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This is in response to your letter dated January 5, 2004, a supplemented by
correspondence dated June 24, 2004, in which you request a waiver of the 60-
day rollover requirement contained in section 402(c)(3)(A) of the Internal

Revenue Code (“Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of the ruling requested.
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Taxpayer A and Taxpayer B terminated employment with Corporation S in

and . respectively. Prior to their termination of employment, Taxpayer A and
Taxpayer B were participants in Plan X, a Code section 401(k) plan, maintained
by Corporation S. In Novembei Taxpayer A and Taxpayer B asked
Company F, the administrator of Plan X, to close their Plan X accounts and
distribute those amounts so that they could make rollovers to individual
retirement arrangements (IRA).

During this time Taxpayer A and Taxpayer B assert that they met with Individual
M, a representative of Company C, concerning the distributions they anticipated
receiving from Plan X. Taxpayer A and Taxpayer B further assert that Individual
M informed them that as long as they did not deposit Amount D and Amount E in
non-IRA accounts or otherwise cash the checks there was no time requirement
for completing a rollover. Subsequently, a distribution in the amount of Amount D
was made from Plan X to Taxpayer A in and a distribution in the amount of
Amount E was made to Taxpayer B in .. The check received by Taxpayer A
is payable to the order of “Company C TR [RA FBO Taxpayer A”. The check
received by Taxpayer B is payable to the order of “Company C TR IRA FBO
Taxpayer B”. On the advice of Individual M concerning the absence of a time
requirement for completing a rollover, Taxpayer A and Taxpayer B put both
checks in a safe deposit box.

Late in the summer o1 . Taxpayer A and Taxpayer B attempted to complete
tax-free rollovers and were informed that rollover IRAs could not be established
because the 60-day time period for completing the rollovers had expired.
Taxpayer A and Taxpayer B assert that the checks in the amount of Amount D
and Amount E have not been cashed and remain in their personal possession.

Based on the facts and representations, you request that the Service waive the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D and
Amount E from Plan X.

Section 402(a)(1) of the Code provides that except as otherwise provided in this
section, any amount actually distributed to any distributee by any empioyees’
trust described in section 401(a) of the Code which is exempt from tax under
section 501(a) shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the
distributee in which distributed, in the manner provided under section 72 (relating
to annuities).

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from
exempt trusts to eligible retirement plans, including IRAs.

Code section 402(c)(1) provides, generally, that if any portion of an eligible
rollover distribution from a qualified trust is paid to the employee in an eligible
rollover distribution and the employee transfers any portion of the property
received in such distribution to an eligible retirement plan, and in the case of a
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distribution of property other than money, the amount so transferred consists of
the property distributed, such distribution (to the extent so transferred) shall not
be includible in gross income for the taxable year in which paid.

Section 402(c)(2) of the Code provides that the maximum amount of an
eligible rollover distribution to which paragraph (1) applies shall not exceed
the portion of such distribution which is includible in gross income (determined
without regard to paragraph (1)).

Section 402(c)(4) of the Code defines "eligible rollover distribution" as any
distribution to an employee of all or a portion of the balance to the credit of an
employee in a qualified trust, except that such term shall not include

(A) any distribution which is one of a series of substantially equal
periodic payments (not less frequently than annually) made —

(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint
lives (or joint life expectancies) of the employee and the
employee's designated beneficiary, or

(ii) for a specified period of 10 years or more,

(B) any distribution to the extent the distribution is required under
section 401(a)(9), and

(C) any distribution which is made upon hardship of the employee.

Code Section 402(c)(8) defines “eligible retirement plan” as (i) an individual
retirement account described in section 408(a); (ii) an individual retirement
annuity described in section 408(b) (other than an endowment contract); (iii) a
qualified trust; (iv) an annuity plan described in section 403(a); (v) an eligible
deferred compensation plan described in section 457(b) maintained by an
eligible employer as described in section 457(e)(1)(A); and (vi) an annuity
contract described in section 403(b).

Code section 402(c)(3)(A) provides, generally, that section 402(c)(l) shall not
apply to any transfer of a distribution made after the 60th day following the
day on which the distributee received the property distributed.

Code section 402(c)(3)(B) provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under subparagraph (A) where the failure to waive such requirement
would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or other
events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occur after December 31, 2001, are eligible
for the waiver under section 402(c)(3)(B).
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Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359 provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
402(c)(3)(B) of the Code, the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a roliover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country, or postal error; (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

In this case, a distribution in the amount of Amount D was made to Taxpayer A
and a distribution in the amount of Amount E was made to Taxpayer B is 2002 as
supported by the Forms 1099-R submitted with their request for a ruling and
further supported by copies of the checks issued by Company F. Taxpayer A
and Taxpayer B assert that at the time they received the distributions from Plan
X, it was their intent to establish IRAs as evidenced by the fact that the
distribution checks issued by Company F were made payable to “Company C TR
IRA FBO” Taxpayer A and Taxpayer B, respectively. Taxpayer A and Taxpayer
B assert that they have not cashed or otherwise used Amount D and Amount E,
and that the distribution checks received from Plan X remain in their personal
possession.

Therefore, assuming that the distribution of Amount D and Amount E qualify as
eligible rollover distributions under Code section 402(c)(4), pursuant to section
402(c)(3)(B) of the Code, the Service hereby waives the 60-day rollover
requirement with respect to the distribution of Amount D and Amount E from Plan
X. Taxpayer A and Taxpayer B are granted a period of 60 days from the date of
this ruling to rollover Amount D and Amount E to IRAs. Provided all other
requirements of section 402(c)(1) of the Code, except the 60-day requirement,
are met with respect to such contributions, we conclude that the 60-day rollover
requirement is waived and that Amount D and Amount E will be considered valid
roliover contributions within the meaning of Code section 402(c)(1).

This ruling does not authorize the rollover of amounts, if any, that are required to
be distributed by section 401(a)(9) of the Code.

This letter assumes that Plan X satisfies the requirements for qualification under
Code section 401(a) at all times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to whether the distributions from Plan X qualify as
eligible rollover distributions under Code section 402(c)(4),

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section
6110(k)(3) provides that it may not be used or cited by others as precedent.
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If you have any questions regarding this letter, please contact

*********************************SE :T: EP:RA:T.2*******************.

Sincerely yours,

Joyce E. Floyd, Manager

Employee Plans Technical Group 2
Enclosures:

Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose



