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ISSUE(S): 

Under the facts described below, whether Taxpayer’s method of determining the 
amount of scrap costs includible in inventory costs is a reasonable allocation method 
within the meaning of § 1.263A-1(f)(4). 
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CONCLUSION(S): 

Taxpayer’s method of determining the amount of scrap costs allocable to inventory 
costs is a reasonable allocation method within the meaning of § 1.263A-1(f)(4). 
 

FACTS: 

Taxpayer manufactures Product 1, Product 2, Product 3, Product 4, Product 5, Product 
6, Product 7, and Product 8 (hereinafter Products 1-8).  Taxpayer’s manufacturing 
process generates scrap materials, such as ----------------------------------------------.  Some 
of these scrap materials are waste that must be disposed of (hereinafter referred to as 
Waste Scrap), but some of the scrap materials have value and are routinely sold to third 
parties (hereinafter referred to as Salvageable Scrap). 
 
Taxpayer sells Products 1-8 to customers in the ordinary course of business.  Taxpayer 
also routinely collects and sells its Salvageable Scrap to scrap dealers.  Salvageable 
Scrap is an extremely minor element of Taxpayer’s production and sales activities.  
Consequently, Taxpayer has not established a detailed or precise method of 
determining the actual cost of Salvageable Scrap and does not maintain records of 
quantities on hand. 
 
Taxpayer accounts for scrap materials as an indirect production cost allocable to 
inventory, i.e., Products 1-8.  Taxpayer uses a standard cost method of allocating 
indirect costs, including scrap material costs, to inventory and uses direct labor as the 
statistical base to allocate indirect costs to inventory.  In determining the dollar amount 
of factory overhead that will be allocable to inventory under its standard cost method, 
Taxpayer estimates the total scrap costs that it will incur during the taxable year and the 
amount of revenue that it will derive from sales of Salvageable Scrap.  In effect, the 
scrap material cost allocated as an indirect cost under Taxpayer’s allocation method is a 
net amount, taking into account costs and sales of scrap materials. 
 
Taxpayer does not include the revenues generated by the sale of Salvageable Scrap as 
sales revenue in computing its gross income.  Instead, Taxpayer reduces the amount of 
factory overhead costs by the amount of revenue from sales of Salvageable Scrap. 
 
The examining agent believes that Taxpayer must treat the entire cost of its scrap 
materials as an indirect cost includible in inventory costs under § 263A and separately 
treat the revenue from Salvageable Scrap sales as gross receipts from sales in 
determining gross income under § 1.61-3.  Under the method proposed by the 
examining agent, Taxpayer’s total sales will include revenues derived from sales of 
Products 1-8 and Salvageable Scrap.  Cost basis will not be separately allocated to 
Salvageable Scrap.  Instead, Taxpayer will recover its total scrap material costs through 
cost of goods sold as Products 1-8 are sold.   
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LAW AND ANALYSIS: 

I.R.C. § 61 provides that “gross income means all income from whatever source 
derived...” and provides a nonrestrictive list of items of income.  Treas. Reg. § 1.61-3(a) 
provides that in a manufacturing, merchandising, or mining business, “gross income” 
means the total sales, less the cost of goods sold, plus any income from investments 
and from incidental or outside operations or sources.  Gross income is determined 
without the subtraction of depletion allowances based on a percentage of income to the 
extent that it exceeds cost depletion which may be required to be included in the 
amount of inventoriable costs as provided in § 1.471-11 and without subtraction of 
selling expenses, losses or other items not ordinarily used in computing cost of goods 
sold or amounts which are of a type for which a deduction would be disallowed under 
section 162(c), (f), or (g) in the case of a business expense.  The cost of goods sold 
should be determined in accordance with the method of accounting consistently used by 
the taxpayer.  Thus, for example, an amount cannot be taken into account in the 
computation of cost of goods sold any earlier than the year in which economic 
performance occurs with respect to the amount. 
 
Treas. Reg. § 1.446-1(c)(1)(ii)(C) provides, in part, that no method of accounting is 
acceptable unless, in the opinion of the Commissioner, it clearly reflects income.  The 
method used by the taxpayer in determining when income is to be accounted for will 
generally be acceptable if it accords with generally accepted accounting principles, is 
consistently used by the taxpayer from year to year, and is consistent with the 
regulations. 
 
Treas. Reg. § 1.471-3(c)(3) provides, in part, that cost means, in the case of 
merchandise produced by the taxpayer since the beginning of the taxable year, (1) the 
cost of raw materials and supplies entering into or consumed in connection with the 
product, (2) expenditures for direct labor, and (3) indirect production costs incident to 
and necessary for the production of the particular article, including in such indirect 
production costs an appropriate portion of management expenses, but not including any 
cost of selling or return on capital, whether by way of interest or profit. 
 
Treas. Reg. § 1.471-7 provides that a taxpayer engaged in mining or manufacturing 
who by a single process or uniform series of processes derives a product of two or more 
kinds, sizes, or grades, the unit cost of which is substantially alike, and who in 
conformity to a recognized trade practice allocates an amount of cost to each kind, size, 
or grade of product, which in the aggregate will absorb the total cost of production, may, 
with the consent of the Commissioner, use such allocated cost as a basis for pricing 
inventories, provided such allocation bears a reasonable relation to the respective 
selling values of the different kinds, sizes, or grades of product. 
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Treas. Reg. § 1.263A-1(c)(1) provides, in part, that under section 263A, taxpayers must 
include in inventory costs the direct costs and a properly allocable share of the indirect 
costs of producing property that is inventory in the hands of the taxpayer.  Indirect costs 
properly allocable to property produced are all costs other than direct material and direct 
labor costs that directly benefit or are incurred by reason of the performance of 
production activities.  See Treas. Reg. § 1.263A-1(e)(3)(i).  
 
Treas. Reg. § 1.263A-1(c)(2)(i) provides, in part, that any cost that (but for section 263A 
and the regulations thereunder) may not be taken into account in computing taxable 
income for any taxable year is not treated as a cost properly allocable to property 
produced or acquired for resale under section 263A and the underlying regulations.  
Thus, for example, if a business meal deduction is limited by section 274(n) to 80 
percent of the cost of the meal, the amount properly allocable to property produced or 
acquired for resale under section 263A is also limited to 80 percent of the cost of the 
meal. 
 
Treas. Reg. § 1.263A-1(c)(2)(ii) provides, in part, that the amount of any cost required to 
be capitalized under section 263A may not be included in inventory or charged to capital 
accounts or basis any earlier than the taxable year during which the amount is incurred 
within the meaning of § 1.446-1(c)(1)(ii). 
 
Treas. Reg. § 1.263A-1(e)(3)(ii)(Q) provides that indirect costs that must be capitalized 
to the extent they are properly allocable to property produced include the costs or 
rework labor, scrap, and spoilage.  (Emphasis added). 
 
Treas. Reg. § 1.263A-1(f)(4) provides that a taxpayer may use any reasonable method 
to properly allocate direct and indirect costs among units of property produced or 
property acquired for resale during the taxable year.  An allocation is reasonable if, with 
respect to the taxpayer’s production or resale activities taken as a whole – (i) the total 
costs actually capitalized during the taxable year do not differ significantly from the 
aggregate costs that would be properly capitalized using another permissible method 
described in sections 1.263A-1, 1.263A-2, or 1.263A-3, with appropriate consideration 
given to the volume and value of the taxpayer’s production or resale activities, the 
availability of costing information, the time and cost of using various allocation methods 
and the accuracy of the allocation method chosen as compared with other allocation 
methods; (ii) the allocation method is applied consistently; and (iii) the allocation method 
is not used to circumvent the requirements of the simplified methods in sections 1.263A-
1, 1.263A-2, or 1.263A-3, or the principles of § 263A. 
 
The examining agent frames the issue as “whether Taxpayer may include scrap 
revenue in its indirect costs allocated to inventory through the application of a standard 
burden rate,” and concludes that Taxpayer may not “because the regulations underlying 
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§§ 263A and 471 only permit costs to be considered when computing burden rates and 
scrap revenue is not a cost.” 
 
In support of this conclusion, the examining agent makes several arguments.  According 
to the agent, Taxpayer’s method does not capitalize all of its scrap costs and therefore 
is inconsistent with § 1.263A-1(e)(3)(ii)(Q).  The examining agent further contends that 
revenue generated through the sale of Salvageable Scrap is not a direct or indirect cost 
of producing inventory and therefore is not properly allocable to inventory or cost of 
goods sold under § 263A.  Finally, the examining agent argues that, under § 1.61-3, 
revenue generated through the sale of Salvageable Scrap is includible in “total sales” to 
determine the amount of gross income for the year or in “income from incidental 
sources.” 
  
We agree with the examining agent that § 1.263A-1(e)(3)(ii)(Q) requires capitalization of 
scrap costs.  However, we believe that that regulation assumes that “scrap” is the type 
of scrap materials that are discarded, similar to Taxpayer’s Waste Scrap.  Section 
1.263A-1(e)(3)(ii)(Q) does not explain how to determine the amount of scrap cost that is 
an indirect cost of inventory where part of the scrap is sold.  Taxpayer determines the 
amount that is an indirect cost of the inventory by subtracting the value of the scrap sold 
from the total cost of scrap.  The issue in this case is whether that is a reasonable 
method within the meaning of § 1.263A-1(f)(4). 
 
Section 1.263A-1(f)(4) permits any reasonable method, as defined therein, of allocating 
§ 263A costs.  A method of allocating costs under § 263A, is considered a reasonable 
allocation method under § 1.263A-1(f)(4) if it satisfies a three-prong test.  The first prong 
is that the total costs actually capitalized during the taxable year do not differ 
significantly from the aggregate costs that would be properly capitalized using another 
permissible method described in § 1.263A-1, § 1.263A-2 or § 1.263A-3, with appropriate 
consideration given to the volume and value of the taxpayer’s production or resale 
activities, the availability of costing information, the time and cost of using various 
allocation methods and the accuracy of the allocation method chosen as compared with 
other allocation methods.  The second prong is that the method is used consistently.  
The third prong is that the method is not used to circumvent the requirements of the 
simplified production or resale method or the principles of § 263A.  The first prong is the 
only one at issue in this case. 
 
By its terms, the first prong of the § 1.263A-1(f)(4) test requires a comparison between 
the results of the taxpayer’s method and the results of another permissible method.  
Mechanically, Taxpayer’s method first determines Taxpayer’s net scrap cost by 
offsetting the total scrap costs incurred by the revenues from the sale of scrap and then 
allocates this net scrap cost to inventory under its standard cost method.  The 
examining agent has characterized Taxpayer’s method as one in which revenue is 
allocated to inventory under § 263A and contends that § 263A only applies to the 
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allocation of costs.  We think that there is a better way to characterize Taxpayer’s 
method.  Taxpayer’s method, essentially though not mechanically, allocates the total 
scrap cost incurred between Waste Scrap and Salvageable Scrap.  It then allocates the 
Waste Scrap cost to Products 1-8, and it offsets or matches the Salvageable Scrap cost 
against the revenues from sales of Salvageable Scrap.  In other words, Taxpayer’s 
method produces results similar to a method that treats Salvageable Scrap as inventory 
and allocates to that inventory an amount of cost that is equal to its sales value.  
Therefore, we believe that it is appropriate under § 1.263A-1(f) to compare Taxpayer’s 
method to a method which treats the Salvageable Scrap as inventory or other property 
held for sale and allocates inventory costs thereto.  Because Salvageable Scrap is 
produced as a result of the production of Products 1-8, we believe that allocating 
inventory costs thereto based on relative fair market values similar to the method 
permitted for joint products under § 1.471-7 is an appropriate method for comparison 
under § 1.263A-1(f). 
 
The examining agent contends that comparing Taxpayer’s method to a method 
permitted by § 1.471-7 is inappropriate because Taxpayer’s Salvageable Scrap is not 
inventory.  The examining agent further argues that because Salvageable Scrap is not 
inventory or other property subject to § 263A, no cost can be allocated to it.  We 
disagree.  Irrespective of whether Salvageable Scrap is properly characterized as 
inventory, 1 it is property, and it is routinely sold.  Section 263A requires allocation of an 
appropriate amount of costs to property acquired for resale or produced by the 
taxpayer.  Implicit in the rules of § 263A is that only the costs allocable to the § 263A 
activity will be allocated thereto.  We believe that § 263A only requires allocation of the 
cost of Waste Scrap to Products 1-8 produced by Taxpayer.  The remainder of the 
scrap cost is allocable to the Salvageable Scrap and is properly recovered when the 
Salvageable Scrap is sold. 
 
In evaluating the different results of the taxpayer’s method and another permissible 
method, § 1.263A-1(f)(4) requires that appropriate consideration to be given to the 
availability of costing information, the time and cost of using more precise allocation 
methods and the accuracy of the allocation method chosen as compared with a more 
precise allocation methods.  We do not believe Taxpayer’s method allocates an amount 
of scrap material costs to ending inventory that differs significantly from the amount that 
would be allocated if Taxpayer allocated costs to Salvageable Scrap according to the 
principles of § 1.471-7.  Moreover, because Taxpayer’s scrap is such an extremely 
minor element of its production and sales activities, we believe Taxpayer’s method of 
allocating net scrap cost is a reasonable allocation method within the meaning of 
section 1.263A-1(f)(4).  Thus, based on the facts of this case, we conclude that 

                                            
1 We express no opinion on whether Taxpayer’s Salvageable Scrap is inventory or can be accounted for 
as such.  We emphasize, however, that the determination of whether property that is routinely sold by a 
taxpayer constitutes inventory is not dependent upon the label affixed to that property in the taxpayer’s 
accounting records. 
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Taxpayer’s method of accounting for scrap materials cost is a reasonable allocation 
method under § 1.263A-1(f)(4). 
 

CAVEAT(S): 

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 


