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Dear:

This is in response to your letter dated April 10, 2003, in which your authorized
representative requested a ruling on your behalf that we waive the 60-day rollover
requirement in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code. The following facts and
representations have been submitted in support of your request:

Individual B maintained IRA X and other policies at Insurance Company C. Individual B
died on Date M with Individual B's spouse, Individual A, as the beneficiary of IRA X.
Individual A suffered from depression and memory loss after the death of her spouse.
Prior to Date N in a family meeting, Individual A expressed the intent to establish her
own IRA with any IRA distributions resulting from Individual B's death. Individual A,
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through an employee of the administrator of individual B’s estate, took a distribution
from IRA X of Amount D on Date N. The claim forms for Individual B's interests with
Insurance Company C did not disclose that one of the contracts was IRA X and no
information supplied with the distribution from IRA X clearly indicated that the
distribution was an IRA distribution. Amount D was distributed to Individual A in the
form of a cash account with Insurance Company C.

After the expiration of the 60-day period, Individual A’s accountant discovered that the
distribution of Amount D was from an IRA. Individual A then deposited Amount D into
IRA Y on Date P. Individual A made no rollovers from an IRA within the one year period
prior to or after Date N.

Individual A attained age 70 V2 during Individual A timely received the minimum
required distributions for calendar years and as required under section
401(a)(9) of the Code, as made applicable to an IRA pursuant to section 408(b)(3).

Individual A requests a ruling that the Service waive the 60-day rollover requirement
because the failure to waive such requirement would be against equity or good
conscience under the provisions of section 408(d)(3)(l) of the Code.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code. ’

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers. /

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if:

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual receives the payment or
distribution; or

(i)  the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
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regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA, which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
roliovers.

Section 408(d)(3)(I) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where failure to
waive such requirement would be against equity or good conscience, including casualty,
disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for
the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d))(3)(1), the Service
will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by a
financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error;
(3) the use of the amount distributed; and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented indicates that there was confusion and errors surrounding
the distribution of Amount D from IRA X beyond the control of Individual A which
prevented Individual A from satisfying the requirement that Amount D be deposited to
establish her own [RA within 60 days of the distribution.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to Amount D that was rolled over into IRA'Y,
provided all other requirements of section 408(d)(3) are otherwise satisfied (except the
60-day requirement). If these conditions are satisfied, Amount D will be considered as a
roliover contribution within the meaning of section 408(d)(3) for the 2002 taxable year.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations, which may
be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.
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In accordance with a power of attorney on file with this office, this ruling letter and vother
documents pertinent to this ruling have been sent to your authorized representative.

If you have any questions please contact....

Sincerely yours,

Donzel H. Littlejohn, Manager
Employee Plans Technical Group 4



