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Taxpayer's Name: ------------------------ ---------- 
Taxpayer's Address: -------------------------- 

-------------------------------------- 
--------------------------------------------------------- 
-------------------------- 
 

Taxpayer's Identification No ----------------- 
Years Involved: ---------------------------- 
Date of Conference: ---------------------------- 

  

LEGEND: 

  Decedent  =  --------------------- 
  Spouse  =  -------------------------- 
  Date 1   =  ------------ 
  Date 2   =  ------------ 
  Year 1   =  ------- 
  Year 4   =  ------- 
  x   =  --------------- 
  y   =  --------------- 

ISSUE: 

 Whether the amount of gift tax paid by Decedent, with respect to gifts made on 
Date 1, Year 1, was properly excluded from Decedent’s gross estate under section 
2035(b) of the Internal Revenue Code?  



 
TAM-159487-03 
 

 

2 

CONCLUSION: 

 The gift tax paid by Decedent, with respect to gifts made on Date 1, Year 1, was 
properly excluded from Decedent’s gross estate under section 2035(b). 

FACTS: 

 Spouse made gifts during Year 1 to various individuals, trusts, and charitable 
organizations totaling $x.  Decedent and Spouse filed respective Forms 709, United 
States Gift (and Generation-Skipping Transfer) Tax Return, reporting Spouse’s 
transfers, and Spouse’s and Decedent’s consent to treat the transfers as made half by 
Spouse and half by Decedent under section 2513.   
 
 The Year 1 Form 709 filed by Decedent reflected gift tax payable in the amount 
of $y, which remittance was paid.   
 
 Decedent died on Date 1, Year 4.  On Form 706, United States Estate (and 
Generation-Skipping Transfer) Tax Return, Decedent’s estate excluded the gift tax paid 
for gifts made on Date 1, Year 1.  An attachment to Schedule G, Transfers During 
Decedent’s Life, was provided stating, in part, “Gift taxes paid on gifts made by the 
decedent during the three year period ending on the date of death, do not include gifts 
made on Date 1, Year 1.  These gifts have been deemed to have been made one day 
beyond the requisite three year period, as such period of time is defined in I.R.C. Sec. 
2035(b).”   

LAW AND ANALYSIS: 

 Section 2035(b) provides that the amount of the gross estate (determined without 
regard to this subsection) shall be increased by the amount of any tax paid under 
chapter 12 by the decedent or his estate on any gift made by the decedent or his 
spouse during the 3-year period ending on the date of the decedent’s death.   
 
 In general, the day of an act, event or default from which a designated time 
period begins to run is not to be included when computing any period of time prescribed 
by statute unless the statute provides otherwise.  See Fed. R. Civ. P. 6(a); Tax Ct. R. 
25(a).  For example, section 6501(a) provides the general rule that the amount of any 
tax imposed shall be assessed within 3 years after the return was filed.  When applying 
section 6501(a), the period of limitations begins to run on the day after the return is filed.  
See Burnet v. Willingham Loan & Trust Co., 282 U.S. 437, 439 (1931) (holding that the 
day on which an event happens should be excluded when computing periods of 
limitations).  See also Owensboro v. Owensboro Water Works Co., 243 U.S. 166, 171 
(1917).  Thus, if a taxpayer files her return on April 15, 2003, the 3-year period of 
limitations on assessment commences on April 16, 2003 and expires on April 15, 2006.  
See also sections 6503(a) and 6511. 
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 The general rule regarding beginning a period of limitations the day after the 
triggering event does not apply when the statute at issue plainly provides otherwise.  
Section 2035(b) is such a statute, as it provides that the first day of the period is 
included in the computation of the three-year period; unlike several statutes that 
compute a period of limitations forward from a particular date, section 2035(b) requires 
a computation of a period of limitations backward from a particular date.  Section 
2035(b) provides that the triggering event (the date of death) is included when 
determining the period of limitations.  As defined in Rev. Rul. 72-42, 1972-1 C.B. 398, 
“[t]he term ‘year’, when used to designate a statutory period of limitation, means 
‘calendar year’ unless some other meaning is clearly indicated.”  Thus, if a decedent 
had died on December 31, 2001 and the gift tax was paid for a gift made on December 
31, 1998, the 3-year period that ends on December 31, 2001 began on January 1, 
1999.  We see no reason why the term “year” should have any different meaning when 
the dates at issue are Date 1, Year 1 and Date 1, Year 4.  Thus, the 3-year period 
ending on the date of the decedent’s death in this case began on Date 2, Year 1, which 
is the day after Date 1, Year 1.  Consequently, we believe the gift tax paid by Decedent 
for the split gift made on Date 1, Year 1 was properly excluded from the gross estate. 

CAVEAT: 

 A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  
Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 

- END - 
 


