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LEGEND:
Taxpayer A:
Individual I:
[RA X:
[RAY:
Trust T:
State S:

County C:

This is in response to the September 2, 2003, request for letter rulings under
section 401(a)(9) of the Internal Revenue Code submitted on your behalf by your
authorized representative as supplemented by correspondence dated January 4, 2004, and
February 16 and 26, 2004 and March 4, 2004. The request for letter rulings is based gn
the following facts and representations.

il

Taxpayer A was born on and died on at the age
of At the time of his death, Taxpayer A was a resident of County C in State S. At the
time of his death, Taxpayer A was survived by only one child, Individual I, the taxpayer
requesting this ruling. Individual I was born on

Trust T was created by Taxpayer A, as trustor and trustee, on
By the terms of Trust T, Taxpayer A is the only person who had the power to terminate
the trust. Trust T became irrevocable at the death of Taxpayer A. Your authorized
representative asserts that Trust T is valid under the laws of State S, the state of Taxpayer
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A’s residence and the state designated in section 7.10 of Trust T as the state whose laws
shall govern. e

At the time of his death, Taxpayer A maintained IRA X and IRA Y. On
_ Taxpayer A executed a beneficiary designation form for IRA X naming Trust T as
the sole beneficiary. On Taxpayer A executed a beneficiary
designation form for IRA Y naming Trust T as the sole beneficiary. Taxpayer A was
unmarried at the time that the beneficiary designation forms were executed and remained
unmarried up through the time of his death.

Section 5.02 of Trust T specifies the distributions to occur upon the death of the
trustor, and after disposing of various tangible personal property, subsection B states:

Upon the death of the Trustor, the Trustee shall distribute the balance of
the Trust Estate to the Trustor’s child, free of trust, provided she survives
the Trustor.

Individual I is Taxpayer A’s only Child.

Under the law of State S the Trustee will distribute one hundred percent of IRA X
and IRA'Y “in kind” to Individual I free of trust.

Section 5.01 of Trust T states:

On the death of the Trustor, the Trustee, in the Trustee’s discretion, may
pay out of the Trust Estate debts of the Trustor, the estate and inheritance
taxes, including interest and penalties arising because of the Trustor’s
death, the last illness and funeral expenses of the Trustor, attorneys’ fees,
and other costs incurred in administering the Trustor’s probate estate.

Notwithstanding the foregoing, no such payments shall be made from

funds received by the Trustee from qualified employees’ benefit plans to

the extent they qualify for exclusion from the taxable estate for estate tax

purposes, or from assets which are exempt from creditor’s claims under

applicable federal and state law, and such funds shall not be used to satisfy
= any other obligations of the Trustor’s estate.

No assets of IRAs X and Y have been used to pay any taxes, expenses of
last illness or funeral, nor have they been used to pay any of the costs incurred in
administering the Taxpayer A’s probate estate or the expenses of Trust T.

Under section 704.115(e) of the Code of State S, funds in an IRA or
private retirement plan are exempt to the extent necessary to provide for the
support of the judgment debtor and for the support of the spouse and dependents
of the judgment debtor, taking into account all resources that are likely to be
available for the support of the judgment debtor when the judgment debtor retires.
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Given the fact that Taxpayer A had not reached retirement age, Individual I asks
the Service to assume that State S courts would have ruled that IRAs X and Y - =~
were exempt from creditor claims under the preceding State S Code section. For
purposes of this ruling request, the Service so assumes.

Copies of Trust T were provided to the administrator/custodian of IRAs X
and Y prior to September 30, 2002.

Individual I has taken a required minimum distribution from Trust T for
the year based on her life expectancy of . as determined under the
Single Life Table of section 1.401(2)(9)-9 of the Income Tax Regulations. She has
also taken a required minimum distribution from Trust T for the year rased
on her life expectancy of ('he required minimum distribution for the year

1as not yet been taken.

On IRA X and IRA Y were re-titled as follows: Taxpayer
A, Decedent IRA, Individual I, Beneficiary. No distributions were made from the
IRAs in connection with the re-titling.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request letter rulings that:

1. Trust T is a qualified beneficiary within the meaning of section 1.401(a)(9)-4,
Question and Answer 5 of the Income Tax Regulations;

2. required minimum distributions from IRAs X and Y, received in 2002 and
2003 through Trust T, and required minimum distributions for 2004 and
subsequent years, that will be made directly from IRAs X and Y to Individual
[, may be calculated based on the life expectancy of Individual I. and

3. the transfer of Individual I's interest in Taxpayer A’s IRAs to the re-titled
IR As will not constitute a taxable distribution within the meaning of section
408(d)(1) of the Code to Individual [ and does not constitute a rollover as that
term is used in section 408(d)(3). )
4 With respect to your ruling requests, Code section 408(a){6) provides that, under
regulations prescribed by the Secretary, rules similar to the rules of section 401(a)(9) and
the incidental death benefit requirements of section 401(a) shall apply to the distribution
of the entire interest of an individual for whose benefit an IRA trust is maintained.

Code section 401(a)(9)(A) provides, in general, that a trust will not be considered
qualified unless the plan provides that the entire interest of each employee-

(1) will be distributed to such employee not later than
the required beginning date, or

I
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(11) will be distributed, beginning not later than the required beginning date, over
the life of such employee or over the lives of such employee and a designated
beneficiary or over a period not extending beyond the life expectancy of such
employee or the life expectancy of such employee and a designated
beneficiary.

Code § 401(a){9)(B)(ii) provides, in general, that if a plan participant (IRA
holder) dies before the distribution of his interest has begun in accordance with
subparagraph (A)(it) (prior to his required beginning date), then his entire interest must
be distributed within 5 years of his death.

Code § 401(a)(9)(B)(iii) provides, in general, that if any portion of the interest of
a deceased plan participant (IRA holder) is payable to {or for the benefit of a designated
beneficiary), such portion will be distributed beginning not later than 1 year after the date
of the deceased’s death (or a later date as prescribed by the Secretary under Regulations)
in accordance with regulations over the life of the designated beneficiary (or a period not
extending beyond the life expectancy of the beneficiary).

Code § 401(a}(9)(C) provides, in relevant part, that, for purposes of this
paragraph, the term "required beginning date" means April | of the calendar year
following the calendar year in which the employee attains age 70 1/2.

With respect to your ruling requests, “Final” Income Tax Regulations under Code
sections 401(a}(9) and 408(a)(6) were published in the Federal Register at 67 Federal
Register 18987-19028 (April 17, 2002), and in the Internal Revenue Bulletin at 2002-19
I.LR.B. 852 (May 13, 2002). The Preamble to the “Final” Regulations, in relevant part,
provide that the regulations apply for determining required minimum distributions for
calendar years beginning after January 1, 2003. For determining required distributions
for calendar year taxpayers may rely on the 1987 proposed regulations, the 2001
proposed regulations, or the “Final” Regulations..

Section 1.401(a)(9)-3 of the “Final” regulations, Q&A-3(a) provides, in general,
that, with respect to the life expectancy exception to the 5-year rule described in Code §
401(a){(9}B)(ii1), and in A-1, distributions are required to begin to a non-spouse i
beneficiary on or before the end of the calendar year immediately following the calendar
yea® in which the employee died.

Section 1.401(a)(9)-5 of the “Final” regulations, Q&A-5(b), provides, in general,
that if an employee dies before his required beginning date, in order to satisfy the
requirements of Code § 401(a}(9)(B)(ii1) or (1v) and the life expectancy rule described in
A-1 of § 1.401(a)}(9)-3, the applicable distribution period for distribution calendar years
after the distribution calendar year containing the employee’s date of death is determined
in accordance with paragraph (c) of this A-5.

Section 1.401(a)(9)-5 of the “Final” regulations, Q&A-5(c)(1), provides, in
general, that, with respect to a non-spouse beneficiary, the applicable distribution period

|i|
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measured by the beneficiary’s remaining life expectancy is determined using the
beneficiary’s age as of the beneficiary’s birthday in the calendar year immediately
following the calendar year of the employee’s death. In subsequent calendar years, the
applicable distribution period is reduced by one for each calendar year that has clapsed
after the calendar year immediately following the calendar year of the employee’s death.

Section 1.401(a)(9)-4 of the “Final” regulations, Q&A-1, provides, in relevant
part, that a designated beneficiary is an individual who is designated as a beneficiary
under a plan either by the terms of the plan or by an affirmative election by the employee.
Q&A-1 further provides that a person who takes under a will or otherwise under
applicable state law will not be a designated beneficiary unless that individual also takes
under a plan.

Section 1.401(a)(9)-4 of the “Final” regulations, Q&A-4, provides, in relevant
part, that in order to be a designated beneficiary, an individual must be a beneficiary as of
the date of the employee’s death. Generally, an employee’s designated beneficiary will
be determined based on the beneficiaries designated as of the date of death who remain
beneficiaries as of September 30 of the calendar year following the calendar year of
death.

Section 1.401(a)}{9)-4 of the “Final” regulations, Q& A-3, provides that only
individuals may be designated beneficiaries for purposes of section 401(a}(9). A person
who is not an individual, such as the employee's estate, may not be a designated
beneficiary. However, Q&A-5 of section 1.401(a)(9)-4 provides that beneficiaries of a
trust with respect to the trust's interest in an employee's benefit may be treated as
designated beneficiaries if the following requirements are met:

(1) The trust is valid under state law or would be but for the fact that there is no
COrpus.

(2) The trust is irrevocable or the trust contains language to the effect it becomes
irrevocable upon the death of the employee.

(3) The beneficiaries of the trust who are beneficiaries with respect to the trust's
interest in the employee's benefit are identifiable within the meaning of A-1 of this
section from the trust instrument.

{4) The documentation described in A-6 of this section has been provided to the
plan administrator.

Section 1.401(a)(9)-4 of the “Final” regulations, Q& A-6(b), provides, generally,
with respect to required minimum distributions after the death of the employee, that
documentation described therein must be provided by the trustee of the trust/beneficiary
to the plan administrator by October 31 of the calendar year following the calendar year
in which the employee died.
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Section 1.401(a)(9)-9 of The “Final” Regulations sets down the life expectancy
tables to be used to determine minimum required distributions. Q&A-1 sets dowfithe
“Single Life Table”. Pursuant to the Single Life Table, the life expectancy of an
individual aged 43 is 40.7 years.

As previously noted, taxpayers must compute minimum required distributions for
calendar years beginning with calendar year in accordance with the “Final”
regulations referenced above. Distributions for calendar year may also be made in
accordance with the “Final” regulations

In this case, with respect to the first and second ruling requests, although the
provisions of Trust T authorize the payment of funeral, burial and administrative
expenses associated with the death of Taxpayer A, the above referenced State S statute
precludes IRA assets from being used to pay said expenses. Thus, Trust T assets other
than IRAs X and Y, by law, had to be used to pay any taxes, expenses of last illness or
funeral, costs incurred in administering Taxpayer A’s probate estate or the expenses of
Trust T

After careful consideration of the facts in this case, we believe that it 1s
appropriate to treat said fact pattern as coming within section 1.401(a)(9)-4 of the “Final”
regulations, Q& A-4(a). Because, on the only remaining beneficiary
of Trust T was Individual I, only the life expectancy of Individual I must be considered to
determine which is the life expectancy that must be used to calculate minimum required
distributions from IRA’s X and Y to Trust T and the beneficiary thereof.

Further, in accordance with 1.401(a}(9)-4 of the “Final” regulations, Q&A-5, the
following requirements are met:

(1) Trust T is valid under the law of State S.
(2) Trust T became irrevocable upon the death of Taxpayer A.

(3) Individual I is identifiable as the beneficiary with respect to Trust T’s interest
in the IRAs X and Y within the meaning of A-1 of 1.401(a)(9)-4 of the
“Final” regulations.

(4) Copies of Trust T were provided to the administrator/custodian of IRAs X
and Y prior to September 30, 2002.

With further respect to your second ruling request, Taxpayer A’s beneficiary
designation(s) provided that his [IRAs X and Y were to be paid at his death to his Trust T
for the benefit of Individual 1, the beneficiary thereof. As beneficiary of Trust T, which
is a “see-through trust” within the meaning of section 1.401(a)(9)-4 of the “Final”
Regulations, Q&A-5, Individual I may receive distributions from [RAs X and Y, through
Trust T, over her life expectancy. The issue to be resolved is whether she may continue

1
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to do so after IRAs X and Y were transferred to IRAs set up and maintained in the name
of Taxpayer A (Deceased) to benefit Individual I directly without regard to Trust-F:

With regard to this question, we note that the provisions of Taxpayer A’s Trust T
authorize payment of trust property, including IRAs X and Y, directly to Individual I
without regard to Trust T. Thus, said payment conforms with Taxpayer A’s intent. We
also note that, prior to the March 4, 2004, action(s) referenced above, required
distributions from IRAs X and Y were being made over Individual I’s life expectancy in
accordance with the requirements of Code sections 401 (a)(9), and 408(a)(6) and the
“Final” Regulations promulgated thereunder. After the March 4, 2004, action(s),
required distributions will continue to be made using Individual I's life expectancy.
Thus, Individual I's ceasing to use Trust T as a conduit for her payments from IRAs X
and Y will affect neither the amount nor the timing of required distributions therefrom.

Thus, with respect to your first and second ruling requests, based on the specific
facts and representations surrounding this ruling request, we conclude as follows:

1. Trust T is a qualified beneficiary within the meaning of section 1.401(a)(9)-4
Question and Answer 5, of the Income Tax Regulations and

2. required minimum distributions from IRAs X and Y, received in and
through Trust T, and required minimum distributions for. and
subsequent years, that will be made directly from IRAs X and Y to Individual
I, may be calculated based on the life expectancy of Individual 1. and

With respect to ruling request three, Revenue Ruling 78-406, 1978-2 C.B. 157,
provides that the direct transfer of funds from one IRA trustee to another IRA trustee,
even if at the behest of the IRA holder (or beneficiary of a deceased IRA holder), does
not constitute a payment or distribution to a participant, payee, or distribute as those
terms are used in Code section 408(d). Furthermore, such a transfer does not constitute a
rollover distribution and contribution. Thus, based on the facts and representations
surrounding this ruling request, we conclude as follows:

3. the transfer of Individual I’s interest in Taxpayer A’s IRAs to the re-titled
IRAs will not constitute a taxable distribution within the meaning of section
- 408(d)(1) of the Code to Individual I and does not constitute a rollover as that
term 1s used in section 408(d)(3).

This ruling letter is based on the assumption that IRAs X and Y either met or meet
the requirements of Code section 408 at all times relevant thereto. It also assumes that
the retitled IRAs created on meet the requirements of Code section 408 at
all times relevant thereto. Furthermore, it assumes that the law of State S precludes
creditor claims against IRAs X and Y as represented. Finally, it assumes that Trust T 1s
valid under the laws of State S as represented.

(i
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Pursuant to a power of attorney on file with this office, the original of this letter
ruling is being sent to one of your authorized representatives and a copy of this letter
ruling is being sent to another of your authorized representatives.

This letter is directed only to the taxpayer that requested 1t and is based solely on
the representations made with respect thereto. Section 6110(3)(3) of the Code provides
that it may not be used or cited as precedent.

The author of this letter is SE:T:EP:RA:T3 who may be
reached at .

Sincerely yours,

I

rances V. Sloan anager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Dhisclose



