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WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
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DIVISION
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JUN -8 2004

Legend:

Taxpayer A =

)i

Company M

IRA X =

Amount D =

Dear:

This is in response to your letter dated December 22, 2003, as supplemented by
correspondence dated February 9, 2004, March 9, 2004 and March 31, 2004, in
which you request a ruling to waive the 60-day rollover requirement contained in
section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code ("Code").

The following facts and representations have been submitted under penaities of
perjury in support of the ruling requested.

Taxpayer A lost his job in . In order to meet increasing financial
obligations, Taxpayer A, on ., withdrew Amount D from IRA X he
maintained with Company M. Simultaneously with the withdrawal, Taxpayer A
applied for a home mortgage loan intending to repay the distribution from IRA X,
but his application for such a loan was not approved within 60 days of the receipt
of the distribution of Amount D from IRA X. Taxpayer A subsequently applied for
and received another mortgage loan in ~, and wants to use some
of the proceeds of that loan to redeposit Amount D back into IRA X. Company M
refused to redeposit Amount D into IRA X because the 60-day rollover period had
expired.

Based on the above facts and representations, you request a ruling that the
Internal Revenue Service waive the 60-day rollover requirement with respect to
the distribution of Amount D from IRA X.
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Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if--

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual not
later than the 60" day after the day on which the individual
receives the payment or distribution; or

(ii) the entire property received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an IRA)
for the benefit of such individual not later than the 60" day after the
date on which the payment or distribution is received, except that
the maximum amount which may be paid into such plan may not
exceed the portion of the amount received which is includable in
gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA, which was not includable in gross income because of the
application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occurred after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the
Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
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to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for example,
in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.

From the facts submitted, it appears that you used Amount D as a personal loan
to pay personal financial obligations. It also appears, from the facts submitted,
that at the time Amount D was distributed from IRA X, you did not have the intent
to rollover Amount D to another IRA. The Committee Reports describing the
legislative intent indicates that Congress enacted the rollover provisions to allow
portability between eligible retirement plans, including IRAs. Using a distribution
from an IRA to settle personal financial obligations or as a temporary personal
loan is not consistent with the intent of Congress to allow portability between
eligible retirement plans.

Under the circumstances presented in this case, the failure to waive the 60-day
rollover requirement would not be against equity or good conscience. Therefore,
the request to waive the 60-day rollover period with respect to the distribution of
Amount D from IRA X is denied, and Amount D will not be considered a valid
rollover contribution under Code section 408(d)(3) because the 60-day
requirement was not satisfied.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact
SE:T:EP:RA:T2,

Sincerely yours,

(signed) JOICE B. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of this ruling
Notice of Intention to Disclose



