights and privileges as 
persons to whom certificates of certified public accountant shall be issued under this 
act. . . .”   Under section 8.2 of the same Act, public accountants and CPAs must 
complete 80 hours of continuing education biannually to renew their licenses to practice 
public accounting.  Furthermore, CPAs and public accountants may be disciplined and 
potentially lose their certificate/registration, and license to practice for any violation of 
the conduct provisions contained in sections 9 through 12 of the Pennsylvania CPA law.   

Thus, while the Commonwealth of Pennsylvania no longer licenses public accountants, 
it permits those individuals previously licensed and registered as public accountants to 
practice accountancy within the Commonwealth, provided that these individuals meet 
the same ethical and continuing education requirements imposed on CPAs.  The 
Commonwealth also provides these individuals with the same rights and privileges as 
CPAs.  A public accountant who is licensed and registered in Pennsylvania, therefore, 
is, for practical purposes, a CPA.  Accordingly, these individuals are eligible to practice 
before the IRS by virtue of their public accountant’s license. 

If you have any questions, please contact this office at 202-622-3400. 
 
 
cc: Associate Chief Counsel (General Legal Services) 
         Atttn: Kirsten Witter 
 Director, Office of Professional Responsibility 

                                            
2 To be issued a CPA certificate under Pennsylvania law, an individual generally must be of good moral 
character (see section 3.1(a)(3)), must satisfy the educational requirement of section 4, must pass the 
CPA exam administered by the Board, as described in section 3.1(b), and must satisfy the experience 
requirements of section 4.1.    
3 Pennsylvania stopped issuing public accountant licenses in the 1970s, but those individuals who were 
registered and licensed public accountants previously are permitted to continue to practice public 
accountancy by renewing their license biannually and complying with the rules and regulations to which 
CPAs are subject.   


