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Dear

This is in response to your letter dated November 18, 2003, as supplemented by
correspondence dated March 4, March 23, and April 28, 2004, in which you
request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section
402(c)(3)(A) of the Internal Revenue Code (“Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer has been an employee of Corporation B since . Corporation B is
a wholly owned subsidiary of Corporation G, which is a wholly owned subsidiary
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of Corporation M. On oraround . Corporation M, through
Corporation G, acquired Corporation B. Prior to the acquisition, Corporation B
maintained its own qualified plan, Plan X. Plan X provided for both employee
and employer contributions. Taxpayer A was a participant in Plan X when he
was employed by Corporation B.

Effective as of ., Plan X was merged into Plan Y, and as part
of this merger, the assets allocated to each participant’s account in Plan X were
transferred to Plan Y. Corporation M sponsors Plan Y. You represent that the
Plan X assets were allocated to a “Prior Employer” account in Plan Y that was
established to fund the benefits payable under Plan X.

Taxpayer A asserts that when Plan X merged into Plan Y the in-service
distribution provisions of Plan X were carried over to Plan Y and continue to
apply to amounts held in the Prior Employer accounts established in Plan Y.
Taxpayer A further asserts that he was eligible to receive an in-service
distribution of his Prior Employer account in Plan Y based on an option contained
in Plan X that provides “that after a participant has participated in the plan for a
period of not less than five years and is one hundred percent vested in these
accounts, until he retires, the participant has a continuing election to receive all
or any portion of the accounts”.

Based on the above provisions, Taxpayer A, on , requested a
distribution in the amount of Amount D, from his Prior Employer account in Plan
Y. Taxpayer A asserts that it was his intention, at the time he requested the
distribution, to transfer Amount D to another Code section 401(k) plan which he
thought had more investment options. In order to accomplish this distribution,
Taxpayer A filed Form F with Corporation M who then forwarded the form to its
third party administrator. On , the plan administrator of Plan Y sent
Taxpayer A a check in the amount of Amount E (Taxpayer’s account balance in
his Prior Employer’s account less 20 percent withholding). Taxpayer A did not
cash the check, nor did he attempt to roll the amount over to another Code
section 401(k) or individual retirement arrangement (IRA).

n , Taxpayer A decided to redeposit the check in the amount of
Amount E back into Plan Y. Taxpayer A asserts that he was informed by the plan
administrator of Plan Y that the distribution could not be rolled back into Plan Y
because the plan had entered a blackout period due to a change in third party
administration and that the blackout period would end , beyond
the 60-day rollover period. Taxpayer A received a Form 1099-R indicating that a
taxable distribution in the amount of Amount D was made to him during calendar
year A
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Taxpayer A asserts that he has not cashed the distribution check in the amount
of Amount E as of this date and that it was never his intention to remove the
money from a tax-deferred account.

Based on the facts and representations, you request that the Service waive the
60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D from
PlanY.

Section 402(a)(1) of the Code provides that except as otherwise provided in this
section, any amount actually distributed to any distributee by any employees’
trust described in section 401(a) of the Code which is exempt from tax under
section 501(a) shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the
distributee in which distributed, in the manner provided under section 72 (relating
to annuities).

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from
exempt trusts to eligible retirement plans, including IRAs.

Code section 402(c)(1) provides, generally, that if any portion of an eligible
rollover distribution from a qualified trust is paid to the employee in an eligible
rollover distribution and the employee transfers any portion of the property
received in such distribution to an eligible retirement plan, and in the case of a
distribution of property other than money, the amount so transferred consists of
the property distributed, such distribution (to the extent so transferred) shall not
be includible in gross income for the taxable year in which paid.

Section 402(c)(2) of the Code provides that the maximum amount of an
eligible rollover distribution to which paragraph (1) applies shall not exceed
the portion of such distribution which is includible in gross income (determined
without regard to paragraph (1)).

Section 402(c)(4) of the Code defines "eligible rollover distribution" as any
distribution to an employee of all or a portion of the balance to the credit of an
employee in a qualified trust, except that such term shall not include

(A) any distribution which is one of a series of substantially equal
periodic payments (not less frequently than annually) made -

(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint
lives (or joint life expectancies) of the employee and the
employee's designated beneficiary, or

(ii) for a specified period of 10 years or more,
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(B) any distribution to the extent the distribution is required under
section 401(a)(9), and

(C) any distribution which is made upon hardship of the employee.

Code Section 402(c)(8) defines “eligible retirement plan” as (i) an individual
retirement account described in section 408(a); (ii) an individual retirement
annuity described in section 408(b) (other than an endowment contract); (iii) a
qualified trust; (iv) an annuity plan described in section 403(a); (v) an eligible
deferred compensation plan described in section 457(b) maintained by an
eligible employer as described in section 457(e)(I)(A); and (vi) an annuity
contract described in section 403(b).

Code section 402(c)(3)(A) provides, generally, that section 402(c)(l) shall not
apply to any transfer of a distribution made after the 60th day following the
day on which the distributee received the property distributed.

Code section 402(c)(3)(B) provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under subparagraph (A) where the failure to waive such requirement
would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or other
events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are
eligible for the waiver under section 402(c)(3)(B).

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 1.R.B. 359 provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
402(c)(3)(B) of the Code, the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country, or postal error; (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

In this case, a taxable distribution in the amount of Amount D was made to
Taxpayer A in as supported by the Form 1099-R that was submitted with
this request. Taxpayer A asserts that it was his intention at the time he
requested the distribution to either transfer Amount D to another Code section
401(k) plan or to an IRA. Taxpayer A further asserts that it was never his
intention to remove these assets from a tax deferred account. Taxpayer A
submitted a copy of the uncashed check in the amount of Amount E with his
request for a ruling. Taxpayer A asserts that to date the check remains in his
possession and that he has not cashed the check or otherwise used it.
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Therefore, assuming that the distribution of Amount D qualifies as an eligible
rollover distribution under Code section 402(c)(4), and further assuming that
Taxpayer A was eligible under the terms of Plan Y to receive the distribution in
the amount of Amount D, pursuant to section 402(c)(3)(B) of the Code, the
Service hereby waives the 60-day rollover requirement with respect to the
distribution of Amount D from Plan Y. Taxpayer A is granted a period of 60 days
from the date of this ruling to rollover Amount D to an IRA. Provided all other
requirements of section 402(c)(1) of the Code, except the 60-day requirement,
are met with respect to such contribution, we conclude that the 60-day rollover
requirement is waived and that Amount D will be considered a valid rollover
contribution within the meaning of Code section 402(c)(1).

This ruling does not authorize the rollover of amounts, if any, that are required to
be distributed by section 401(a)(9) of the Code.

This letter assumes that Plan X and Plan Y satisfy the requirements for
qualification under Code section 401(a) at all times relevant to this transaction.
No opinion is expressed as to whether the distribution from Plan Y qualifies as an
eligible rollover distribution under Code section 402(c)(4) or whether Taxpayer A
was eligible, under the terms of Plan Y, to receive an in-service distribution from
Plan Y.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section
6110(k)(3) provides that it may not be used or cited by others as precedent.

If you have any qhestions regarding this letter, please contact
**********************SE:T:EP:RA:T:Z'

Sincerely yours,
(signed) JOYCB B. FLOYD
Joyce E. Floyd, Manager

Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose



