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Trust  =  -----------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-- 
--------------------------------------------------- 
 
X  =  --------------------------------------------- 
--------------------------------------------------- 
 
D1  = ------------------- 
 
Trustees =  ------------------------------------------------------------- 
 
Court  =  ----------------- 
 
Foundation =  -----------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-- 
--------------------------------------------------- 
 
State  =   --------------- 
 
$y  =  --------------------- 
 
$z  = --------------- 
 
 
Dear  -------------------: 
 
 This letter responds to your letter dated October 23, 2003, and subsequent 
correspondence, submitted on behalf of Trustee and X, as their authorized 
representative, requesting rulings concerning the termination of Trust. 
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The information submitted states that X established Trust under the laws of State 
on D1.  Trust is a charitable remainder unitrust (CRUT) within the meaning of §664(d)(2) 
of the Internal Revenue Code.  Under Trust instrument, X receives a unitrust amount 
equal to 10 percent of the net fair market value of Trust’s assets valued as of the first 
day of each taxable year in quarterly installments.  Trustees are the current trustees of 
Trust.  The term of Trust is for twenty years commencing on D1.  Upon termination, all 
Trust assets are to be distributed to Foundation.  Foundation is exempt from federal 
income tax under section 501(c)(3) and is not a private foundation under § 509(a) 
pursuant to §§ 509(a)(1) and § 170(b)(1)(A)(vi). 

 
 Trustees filed a petition with Court of State seeking court approval for Trust’s 
early termination.  The Attorney General of State stated that it had no objections to 
Trust’s termination.  Upon the termination of Trust, Trustee is to distribute to X the 
actuarial value of its unitrust interest to be determined using the discount rate in effect 
under § 7520 on the date of termination and using the methodology under §1.664-4 of 
the Income Tax Regulations for valuing interests in a CRUT.  The balance of the Trust 
estate will be distributed to Foundation as the charitable remainder beneficiary.   

Section 507 provides for a tax imposed under section 507(c) on the termination 
of an entity's status as a private foundation under section 509(a) where the termination 
is pursuant to §§ 507(a)(1) or 507(a)(2). 

Section 507(a)(1) provides for a termination of private foundation status after the 
entity's voluntary notice to the Internal Revenue Service for such termination and its 
payment of the termination tax under § 507(c). 

Section 507(a)(2) provides for involuntary termination of private foundation status 
that can be initiated by the Internal Revenue Service. 

Sections 507(b)(1)(A) and 507(b)(1)(B) each describe a method for termination of 
private foundation status under § 509(a) that is not subject to tax under § 507. 

Section 4947(a)(2) provides in the case of a trust which is not exempt from tax 
under § 501(a), not all of the unexpired interests in which are devoted to one or more of 
the purposes described in §170(c)(2)(b), and which has amounts in trust for which a 
deduction was allowed under §§ 170, 545(b)(2), 556(b)(2), 642(c), 2055, 2106(a)(2), or 
2522, § 507 (relating to the termination of private foundation status), § 508(e) (relating 
to governing instruments), § 4941 (relating to taxes on self-dealing), § 4943 (relating to 
taxes on excess business holdings) except as provided in subsection (b)(3), § 4944 
(relating to investments which jeopardize charitable purpose), except as provided in 
§ 4947(b)(3), and § 4945 (relating to tax on taxable expenditures) shall apply as if such 
trust were a private foundation. 

Section 53.4947-1(e)(1) of the Foundations and Similar Excise Taxes 
Regulations provides that the provisions of § 507(a) shall not apply to a trust described 
in § 4947(a)(1) or (2) by reason of any payment to a beneficiary that is directed by the 
terms of the governing instrument of the trust and is not discretionary with the trustee or, 
in the case of a discretionary payment, by reason of, or following, the expiration of the 
last remaining charitable interest in the trust. 
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Section 53.4947-1(e)(2) provides examples of the application of § 53.4947-
1(e)(1).  Example (3) provides that a § 4947(a)(2) trust’s payment to its charitable 
organization remainder beneficiary upon the trust’s termination will not be considered a 
termination of the trust's private foundation status within the meaning of § 507(a). Under 
the example, the payment of cash and/or stock in order to cease the annuity liability 
pursuant to the trust terms does not constitute a termination under § 507(a).   

Trust, in accordance with the terms of the trust document, is required to make 
mandatory payments to X and it has fulfilled this obligation to date.  The decision by all 
parties to have an early termination of Trust and distribute the trust property does not 
render the payment any less mandatory nor does it make this action discretionary with 
the trustee.   Section 53.4947-1(e)(2), Example 3, of the regulations further supports the 
general rule that the payout of the charitable obligation does not constitute a § 507(a) 
transaction.  Lastly, the Attorney General of State stated it had no objections to Trust's 
early termination.    Accordingly, the proposed early termination of Trust and the 
distribution of its property to X and Foundation will not constitute a termination of a 
private foundation under § 507. 

Section 4941(a)(1) imposes a tax on any act of self-dealing between a private 
foundation and a disqualified person as defined in section 4946. 
 

Section 4947(a)(2)(A) provides that § 4947(a)(2) does not apply to any amounts 
payable under the terms of such trust to income beneficiaries, unless a deduction was 
allowed under §§ 170(f)(2)(B), 2055(e)(2)(B), or 2522(c)(2)(B). 

Section 53.4946-1(a)(8) provides that for purposes of self-dealing under § 4941, 
an exempt organization is not a disqualified person. 

The proposed early termination of Trust and the distribution of Trust’s property to 
X and Foundation will not be an act of self-dealing under § 4941.  This is because 
Foundation is not a disqualified person.  Therefore, the early termination payments 
made by Trust to X and Foundation will not constitute an act or acts of self-dealing 
under § 4941. 

Section 4945(a)(1) imposes a tax on a private foundation's making any taxable 
expenditure as defined in § 4945(d). 

Section 4945(d) defines the term "taxable expenditure" as any amount paid or 
incurred by a private foundation-(1) to carry on propaganda, or otherwise to attempt, to 
influence legislation, within the meaning of subsection (e), (2) except as provided in 
subsection (f), to influence the outcome of any specific public election, or to carry on, 
directly or indirectly, any voter registration drive, (3) as a grant to an individual for travel, 
study, or other similar purposes by such individual, unless such grant satisfies the 
requirements of subsection (g), (4) as a grant to an organization unless-(A) such 
organization is described in paragraph (1), (2), or (3) of § 509(a) or is an exempt 
operating foundation (as defined in § 4940(d)(2), or (B) the private foundation exercises 
expenditure responsibility with respect to such grant in accordance with subsection (h), 
or for any purpose other than one specified in §170(c)(2)(B). 
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Section 53.4945-6(a) defines the term "taxable expenditure," as used under 
§ 4945(d)(5), to include any amount paid or incurred by a private foundation for any 
purpose other than one specified in §170(c)(2)(B).  Thus, ordinarily, only an expenditure 
for an activity which, if it were a substantial part of the organization's total activities,   
would cause loss of tax exemption, is a taxable expenditure under § 4945(d)(5). 

Section 53.4945-6(b)(1)(v) provides that any payment which constitutes a 
qualifying distribution under § 4942(g) or an allowable deduction under § 4940 ordinarily 
will not be treated as a taxable expenditure under § 4945(d)(5). 

Trust's expenditure to a charitable organization as required under its trust 
instrument is in furtherance of a § 170(c)(2)(B) purpose in fulfillment of its charitable 
requirement as provided for in its governing instrument.  Therefore, there is no taxable 
expenditure under § 4945(d)(5) relating to the proposed transaction. 

Section 1015(b) provides that if property is acquired by a transfer in trust (other 
than by a transfer in trust by a gift, bequest, or devise), the basis shall be the same as it 
would be in the hands of the grantor increased in the amount of gain or decreased in 
the amount of loss recognized to the grantor on the transfer. 
 

Section 1.1015-2(a)(2) provides that the principles stated in §1.1015-1(b) apply in 
determining the basis of property where more than one person acquires an interest in 
property by transfer in trust. 
 

Section 1.1015-1(b) provides that property acquired by gift has a uniform basis, 
and that the proportionate parts of that basis represented by the interests of the life 
tenant and remainder interest holder are determined under rules provided in § 1.1014-5.   
Section 1001(e)(1), however, provides that in determining gain or loss from the sale or 
disposition of a term interest in property, that portion of the adjusted basis of the interest 
which is determined pursuant to §1015 (to the extent that the adjusted basis is a portion 
of the entire adjusted basis of the property) shall be disregarded.  Under §1001(e)(2), 
the "term interest in property" includes a term interest in a trust.  Section 1001(e)(3) 
provides that §1001(e)(1) does not apply to a sale or other disposition which is a part of 
a transaction in which the entire interest in property is transferred to any person or 
persons. See also §1.1001-1(f). 
 

Section 1222(3) provides that the term "long-term capital gain" means gain from 
the sale or exchange of a capital asset held for more than one year. 
 

Section 1221(a) defines the term "capital asset" as property held by the taxpayer 
with certain listed exceptions not applicable here. 

 
Section 1223(2) provides that in determining the period for which a taxpayer has 

held property, however acquired, there shall be included the period for which the 
property was held by any other person, if the property has the same basis in the 
taxpayer's hands as it would have in the hands of that other person.  
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Although the proposed transaction takes the form of a distribution of the present 
values of the respective interests of X and Foundation, in substance it is a sale of X’s 
interest to Foundation, the remainder interest holder.  The amount received by X as a 
result of the termination of Trust is an amount received from the sale or exchange of a 
capital asset.  Because X’s basis in the unitrust income interest is a portion of the entire 
basis of the property under §1015(b), and because the disposition of X’s interest is not 
part of a transaction in which the entire interest in Trust is transferred to a third party, 
X’s adjusted basis in X’s interest is disregarded under §1001(e).  X’s holding period in 
the interest exceeds one year.  Accordingly, under §1222(3) the entire amount realized 
by X as a result of the early termination of Trust will be long-term capital gain. 

 
Accordingly, subject to Court approval of the early termination of Trust, we 

conclude that  the proposed early termination of Trust and the distribution of 
Trust’s property to X and Foundation in proportion to the present value of their 
respective interests will not constitute a termination of a private foundation under § 507.  
Additionally, the proposed early termination of Trust and the distribution of the Trust’s 
property to X and Foundation in proportion to the present value of their respective 
interests will not be an act of self-dealing under § 4941.  Further, the proposed early 
termination of Trust and the distribution of Trust’s property to X and Foundation in 
proportion to the present value of their respective interests will not be a taxable 
expenditure under § 4945.  Finally, we also conclude that the entire amount realized by 
X as a result of the early termination of Trust will be long-term capital gain. 
  
 Except as specifically set forth above, no opinion is expressed concerning the 
federal tax consequences of the fact described above under any other provision of the 
Code. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 In accordance with the power of attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to Trustees and X. 
 

Sincerely, 
J. Thomas Hines 
Chief, Branch 2 
Office of Associate Chief Counsel 

(Passthroughs & Special Industries) 
  

Enclosures (2) 
 
cc: 


