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Dear :

This is in response to your letter dated May 19, 2004, submitted on your behalf
by your authorized representative, in which you request a waiver of the 60 day
rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code
(the “Code”™ ).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request:

Taxpayer A maintains individual retirement arrangements (IRAs) at various
banks in her local community. Taxpayer A’s IRAs are typically invested in
certificates of deposit. Taxpayer A has in the past rolled over IRA funds from one
bank to another to avoid exceeding FDIC coverage limits and to secure higher
yielding certificates of deposit.
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On October 22, Taxpayer A withdrew Amount D from IRA X maintained at
Bank B. Taxpayer A asserts that it was her intention at that time to roliover
Amount D to another IRA. Taxpayer A underwent surgery on September 19,

hat restricted her ability to drive and travel. Taxpayer A attempted to
deposit Amount D into a new IRA on November 20, at Bank J. Taxpayer A
asserts that the person at Bank J who was qualified to establish IRAs was out of
the office. Taxpayer A further asserts that a week later she again contacted
Bank J to attempt the rollover but the responsible person was still not available.
Taxpayer A states that because of her travel restrictions, she was not able to
reattempt to rollover Amount D to an IRA until December 23,

On December 23, the branch manager of Bank K determined that it could
not accept Amount D as a rollover contribution because the 60-day rollover
period had expired. On December 31, ~ Taxpayer A deposited Amount D
into Account F, a checking account, at Bank L. Taxpayer A asserts that Amount
D has remained in Account F to this date and that she has not otherwise used
any of the IRA X funds since they have been deposited in Account F. Account
documentation submitted in support of this ruling request indicate that Amount D
was distributed from IRA X as evidenced by the Form 1099-R issued by Bank B
and that Amount D was deposited in Account F on December 31, as
evidenced by the Bank L deposit slip.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if-

H the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60™
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
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such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an [RA if at the time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(!) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(!),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example,
in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.

The information submitted in this case indicates that a distribution in the amount
of Amount D was made to Taxpayer A from IRA X on October 22,
Documentation submitted also indicates that a deposit in the amount of Amount
D was made to Account F, a checking account maintained with Bank L, on *
December 31, Taxpayer A asserts that it was her intention at the time she
withdrew Amount D from IRA X to make a rollover to another IRA. Taxpayer A
states that she attempted to complete a rollover to another IRA during the 60-day
time period at Bank J and Bank K. Taxpayer A asserts that because of the travel
restrictions posed by her medical condition, she was unable to complete the
rollover within the 60-day time period. Taxpayer A asserts that the IRA X funds
continues to be held in Account F and that she has not otherwise used any of the
IRA X funds since they have been in Account F.
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Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X. Taxpayer A is granted a period of sixty (60) days from the
issuance of this ruling letter to rollover Amount D to an IRA. Provided ali other
requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement,
are met with respect to such contribution, this amount will be considered a valid
rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described here
in under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

This ruling does not authorize the rollover of the amounts that are required to be
distributed by Code section 401(a)(9).

This ruling assumes that IRA X met the requirements of Code section 408(a) at
all times relevant to this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this ruling has been sent to your authorized representative in
accordance with a Power of Attorney (Form 2848) on file in this office.

If you have any questions about this ruling, please contact

**************************************SE .T. E P. RA.T2

Sincerely yours,
(lgned) JOTCR B. IL0¥D

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted Copy of the ruling letter
Notice of Intention to Disclose



