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Dear

In a letter dated March 30, 2004, you requested a waiver of the 60-day rollover
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

Taxpayer A withdrew funds from his Individual Retirement Account (IRA) with Broker S
and deposited during calendar year , a portion of these funds, approximately
Amount D, in Taxpayer A’s non IRA account with Broker S. Taxpayer A was mislead by
Broker S’s erroneous instructions to withdraw a required minimum distribution of 26.2
percent instead of a distribution based upon a divisor factor of 26.2. The result was that
a significant portion of Amount D was erroneously withdrawn from Taxpayer A’s IRA.

Amount E represents the difference between Amount D and the properly calculated
minimum required distributions for calendar years and

Based on the facts and representations, you request that the Internal Revenue Service
waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount E
because the failure to waive such requirement would be a hardship and against equity
or good conscience.
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Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in

~ section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross
income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under
section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if -

)] the entire amount received (including money and any other property) is paid into
an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day on
Wthh the individual receives the payment or distribution; or .

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into
an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later
than the 60th day after the date on which the payment or distribution is received, except
that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion
of the amount received which is includible in gross income (determined without regard
to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(l) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Code section 408(a)(6) provides, in general, that rules similar to the
rules of section 401(a)(9) shall apply to the distribution of the entire interest of an
individual for whose benefit the trust is maintained.

Code section 408(d)(3)(E) provides that paragraph 408(d)(3) shall not apply to any
amount to the extent such amount is required to be distributed under subsection (a)(6).

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
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subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section ‘408(d)(3)(|) of the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed
since the distribution occurred.

The information presented by Taxpayer A demonstrates an error on the part of

Broker S. Taxpayer A believed that Broker S had correctly told him the amount-of his
first minimum required distribution. Instead, Broker S miscalculated, and, as a gesult, a
much larger distribution than necessary, totaling Amount D, was made. When Taxpayer
A discovered this error, the 60-day rollover period had expired. The transaction initiated
by Broker S resulted in Taxpayer A's failing to effect a rollover with the requisite 60
days.

Therefore, pursuant to Code section 408(d)(3)(l), the Service hereby waives the 60-day
rollover requirement with respect to the withdrawal of Amount E. Pursuant to this ruling
letter, Taxpayer A is granted a period of 60 days measured from the date of the
issuance of this letter ruling to make a rollover contribution of an amount equal to
Amount E to another IRA (or IRAs) described in Code section 408(a). Provided all other
requirements of Code section 408(d)(3), except the 60-day requirement, are met with
respect to such IRA contribution, the contribution will be considered a rollover
contribution within the meaning of Code section 408(d)(3).

Please note that, pursuant to Code section 408(d)(3)(E), this ruling letter does not
authorize the roll over of any amounts required to be distributed. Thus you may roll over
Amount E, as requested, and not Amount D.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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If you wish to inquire about this ruling, please contact I.D. #
, at . Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

Sincerely yours,

Qo v o

W’,rances V. Sloan, Mah#Ger
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose



