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Dear Taxpayer B:

This is in response to the February 20,2003, request for letter rulings under Section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code as supplemented by correspondence dated
March 23, 2004 , requesting that we waive the 60-day rollover requirement of section
408(d)(3) of the Code in order to permit Taxpayer B to roll over amounts distributed
from Individual Retirement Arrangement X (IRA X) to the trustee of Trust T, submitted
on your behalf by your authorized representative. The requestfor letter rulings is based
on the following facts and representations.

Taxpayer A, whose date of birthwas Date 1, died on Date 2, at age 79. As of his date
of death, Taxpayer A was the owner of IRA X maintained with Company M.

On Date 4, Taxpayer A signed and adopted Trust T for the benefit of his children and
spouse, Taxpayer B. Taxpayer B is the Trustee of Trust T.

Taxpayer B was alive as of the date of this ruling requestand had attained age 70 12
prior to 2002.

The provisions of Trust T provide, in relevant part, that upon Taxpayer A's death,
Taxpayer B becomes the sole Trustee thereof. Trust T further provides for the division
of the Trust into the subtrust B part, being a by-pass trust and the subtrust A part, being
a marital trust. Stocks and cash in Trust T have been allocated by the trustee to the by-
pass trust and the proceeds of IRA X (along with other assets) have been allocated by
the trustee to the maritaltrust The marital trust provides that Taxpayer B shall receive
all the income therefrom no less frequently than quarterly and that the Trustee can
invade the corpus for Taxpayer B only and during the lifetime of Taxpayer B. Taxpayer
B has the power by written instrument, at any time, and from time to time, to appoint all
or any part of subtrust A corpus to herself.

On Date 3, Company M issued a check for Amount D to Taxpayer B, as Trustee of
Trust T, as a total distribution from IRA X. The check is still being held and has not been

deposited or cashed.

An agent for Taxpayer B mailed the above check on Date 5 to Company N to be
depositedinto IRA'Y, an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer B. Later,
the agent was notified of a refusal by Company N to accept the check for deposit to IRA
Y. The agent began contacting Company N's IRA department manager and his superior
in attempt to have check accepted. After various conversations with Company N, the
agent was informed that Company N would check with legal counsel and respond.
Company N legal department determined that Company N could not accept the funds
back without a letter ruling from the Internal Revenue Service. Date 5 is less than 60
days from Date 3.

Your authorized representative has asserted that Trust T and the separate trusts
created under its terms are valid under the laws of State N.
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Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter rulings:

1. That Taxpayer B, as Taxpayer A's surviving spouse, will be treated as having
been eligible to receive the entire distribution from IRA X directly from Taxpayer A’'s IRA
X with Company M, and not from Trust T. Thus, Taxpayer B will be treated as having
been eligible to roll over her IRA X interest into an IRA set up and maintained in her
name.

2. The grant by the Internal Revenue Service of a waiver of the 60-day
rollover requirement of section'408(d)(3) of the Code for Taxpayer B to roll over
amounts distributed from IRA X to Trust T to an IRA.

With respect to your ruling requests, section 408(d)(1) of the Code provides that, except
as otherwise provided in this subsection, any amount paid or distributed out of an
individual retirement plan shall be included in gross income by the payee or distributee,
as the case may be, in the manner provided under section 72.

Code section 408(d)(3) provides that section 408(d)(1) does not apply to a rollover
contribution if such contribution satisfies the requirements of sections 408(d)(3)(A) and

(d)(3)(B)-

Code section 408(d)(3)(A)i) provides that section 408(d)(1) does not apply to any
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the account
is maintained if the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA (other than an endowment contract) for the benefit of such individual
not later than the 60th day after the day on which he receives the payment or
distribution.

Code section 408(d)}(3)(C)(i) provides, in pertinent part, that, in the case of an inherited
IRA, section 408(d)(3) shall not apply to any amount received by an individual from such
account (and no amount transferred from such account to another IRA shall be
excluded from income by reason of such transfer), and such inherited account shall not
be treated as an IRA for purposes of determining whether any other amount is a rollover

contribution.

Code section 408(d)(3)(C)(ii) provides that an IRA shall be treated as inherited if the
individual for whose benefit the account is maintained acquired such account by reason
of the death of another individual, and such individual was not the surviving spouse of
such other individual. Thus, pursuant to Code section 408(d) (3)(CXii), a surviving
spouse who acquires IRA proceeds from and by reason of the death of her husband,
may elect to treat those [RA proceeds as her own and roll them over into her own IRA.

Code section 408(a)(6) provides, in relevant part, that, under regulations
prescribed by the Secretary, rules similar to the rules of section 401(a)(2) shall
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apply to the distribution of the entire interest of an individual for whose benefit the
trust is maintained.

Code section 408(d)(3)(E) provides that this paragraph shall not apply to any
amount to the extent such amount is required to be distributed under subsection

(a)®6).

On April 17, 2002, “Final” Income Tax Regulations were published in the Federal
Register with respect to sections 401(a)(9) and 408(a)(6) of the Code. (See also, 2002-
19 I.LR.B. 852, May 13, 2002). Section 1.408-8 of the “Final” Regulations, Question and
Answer 5, provides that a surviving spouse of an IRA owner may elect to treat the
spouse’s entire interest as a beneficiary in an individual's IRA as the spouse’s own IRA.
In order to make this election, the spouse must be the sole beneficiary of the IRA and
have an unlimited right to withdraw amounts from the IRA. If a trust is named as
beneficiary of the IRA, this requirement is not satisfied even if the spouse is the sole
beneficiary of the trust.

Section 1.408-8 of the "Final" Regulations, Q&A-5(a), further provides, in relevant part,
that an electing surviving spouse must first take the required distribution for the calendar
year that contains the IRA holder's date of death determined with respect to the
deceased IRA owner prior to making the election to treat the deceased's IRA as her
own. This requirement also applies to a surviving spouse who elects to rollover an IRA
of a decedent into her own IRA.

The Preamble to the “Final Regulations provides, in relevant part, that

a surviving spouse who actually receives a distribution from an IRA is permitted to roll
that distribution over into his/her own IRA even if the spouse is not the sole beneficiary
of the deceased’s IRA as long as the rollover is accomplished within the requisite 60
day period. A rollover may be accomplished even if IRA assets pass through either a
trust or an estate.

With respect to your first ruling request, generally, if a decedent's qualified plan assets
pass through a third party, e.g. an estate or a trust, and then are distributed to the
decedent's surviving spouse, said spouse will be treated as acquiring them from the
third party and not from the decedent. Thus, generally, said surviving spouse will not be
eligible to roll over the qualified plan proceeds into her own IRA.

The initial issue raised in this ruling request is whether the general rule, above, applies
where IRA distributions are made directly to a subtrust created under the terms of a
trust which subtrust contains the provisions referenced above.

In this case, Trust T was the sole named beneficiary of Taxpayer A’s interest in IRA X.
After Taxpayer A’s death, Taxpayer B became the sole trustee of Trust T with the
authority to allocate Trust T assets in any way in which she deemed appropriate. As
trustee, Taxpayer B could have demanded that Trust W’s interest in IRA X be
distributed to Trust T in a lump sum. Then such amount could have been allocated
under Trust T to Subtrust A. If she had done so, Taxpayer B could then have
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demanded, in writing, that Trust T's interest in IRA X be paid to her as beneficiary of
subtrust A. [If she had done so, Taxpayer B, as the individual who would have made
every decision leading up to Trust W's interest in IRA X being paid to her, would have
been treated as having acquired said IRA X interest from Taxpayer A and not from
Trust W.

Thus, with respect to your first ruling request, we conclude as follows:

1. That Taxpayer B, as Taxpayer A's surviving spouse, will be treated as having
been eligible to receive the entire IRA X distribution directly from Taxpayer A's IRA X
with Company M and not from trust T. Thus, Taxpayer B will be treated as having been
eligible to roll over her IRA X interest (to the extent not required to be distributed
pursuant to section 408(d)(3)(E) of the Code), into an IRA set up and maintained in her
name.

With respect to your second ruling request, section 408(d)(3)(B) of the Code provides
that section 408(d)(3) does not apply to any amount described in section 408(d}3NAXI)
received by an individual from an IRA if at any time during the 1-year period ending on
the day of such receipt such individual received any other amount described in section
408(d)(3){(A)(i) from an IRA, which was not includible in gross income because of the
application of section 408(d)(3).

Code section 408(d)(3)(D) provides a similar 60-day rollover period for partial rollovers.

Code section 408(d)(3)(1) provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, inciuding casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for
the waiver under section 408(d}(3)(]).

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, (January 27, 2003) provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
408(d))(3)(1), the Service will consider al! relevant facts and circumstances, including:
(1) errors committed by a financial institution; inability to complete a rollover due to
death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country
or postal error; (3) the use of the amount distributed; and (4) the time elapsed since the
distribution occurred.

With respect to your second ruling request, the information presented in support of this
ruling request indicates that Taxpayer B and her agent attempted to roll over Amount D
distributed from IRA X into IRA'Y, an IRA set up and maintained in her name, within 60
days of the date Amount D had been distributed from IRA X. As noted above in our
response to ruling request 1, Taxpayer B was eligible to accomplish such a rollover.
However, because of a misunderstanding of the rollover rules of section 408(d)(3) of the
Code on the part of Company N, the custodian of IRA Y, Company N refused to accept
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the check for-Amount D. As a result of Company N's action, Taxpayer B could not
reasonably satisfy the requirement that Amount D be deposited in an IRA within 60 days
of the distribution from IRA X. Thus, the failure to deposit Amount D into an IRA within
the 60-day period was beyond the reasonable control of Individual A.

Based on the specific facts and representations surrounding this ruling request, we
conclude as follows with respect to your second ruling request.

2. Pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to Amount D (less the required distributions for
2002 and 2003 described below). Taxpayer B granted a period of 60 days from the
date of issuance of this ruling letter to contribute Amount D in cash (less the required
distributions for 2002 and 2003 described below) to an IRA set up and maintained by
Taxpayer B, provided all other requirements of section 408(d)(3) are otherwise satisfied
(except the 60-day requirement). If these conditions are satisfied, Amount D (less the
required distributions for 2002 and 2003 described below) will be considered a rollover
with the meaning of section 408(d)(3) for the 2002 taxable year.

It has been represented that Taxpayer A had attained age 70 ¥ prior to his death during
calendar year 2002. Thus, Taxpayer A had a Code section 401(a)(9) required
distribution for calendar year 2002. If said required distribution had not been taken prior
to Taxpayer A's death, it must be taken and may not be rolled over into Taxpayer B's
IRA.

With respect to calendar year 2003, Taxpayer B had attained age 70 ¥: prior to that
calendar year. Thus, she wouid have had a required distribution for said year if her
attempt to roll over in 2002 had been successful. Said required distribution may not be
rolled over and is not included within our response to your second ruling request. Also
note that a required minimum distribution for the calendar year 2004 will be due on or
before December 31, 2004.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations, which may
be applicable thereto

This ruling letter is based on the assumption that IRA X either has met, is meeting, or
will meet the requirements of section 408 at all times relevant thereto. It also assumes
that Trust T, and the subtrusts created thereunder, are valid under the laws of State N
as represented.

Pursuant to a power of attorney on fite with this office, the original of this letter ruling is
being sent to your authorized representative.
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This letter is directed only to the taxpayer that requested it and is based solely on the

representations made with respect thereto. Section 6110(j)(3) of the Code provides that
it may not be used or cited as precedent.

If you have any questions please contact

Sincerely yours,

Dot J Zoctey b

Donzel H. Littlejohn, Manager
Employee Plans Technical Group 4

Enclosures:
Deleted copy of this letter
Notice of Intention to Disclose, Notice 437



