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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUVE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES

DIVISION

Date: MAY ' 2 2004 Contact Person:

Uniform Issue List Numbers: 514.06-00 Contact’s Identification Number:
4941.04-00
4945.04-00 Telephone Number:
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Dear Sir or Madam:

This is in response to a letter dated April 1, 2003, and subseguent correspondence, from M's
authorized legal representatives, who have requested certain rulings on M's behalf. Generally, these
rulings concern the applicability of sections 514, 4941 and 4945 of the Internal Revenue Code to loan
proceeds from real property.

M is an organization that is described in section 501(c)(3) of the Code and is classified as a
private foundation under section 509(a). A and B were husband and wife who established M during
their lifetimes. However, M was not funded while B was alive. Upon the death of B, all her estate,
which consisted primarily of real property, went to M as a result of A’s disclaimer of his interest in B's
estate. A, C and D were the initial directors of M at the time it received these assets. Subsequently,
A died, and a substantial portion of his estate, including three partnerships that are the subject of this
ruling request, was transferred to M.

Prior to A’s death, as part of his longstanding business relationship with C and D, A invested

in the X and Y partnerships with C and D. The partnerships comprise approximately one-half of M’s
assets. In addition, three apartment buildings, Z, were transferred to M.
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2.

M received a private letter ruling from the Internal Revenue Service that the indebtedness
encumbering various assets transferred to M as a result of A’s death (including the three
partnerships) would not constitute “acquisition indebtedness” within the meaning of section 514(c)(2)
of the Code for a period of ten years following the date of acquisition of the partnerships by M. Thus,
for ten years following the date of acquisition of such property by M, income received from the
partnerships did not constitute unrelated business taxable income under section 512(a)(1).

X owns an apartment complex (the X property); Y owns an apartment complex (the Y
property); and M is the sole owner of three apartment buildings (the Z property). X, Y and M will
borrow from an independent, third-party institutional lender approximately 60% of the current fair
market value of the X property, the Y property and the Z property on a nonrecourse basis secured by
first deeds of trust encumbering the respective properties. After such borrowing, X and Y will
distribute their respective shares of the proceeds to their partners on a pro rata basis. M will use its
share of the loan proceeds to make grants to publicly supported organizations described in section
501(c)(3) of the Code.

Total proceeds from the borrowing described above are expected to amount to $x. M will use
these amounts to fund (1) its normal grants, (2) the grants it will make during the next several years
and (3) possibly special grants approved by M's directors.

Various individuals and entities are disqualified persons with respect to M, which has paid the
Internal Revenue Service the user fee required for this ruling request.

Law and Analysis:

Section 511(a) of the Code generally imposes a tax on the unrelated business taxable
income (as defined in section 512) of organizations described in section 501(c).

Section 512{a)(1) of the Code provides that the term "unrelated business taxable income”
means the gross income derived by any organization from any unrelated trade or business (as
defined in section 513) regularly carried on by it, less the allowable deductions which are directly
connected with the carrying on of the trade or business, both computed with the modifications
provided in section 512(b).

Sections 512(b)(3) and (5) of the Code provide, in part, that there shall be excluded from
the computation of unrelated business taxable income all rent from real property and gains from
the sale of property.

Section 512(b)(4) of the Code provides, in part, that notwithstanding sections 512(b)(3) and
(5), in the case of debt-financed property as defined in section 514, there shall be included as an
item of gross income derived from an unrelated trade or business the amount ascertained under
section 514(a)(1).

Section 514(a) of the Code provides for the inclusion in gross income derived from an
unrelated trade or business a percentage of the income derived from debt-financed property.
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Section 514(b)(1) of the Code provides that the term "debt-financed property” means any
property which is held to produce income and with respect to which there is an acquisition
indebtedness (as defined in subsection (c)) at any time during the taxable year (or, if the property
was disposed of during the taxable year, with respect to which there was any acquisition
indebtedness at any time during the 12-month period ending with the date of such disposition).

Section 4941(a) of the Code imposes a tax on each act of self-dealing between a disqualified
person and a private foundation.

Sections 4941(d){(1)}(D) and (E) of the Code provide that the term “self-dealing” means any
direct or indirect payment of compensation {or payment or reimbursement of expenses) by a private
foundation to a disqualified person; and the transfer to, or use by or for the benefit of, a disqualified
person of the income or assets of a private foundation.

Section 53.4941(d)-2(f)(2) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations provides
that the fact that a disqualified person receives an incidental or tenuous benefit from the use by a
foundation of its income or assets will not, by itself, make such use an act of self-dealing.

Section 4945(a) of the Code imposes a tax on each taxable expenditure as defined in section
4945(d).

Section 4945(d)(5) of the Code provides that a “taxable expenditure” is any amount paid or
incurred by a private foundation for any purpose other than one specified in section 170(c)(2)(B}.

M's payment of the user fee to the Internal Revenue Service for this ruling request
concerning itself, but involving other parties and their interests in X and Y, does not constitute an
act of self-dealing under section 4941 of the Code or a taxable expenditure under section 4945.
Any possible benefit accruing to any disqualified persons is merely incidental or tenuous within the
meaning of section 53.4941(d)-2(f)(2) of the regulations and therefore is not an act of self-dealing.
The cost of the user fee is not a taxable expenditure, because such payment is not for a purpose
other than one specified in section 170(c){2}(B). Also, M's payment of the user fee will not be
considered the payment of compensation for purposes of sections 4941 or 4945. Furthermore, X's
and Y's borrowing of funds and distributing of the loan proceeds to their partners on a pro rata basis
will not constitute an act of self-dealing under section 4941 or a taxable expenditure under section
4945,

Although the proceeds received by M are borrowed funds, the loans, in the aggregate or
individually, do not constitute “debt-financed property” under section 514(b)(1) of the Code. Here, M
will distribute such borrowed funds to organizations that are described in section 501(c}(3), and such
amounts will not constitute property which is held to produce income. Under these circumstances,
the loan proceeds do not constitute “debt-financed property” as defined in section 514(b). However,
any income derived by M from the investment of the loan proceeds prior to their distribution to
organizations described in section 501(c)(3) would constitute unrelated debt-financed income under
section 514(a).
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Conclusions:
Based on the foregoing, we rule that:

1. M's payment of the cost of obtaining the rulings set forth in this ruling request does not
constitute an act of self-dealing for purposes of section 4941 of the Code or a taxable expenditure
for purposes of section 4945, and the payment of such costs will not be considered additional
compensation for purposes of section 4941 and 4945,

2. Proceeds received by M from the X, Y and Z loans, in the aggregate or individually, do
not constitute “debt-financed property” under section 514{b){1} of the Code where M distributes such
amounts to organizations that are described in section 501(c)3). Under these circumstances, the
loan proceeds do not constitute “debt-financed property” because they are not property held to
produce income. However, any income derived by M from the investment of the loan proceeds prior
to their distribution to organizations described in section 501(c)(3) would constitute unrelated debt-
financed income under section 514(a).

3. If X borrows funds that are secured by the X property and distributes the loan proceeds to
its partners on a pro rata basis, neither the X loan nor the distribution will constitute an act of self-
dealing under section 4941 of the Code or a taxable expenditure for purposes of section 4945.

4. If Y borrows funds that are secured by the Y property and distributes the loan proceeds to
its partners on a pro rata basis, neither the Y loan nor the distribution will constitute an act of self-
dealing under section 4941 of the Code or a taxable expenditure for purposes of section 4945.

This ruling is based on the understanding that there will be no material changes in the facts
upon which it is based.

Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed concerning the federal
income tax consequences of the transactions described above under any other provision of the
Code.

Pursuant to a Power of Attorney on file in this office, a copy of this letter is being sent to M's
authorized representative. A copy of this letter should be kept in M's permanent records.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If there are any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.
Sincerely,

(sigred) Marvia Fricdlnsdor
Marvin Friedlander

Manager, Exempt Organizations
Technical Group 2




