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Church  =   --------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------- 
-------------------------------   
---------------------------------------- 
 
Plan     =  ------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
Trust    =  --------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
--------------------------------------------------------- 
 
 
Dear  ----------------: 
 

This responds to the March 31, 2003, letter and subsequent correspondence you 
submitted on behalf of Church requesting various rulings concerning the income tax 
consequences of the Plan and Trust.  
 

Church represents that it is an organization described in section 501(c)(3) of the 
Internal Revenue Code (“Code”), and that it is a church for purposes of section 
170(b)(1)(A)(i).  Church established the Plan on January 1, 2001, for the purpose of 
providing supplemental, non-elective, nonqualified deferred compensation benefits to 
certain eligible employees (“participants”). 
 

Church established the Trust on January 31, 2003, to provide it with a source of 
funds to pay its obligations under the Plan.  The Trust is revocable.  Church represents 
that the Trust conforms to the model trust contained in Revenue Procedure 92-64, 
1992-2 C.B. 422, and that the Trust document does not contain any language  
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that is inconsistent with the language of the model trust agreement.  Church also 
represents that the Trust is a valid trust under state law and that all of the material terms 
and provisions of the Trust, including the creditors’ rights clause, are enforceable under 
appropriate state laws.  Church further represents that the trustee of the Trust is an 
independent third party that may be granted corporate trustee powers under state law. 
 

Church designates the employees who are eligible to participate in the Plan.  The 
Plan allocates benefits to participant accounts using a formulary computation.  
Participants forfeit their benefits under the Plan if their employment relationship with 
Church is terminated for cause, as defined in the Plan.  Participants also forfeit their 
benefits under the Plan if they terminate their employment with Church without Church’s 
consent. 

 
The Plan provides that participants have the status of general, unsecured 

creditors of Church, and that the Plan constitutes a mere unfunded and unsecured 
promise by Church to pay benefits in the future.  The Plan also provides that a 
participant’s rights to benefits under the Plan are not subject in any manner to 
anticipation, alienation, sale, transfer, assignment, pledge, encumbrance, attachment, 
or garnishment by creditors of the participant or the participant’s beneficiary.  The Plan 
further provides that it is the intention of Church that the Plan is unfunded for tax 
purposes and for purposes of Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 
1974 (“ERISA”). 
 
 The Plan does not provide for any in service distributions.  Under the Plan, 
participants receive the balance of their accounts in a single sum within 90 days after 
the Plan year during which they separate from service with Church. 
 

Under the terms of the Trust, Trust assets will be used to provide Plan benefits to 
participants.  However, the trustee is obligated to hold the Trust assets and income for 
the benefit of Church’s general creditors in the event of Church’s insolvency.  The Trust 
further provides that participants receive no beneficial ownership interest in, or preferred 
claim on, the Trust assets. 
 

Section 83(a) of the Code provides that the excess (if any) of the fair market 
value of property transferred in connection with the performance of services over the 
amount paid (if any) for the property is includible in the gross income of the person who 
performed the services for the first taxable year in which the property becomes 
transferable or is not subject to a substantial risk of forfeiture. 
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Section 1.83-3(e) of the Income Tax Regulations (“regulations”) provides that for 
purposes of section 83, the term “property” does not include an unfunded and 
unsecured promise to pay money or property in the future.  However, the term property 
does include a beneficial interest in assets (including money) transferred or set aside 
from claims of the transferor’s creditors, for example, in a trust or escrow account. 
 

Section 402(b) of the Code provides that contributions made by an employer to 
an employees’ trust that is not exempt from tax under section 501(a) are included in the 
employee’s gross income in accordance with section 83, except that the value of the 
employee’s interest in the trust will be substituted for the fair market value of the 
property in applying section 83.  Section 1.402(b)-1(a)(1) of the regulations provides 
that employer contributions to a nonexempt employees’ trust are included as 
compensation in an employee’s gross income for the taxable year in which the 
contribution is made, but only to the extent that the employee’s interest in such 
contribution is substantially vested, as defined in the regulations under section 83. 
 

Section 451(a) of the Code and §1.451-1(a) of the regulations provide that an 
item of gross income is includible in gross income for the taxable year in which it is 
actually or constructively received by a taxpayer using the cash receipts and 
disbursements method of accounting.   

 
Under §1.451-2(a) of the regulations, income is constructively received in the 

taxable year during which it is credited to the taxpayer’s account, set apart, or otherwise 
made available so that the taxpayer may draw upon it at any time.  However, income is 
not constructively received if the taxpayer’s control of its receipt is subject to substantial 
limitations or restrictions. 
 

Various revenue rulings have considered the tax consequences of nonqualified 
deferred compensation arrangements.  Rev. Rul. 60-31, Situation 1-3, 1960-1 C.B. 174, 
holds that a mere promise to pay, not represented by notes or secured in any way, does 
not constitute receipt of income within the meaning of the cash receipts and 
disbursements method of accounting.  See also, Rev. Rul. 69-650, 1969-2 C.B. 106, 
and Rev. Rul. 69-649, 1969-2 C.B. 106.   

 
Under the economic benefit doctrine, an employee has currently includible 

income from an economic or financial benefit received as compensation, though not in 
cash form.  The doctrine applies when assets are unconditionally and irrevocably paid 
into a fund or trust to be used for the employee’s sole benefit.  Sproull v. Commissioner, 
16 T.C. 244 (1951), aff’d per curiam, 194 F.2d 541 (6th Cir. 1952); Rev. Rul. 60-31, 
Situation 4. 
 
 Section 3.01 of Rev. Proc. 92-65, 1992-2 C.B. 428, states that in each request 
for a ruling involving the deferral of compensation, the Internal Revenue Service 
(“Service”) will determine whether the doctrine of constructive receipt is applicable on a 
case by case basis.  The Service ordinarily will issue rulings regarding unfunded, 
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deferred compensation arrangements only if the requirements of Rev. Proc. 71-19, 
1971-1 C.B. 698, are met and, in addition, the arrangement meets the guidelines set 
forth in Rev. Proc. 92-65. 
 
 Section 3.01(b) of Rev. Proc. 92-65 states that the plan must define the time and 
method for payment of deferred compensation for each event (such as termination of 
employment, regular retirement, disability retirement, or death) that entitles a participant 
to receive benefits. 
 

Section 3.01(d) of Rev. Proc. 92-65 states that the plan must provide that 
participants have the status of general unsecured creditors of the employer and that the 
plan constitutes a mere promise by the employer to make benefit payments in the 
future.  The plan also must state that it is the intention of the parties that the 
arrangements be unfunded for tax purposes and for purposes of Title I of ERISA. 

 
Section 457 of the Code provides the rules governing the deferral of 

compensation by an individual participating in a deferred compensation plan of an 
eligible employer.  Under section 457(e)(1)(B), a tax-exempt organization is an eligible 
employer covered by section 457.  However, section 457(e)(13) provides that the term 
eligible employer does not include a church (as defined in section 3121(w)(3)(A)) or 
qualified church-controlled organization (as defined in section 3121(w)(3)(B)). 

 
Section 301.7701-4(a) of the Procedure and Administration Regulations provides 

that, generally, an arrangement will be treated as a trust if it can be shown that the 
purpose of the arrangement is to vest in trustees responsibility for the protection and 
conservation of property for beneficiaries who cannot share in the discharge of this 
responsibility and, therefore, are not associates in a joint enterprise for the conduct of 
business for profit. 
 
 Section 671 of the Code provides that where a grantor shall be treated as the 
owner of any portion of a trust under subpart E, part, I, subchapter J, chapter 1 of the 
Code, there shall then be included in computing the taxable income and credits of the 
grantor those items of income, deductions, and credits against tax of the trust which are 
attributable to that portion of the trust to the extent that such items would be taken into 
account under chapter 1 in computing taxable income or credits against tax of an 
individual. 

 
Section 677(a)(2) of the Code provides that the grantor shall be treated as the 

owner of any portion of a trust whose income without the approval or consent of any 
adverse party is, or, in the discretion of the grantor or a nonadverse party, or both, may 
be held or accumulated for future distribution to the grantor. 

 
Section 1.677(a)-1(d) of the regulations provides that under section 677 of the 

Code, a grantor is, in general, treated as the owner of a portion of a trust whose income 
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is, or in the discretion of the grantor or a nonadverse party, or both, may be applied in 
discharge of a legal obligation of the grantor. 
 

Provided (i) that creation of the Trust does not cause the Plan to be other than 
“unfunded” for purposes of Title I of ERISA, and (ii) that the Trust provisions requiring 
Trust assets to be used to satisfy claims of Church’s general creditors in the event of 
Church’s insolvency are enforceable under federal and state law, we conclude that: 
 
1. The Trust will be classified as a trust within the meaning of § 301.7701-4(a) of 

the Procedure and Administration Regulations.  Because the principal and 
income of the Trust may be applied in discharge of legal obligations of Church, 
under section 677 of the Code, Church will be treated as the owner of the Trust.  
Accordingly, under section 677, there shall be included in computing Church’s 
taxable income and credits, those items of income, deductions, and credits 
against tax of the Trust, subject to the provisions of the Code applicable to 
section 501(c)(3) organizations. 

 
2. Neither the creation of the Trust, nor the contribution of assets to the Trust, will 

cause any amount to be includable in the taxable income of cash basis 
participants or beneficiaries under section 451 of the Code, the economic benefit 
doctrine, or section 457.  

 
3. Neither the creation of the Trust, nor the contribution of assets to the Trust, nor 

the crediting of earnings on the Trust assets will constitute a transfer of property 
to any participant for purposes of section 83 of the Code or §1.83-3(e) of the 
regulations 

 
4. Neither the creation of the Trust, nor the contribution of assets to the Trust, nor 

the crediting of earnings on the Trust assets will constitute a contribution to an 
employees’ trust under section 402(b) of the Code. 

  
This ruling applies only to participation in the Plan and contributions to the Trust 

that occur on or after the date of this ruling.  No opinion is expressed or implied 
concerning the federal income tax consequences relating to participation in the Plan or 
contributions to the Trust that occurred prior to the date of this ruling.  In accordance 
with section 3 of Rev. Proc. 92-64, this ruling expresses no opinion as to the 
consequences of the arrangement under Title I of ERISA. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.  Except as 
specifically ruled on above, no opinion is expressed as to the federal tax consequences 
of the transaction described above under any other provision of the Code.  Moreover, if 
the Plan or Trust is amended, this ruling may not remain in effect. 
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 In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to the taxpayer. 
 

Sincerely, 
 
 
CATHERINE FERNANDEZ 
Chief, Executive Compensation Branch 
Office of the Division Counsel/Associate 
Chief Counsel 
(Tax Exempt and Government Entities) 
  

 
Enclosure: 
 Copy for section 6110 purposes 


