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LEGEND: LEGEND: 

Taxpayer  =  --------------------------------------------------- 
 
State A  =  ---------- 

ISSUE:   

Is the taxpayer’s liability for an “estimated” monthly license fee, described below, fixed 
and incurred when paid under I.R.C. § 461? 

CONCLUSION: 

The taxpayer’s liability for the estimated monthly license fee is fixed and incurred when 
paid on the 24th of each month. 

FACTS:   

Taxpayer is a group of affiliated corporations filing a consolidated return; it uses an 
accrual method of accounting for the calendar year.  The taxpayer is a gaming and 
entertainment company that owns and operates hotel/casino properties in State A. 
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Taxpayer operates licensed gaming establishments in State A subject to the provisions 
of State A law governing gaming activities.  State A’s gaming authority, a state 
regulatory body, imposes a license fee based upon the gross gaming revenue collected 
by licensees, such as the taxpayer’s casino operations.  Except for the first month of a  
casino’s operation, State A requires the license fee to be estimated and paid in advance 
of the month whose gross gaming revenue gives rise to the license fee.  Each month’s 
license fee payment has two components:  (1) the fee required as an estimated 
payment of the license fee for the third month following the month whose gross revenue 
is used as its basis; and (2) the fee based upon the gross revenue of the preceding 
calendar month.  The second component determines the exact license fee owed based 
on the preceding month’s gross revenue.  The second component is determined by 
comparing the exact license fee owed based on the preceding month’s gross revenue 
with the amount of the estimated payment from three months back, yielding the “true-
up” amount. 
 
The licensee is required to file a report with the State A gaming authority on or before 
the 24th for each calendar month showing all gross revenue received during the 
preceding calendar month, with the license fee due based on the revenue of the month 
covered by the report.  Also, the report must show an adjustment for the estimated fee 
previously paid for the month covered by the report and the fee due for the actual gross 
revenue earned in that month.  If the adjustment is less than zero, a credit must be 
applied to the estimated fee due with that report.  For example, the payment on 
November 24th, based on October gross revenues, is the estimated license fee (with 
adjustment for the estimated fee previously paid) for January of the next tax year, to be 
“trued-up” on February 24th.  The payment on December 24th , based on November 
gross revenues, is the estimated fee for February (with adjustment), to be “trued-up” on 
March 24th.   
 
Failure to pay the fees as required under the statute shall be deemed a surrender of the 
license at the expiration of the period for which the estimated payment of fees has been 
made.    
 
If the amount of the license fees required to be reported and paid is later determined to 
be greater or less than the actual amount reported and paid, the commission may 
charge and collect the additional license fees due, with interest, or may refund any 
overpayment, with interest.   
 
If the licensee ceases operation, the commission shall charge and collect any additional 
license fees due, with interest, or may refund any overpayment, with interest.   
 
LAW AND ANALYSIS: 
 



------------------------- 
 

 
 

3 

Section 461(a) provides that the amount of any deduction or credit must be taken for the 
taxable year that is the proper taxable year under the method of accounting used in 
computing taxable income. 
 
Under an accrual method of accounting, a liability is incurred, and is generally taken into 
account for federal income tax purposes, in the taxable year in which (1) all the events 
have occurred that establish the fact of the liability, (2) the amount of the liability can be 
determined with reasonable accuracy, and (3) economic performance has occurred with 
respect to the liability.  See § 1.461-1(a)(2)(i); see also § 1.446-1(c)(1)(ii)(A).  Conditions 
(1) and (2) are known as the traditional “all events test,” existing before the addition of 
condition (3).  See § 461(h)(4). 
 
In this case, the taxpayer meets condition (3), the economic performance requirement.  
Section 1.461-4(g)(6)(ii) provides generally that, if a taxpayer is liable to pay a licensing 
fee to a governmental authority, economic performance occurs as the license fee is paid 
to the governmental authority.   
 
To satisfy the traditional all events test, conditions (1) and (2) above, the liability must 
be final and definite in amount, must be fixed and absolute, and must be unconditional.  
United States v. Hughes Properties, Inc., 476 U.S. 593, 600-601 (1986).  The all events 
test is based on legal rights or obligations existing at the close of a particular accounting 
period, not on the probability – or even absolute certainty – that such right or obligation 
will arise at some point in the future.  United States v. General Dynamics Corp., 481 
U.S. 239, 243-4 (1987); Brown v. Helvering, 291 U.S. 193, 200-201 (1934).     
 
Under the all events test, the principal requirement is that the taxpayer's liability must be 
"fixed.”  A liability is fixed when payment is unconditionally due or when the required 
performance occurs on the part of the other party.  See, e.g., Rev. Rul. 80-230, 1980-2 
C.B. 169; Rev. Rul. 79-410, 1979-2 C.B. 213, 214. 
 
State law requires payment of a monthly license fee.  The fee is based upon gross 
revenues of a licensee.  The fee must be paid on or before the 24th day of the next 
month.  The state requires that a licensee pay in advance an amount that approximates 
the fee that will be owed each month.  The amount paid in advance is a monthly rolling 
figure, and the statutory scheme assumes the prior month’s gross revenues will be 
similar to the future month’s gross revenues.   
 
Failure to pay the fee results in a forfeiture of the license for the month for which the 
estimate is required; that is, failure to pay the estimated license fee on November 24th, 
based on October’s gross receipts, results in the forfeiture of the license beginning on 
January 1 of the next year. 
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The liability for the estimated license fee is fixed and the liability is incurred when the 
taxpayer makes the monthly payments.  In order for the taxpayer to do business as a 
gaming operation, it must have the approval of the state and must abide by the state’s 
licensing laws.  State A requires prepayment of the license fee amount on a rolling 
forward basis.  Payment of the estimated license fee is mandatory, and is the only way 
a gaming establishment may maintain a license.  The amount of the estimated license 
fee is also mandated by state law, and is based on the prior month’s gross receipts.   
 
The prepayment each month is not a deposit.  Since deposits are not considered 
payments, such amounts are not deductible by either a cash method taxpayer or an 
accrual method taxpayer.  See generally Glassel v. Commissioner, 12 T.C. 232 (1949), 
acq., 1949-2 C.B. 2; Estate of Lowenstein v. Commissioner, 12 T.C. 694 (1949), acq., 
1949-2 C.B. 2, aff’d sub nom. First Nat’l Bank of Mobile, Exec.  v. Commissioner, 183 F. 
2d 172 (5th Cir. 1950).  Whether a particular expenditure is a deposit or a payment 
depends on the facts and circumstances of each case.  Rev. Rul. 79-229, 1979-2 C.B. 
210.   
 
Regarding whether a payment is an advance receipt or a deposit under section 451, the 
focus is whether a taxpayer has complete dominion over the sum received.  
Commissioner v. Indianapolis Power & Light, 493 U.S. 203 (1990).  The crucial point is 
not whether the use of funds by the recipient is unconstrained during some interim 
period, but whether the recipient has some guarantee that it will be allowed to keep the 
money.  Id. at 210.  Whether an amount received is treated as a security deposit or as 
advanced rent is based on the intention and conduct of the parties as ascertained from 
the lease agreement and the related circumstances.  J. and E. Enterprises, Inc. v. 
Commissioner, T.C. Memo.  1967-191. If an amount is intended primarily to secure only 
payment of rent due rather than other covenants, this is considered advance rent.  Rev. 
Rul. 72-519, 1972-2 C.B. 32.  If a sum is received by a lessor, subject to unfettered 
control, and is to be applied as rent for a subsequent period, such sum is income in the 
year of receipt even though in certain circumstances a refund may be required.  Hirsch 
Improvement Co. v. Commissioner, 143 F.2d 912 (2nd Cir. 1944), aff’g a Memorandum 
Opinion of the Tax Court, cert. denied 323 U.S. 750 (1944).   
 
In order to continue as a going concern, the taxpayer is required to make payments 
each month under state law.  These payments secure and satisfy the taxpayer’s license 
fee liability.  State A holds the payments for application in the later “true up” month.  
Absent surrendering its license and going out of business, the taxpayer will not receive 
a refund of its monthly payments.  If, based on the state formula (the prior month’s 
gross receipts), the taxpayer’s payment overestimates the amount due for the future 
month, the taxpayer does not receive amounts as a refund.  Rather, State A retains the 
payments for current or future license obligations.   
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Additionally, the payments provide the taxpayer with the right to operate its business at 
the close of the future month, the payments are anticipated to be used to satisfy the 
taxpayer’s monthly license fee obligations, and any obligation to refund these amounts  
extends only to amounts that might remain after the taxpayer has ceased business 
operations.  Because the payment entitles the taxpayer to operate its business through 
the month for which the payment is used to “true-up”, the full amount of the funds paid 
are expected to be applied to the taxpayer’s obligations prior to any surrender of the 
taxpayer’s license.  Therefore, based on all the facts and circumstances, taxpayer’s 
monthly payments are not deposits. 
 
By operation of state law, the liability for the estimated license fee is final and definite in 
amount, is fixed and absolute, and is unconditional.  See United States v. Hughes 
Properties, Inc., 476 U.S. 593, 600-601 (1986).  Accordingly, the taxpayer’s liability for 
the estimated monthly license fee is fixed and incurred when paid by the 24th of each 
month. 
 
Our conclusion is based upon the following considerations:  (1) state law requires 
payment and sets the amount of the payments; (2) the taxpayer actually pays the 
required amounts; and (3) State A retains and applies any overpayments for current or 
future obligations.  Furthermore, this Technical Advice Memorandum addresses only 
when the liability for the payments is incurred.  How the taxpayer takes these payments 
into account, whether as a current deduction or through capitalization, is not addressed 
in this Technical Advice Memorandum. 
 
Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

  


