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Dear :

This is in response to your letter dated May 13, 2004, as supplemented by
correspondence dated June 30, 2004, July 1, 2004, July 6, 2004 and July 8,
2004, submitted on your behalf by your authorized representative, in which you
request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”).

The following facts and representation have been submitted under
penalties of perjury in support of the ruling you requested:

In - Taxpayer A reviewed his financial situation and in an effort to
preserve assets to provide an income stream to live on for the rest of his life,
decided, in addition to other downsizing, to rollover assets invested in IRA X, an
individual retirement annuity he maintained with Company L, to a less risky
investment vehicle. In order to achieve this objective, Taxpayer A spoke with
various investment advisors, including Individual B, a licensed insurance agent
employed with Company M, about his options to roll over IRA X on a tax free
basis. Taxpayer A asserts that he was informed by Individual B that Taxpayer A
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could roll over IRA X to a fixed retirement plan insured by an insurance company
with no risk of loss. Taxpayer A further asserts that he informed Individual B that
he did not want to pay income taxes on IRA X, but wanted to leave the assets in
a tax-deferred status for future distributions. Taxpayer A states that Individual B
informed him that the transaction he proposed with respect to the investment of
IRA X would not result in any current income tax liability. Taxpayer A further
states that it was his understanding that IRA X would be rolled over to a qualified
plan. Documentation submitted with your ruling request shows that IRA X was
liquidated on May 1, - OnMay7 _Individual B invested IRA X in
Annuity Contact G issued by Company M. The annuity data sheet that describes
Annuity Contract G indicates that it is “non-qualified” for tax qualification
purposes.

In April . Taxpayer A was notified by the Internal Revenue Service
that an adjustment in the amount of Amount D was being made to his gross
income for tax year " because he failed to include, as taxable income, a
distribution he received from IRA X. Taxpayer A states that his accountant
reviewed the documentation Taxpayer A signed when he established Annuity
Contract G and determined that IRA X had been invested in a nonqualified plan
and not a qualified plan as Taxpayer A requested. Taxpayer A asserts that the
IRA X assets remain invested in Annuity Contract G and that he has not
otherwise used such funds since they have been invested in Annuity Contract G.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount D from IRA X because failure to waive such requirement would be
against equity and good conscience.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided
in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included
in gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d) (3) of the Code defines and provides the rules applicable to
IRA rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the
Code does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the
individual for whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or
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(ii) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit
of such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined
without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does
not apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an
individual from an IRA if at any time during the 1-year period ending on the
day of such receipt such individual received any other amount described in
section 408(d)(A)(1) from an IRA which was not includible in gross income
because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover
period for partial rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive
the 60-day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the
Code where the failure to waive such requirement would be against equity
and good conscience, including casualty, disaster, or other events beyond
the reasonable control of the individual subject to such requirement. Only
distributions that occur after December 31, 2001, are eligible for the waiver
under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, or hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the
distribution occurred.

The information submitted in this case demonstrates that a distribution
in the amount of Amount D was made to Taxpayer A from IRA X in tax year
2002 as supported by Form 1099-R issued by Company L. Taxpayer A
states that he made his intention clear to Individual B prior to withdrawing the
assets from IRA X that he wanted to complete a tax-free rollover and that he
wanted leave IRA X in a tax-deferred status for future distributions.
Documentation submitted by Taxpayer A support the fact that Annuity
Contract G is a “non-qualified” annuity for tax qualification purposes.
Taxpayer A asserts that he relied on Individual B, a licensed insurance agent
with Company M, to rollover IRA X into another tax qualified plan and he
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failed to do so. Individual B’s failure resulted in the failure of Taxpayer A to
satisfy the requirement that Amount D be rolled over to an IRA within the 60-
day time period. Taxpayer A asserts that the IRA X assets remains invested
in Annuity Contract G and no part of the IRA X assets have been withdrawn
or otherwise used since they were invested in Annuity Contract G.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service
hereby waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution
of Amount D from IRA X. Taxpayer A is granted a period of sixty (60) days
from the issuance of this ruling letter to contribute Amount D to an IRA.
Provided all other requirements, except the 60-day rollover requirement, are
met with respect to such contribution, Amount D will be considered a valid
rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction
described herein under the provisions of any other section of either the Code
or regulations which may be applicable thereto.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to
be distributed by Code section 401(a) (9).

This ruling assumes that IRA X met the requirements of Code section
408(a) at all times relevant to this transaction.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section
6110(k) (3) of the Code provides that it may not be used or cited as
precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative
pursuant to the provisions of a power of attorney (Form 2848) on file in this
office.

If you have any questions about this ruling, please contact

*********************SE .T. E P. RA.T2********************

Sincerely yours,

m’%& M‘énn%ger

Employee Plans Technical Group2
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