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Legend: 
 
Fund  = ----------------------------------------------------------------- 
 
Statute  = ------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
 
Dear  ------------------: 
 
 This is in reply to your letter dated December 22, 2003, requesting a ruling on 
behalf of the Fund concerning whether certain disability benefits received under the 
Statute are excludable from gross income under section 104(a)(1) of the Internal 
Revenue Code.   
 
 Section 6(g) of the Statute provides:   
 

The board shall review, on a case-by-case basis, existing benefit 
payments to members, and to survivors of deceased members, who 
retired as a result of disability with 20 or more years of service under a 
provision of any predecessor statute previously governing the fund.  The 
review will determine whether the member’s disability was an on-duty 
disability that satisfies the requirements of Subsection (b) or (c) of this 
section.  A determination that a member’s disability was on on-duty 
disability, as described above, will apply only on a prospective basis 
beginning with January 1 of the calendar year in which the determination 
is made and will not affect the amount of the member’s or survivor’s 
benefits.  The board shall make its review and determination under this 
subsection on the basis of the medical evidence and any other relevant 
non-testimonial evidence that was previously submitted in connection with 
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the prior application for benefits, except that if the board finds that the 
historical file is insufficient to make the determination, supplemental 
evidence of a probative nature may be added and accepted to help make 
the determination.   

 
 Section 61(a) provides that, except as otherwise provided by law, gross income 
means all income from whatever source derived, including compensation for services.  
 
 Section 104(a)(1) provides that gross income does not include amounts received 
under workmen's compensation acts as compensation for personal injuries or sickness. 
Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations states that section 104(a)(1) 
excludes from gross income amounts received by an employee under a workmen's 
compensation act or under a statute in the nature of a workmen's compensation act that 
provides compensation to the employee for personal injury or sickness incurred in the 
course of employment.  Section 104(a)(1) also applies to compensation which is paid 
under a workmen's compensation act to the survivor or survivors of deceased 
employees.  Section 104(a)(1) does not apply to a retirement pension or annuity to the 
extent it is determined by reference to the employee's age or length of service, or the 
employee's prior contributions, even though the employee's retirement is occasioned by 
an occupational injury or sickness.  Section 104(a)(1) also does not apply to amounts 
which are received as compensation for a non-occupational injury or sickness nor to 
amounts received as compensation for an occupational injury or sickness to the extent 
that they are in excess of the amount provided in the applicable workmen's 
compensation act or acts.  
 
 In Gabriel v. Commissioner, T.C. Memo 2000-328 (October 20, 2000), the 
taxpayer received benefits under a statute that did not limit benefits to work-related 
injuries.  Subsequently, the statute was retroactively amended to provide a separate 
benefit for work-related personal injury or sickness.  The taxpayer argued that the 
statute, as amended allowed taxable benefits previously received by the taxpayer to be 
retroactively redesignated as payments for work-related personal injury or sickness, and 
thus excludable from gross income under section 104(a)(1).   
 
 The Court determined that the sole purpose of amending the provision to allow 
for recertification and redesignation of disability benefits was to afford favorable 
treatment for federal income tax purposes.  The Court held that the provision, as 
amended, did not grant retroactive effect for federal tax purposes to the benefits 
petitioner had previously received.   
 
 Unlike the statute in Gabriel, the statute here does not recharacterize as 
nontaxable payments taxable benefits previously received for injuries or sickness, but 
only applies prospectively after the disability is determined to be work-related.  
 
 Based on the information submitted, representations made and authorities cited, 
we conclude as follows:   
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 Benefit payments to members who retired as a result of disability with 20 years or 
more of service under a provision of any predecessor statute that are determined, 
pursuant to section 6(g) of the Statute, to be on account of an on-duty disability that 
meets the requirements of sections 6(b) or 6(c) of the Statute, or to the survivors of 
deceased members, are received pursuant to a statute in the nature of a workmen’s 
compensation act.  Accordingly, after the date of the determination that the members’ 
disability was an on-duty disability under section 6(g) of the Statute, benefits paid to 
such members or their beneficiaries will be excludable from gross income under section 
104(a)(1) but only on a prospective basis and only to the extent provided in LTR 
200116040 (January 23, 2001).  
 
 Except as specifically ruled above, no opinion is expressed or implied concerning 
the federal tax consequences of the transaction under any provision of the Code.  
 
 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

  
 
Sincerely, 
 
 
 
Harry Beker 
Branch Chief, Health & Welfare Branch 
Office of Division Counsel/Associate Chief 
Counsel 
(Tax Exempt & Government Entities) 
  

 


