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IRA X =
IRAY =
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Tax Program N =

Dear.:

This is in response to a ruling request dated xooxxx, 2003, as supplemented by
additional correspondence dated xxxxxxxxx, 2003, xxxxxxxxxx, 2004 and
xxxxxxxx, 2004 in which you request relief under sections 301.9100-1 and
301.9100-3 of the Procedure and Administration Regulations (“Regulations”).

The following facts and representations have been submitted:

Taxpayer A maintained a traditional individual retirement account (IRA X) with
Company M. On , he converted IRA X to a Roth IRA (IRA Y)
maintained with Company M. At the time of the conversion, Taxpayer A was
single and had a modified adjusted gross income in of . On
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. Taxpayer A married Taxpayer B. Subsequent to the purported
transaction, Taxpayers A and B discovered that their combined adjusted gross
income { \ for calendar year - exceeded the limit found at section
408A(c)(3)(B) of the Internal Revenue Code (“Code”). At the time of the
purported conversion, Taxpayers A and B were unaware they were not eligible to
convert his traditional IRA to a Roth IRA.

Taxpayers A and B used Tax Program N in the preparation of their joint
Federal income tax return. Tax Program N calculated the 6% excise tax on
excess contributions under section 4973 of the Code and Taxpayers A and B

paid this amount with their returm. In preparing their return Taxpayers
A and B were informed that the excise tax would apply each year until they
withdrew the excess contribution, which resuited from the conversion. At

that point Taxpayers A and B realized their mistake in not having recharacterized
the IRA conversion.

As of the date of this request, to the best of Taxpayer A and B’s knowledge, the
Internal Revenue Service has not discovered Taxpayers’ failure to make the
election to recharacterize Roth IRA' Y to a traditional IRA.

Based on the foregoing facts and representations, you have requested the
following ruling: that, pursuant to sections 301-9100-1 and 301-9100-3 of the
Regulations, Taxpayers A and B are granted a period not to exceed 60 days from
the date of this ruling letter to make an election under section 1.408A-5 of the
Regulations to recharacterize Taxpayer A’s Roth IRA Y to a traditional IRA.

With respect to your request for relief under section 301.9100-3 of the
Regulations, Code section 408A(d)(6) and section 1.408A-5 of the Regulations
provide that, except as otherwise provided by the Secretary, a taxpayer may
elect to recharacterize an IRA contribution made to one type of IRA as having
been made to another type of IRA by making a trustee-to-trustee transfer of the
IRA contribution, plus earnings, to the other type of IRA. In a recharacterization,
the IRA contribution is treated as having been made to the transferee iRA and
not the transferor IRA. Under section 408A(d)(6) and section 1.408A-5, this
recharacterization election generally must occur on or before the date prescribed
by law, including extensions, for filing the taxpayer’s Federal Income Tax Return
for the year of contributions. -
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Section 1.408A-5, Question and Answer-6, describes how a taxpayer makes the
election to recharacterize the IRA contribution. To recharacterize an amount that
has been converted from a traditional IRA to a Roth IRA: (1) the taxpayer must
notify the Roth IRA trustee of the taxpayer's intent to recharacterize the amount,
(2) the taxpayer must provide the trustee (and the transferee trustee, if different
from the transferor trustee) with specified information that is sufficient to effect
the recharacterization, and (3) the trustee must make the transfer.

Code section 408A(c)(3) provides, in relevant part, that an individual with
adjusted gross income in excess of $100,000 for a taxable year is not permitted
to make a qualified rollover contribution to a Roth IRA from an individual
retirement plan other than a Roth IRA during that taxable year.

Section 1.408A-4, Q&A-2, of the Regulations provides, in summary, that an
individual with modified adjusted gross income in excess of $100,000 for a
taxable year is not permitted to convert an amount to a Roth IRA during that
taxable year. Section 1.408A-4, Q&A-2, further provides, in summary, that an
individual and his spouse must file a joint Federal Tax Return to convert a
traditional IRA to a Roth IRA, and that the modified adjusted gross income
subject to the $100,000 limit for a taxable year is the modified AGI derived from
the joint return using the couple’s combined income.

Section 301.9100-1, 301.9100-2, and 301.9100-3 of the Procedure and
Administration Regulations, in general, provide guidance concerning requests for
relief submitted to the Service on or after December 31, 1997. Section
301.9100-1(c) provides that the Commissioner of the Internal Revenue Service,
in his discretion, may grant a reasonable extension of the time fixed by a
regulation, a revenue ruling, a revenue procedure, a notice, or an announcement
published in the Internal Revenue Bulletin for the making of an election or
application for relief in respect of tax under, among others, Subtitle A of the
Code.

Section 301.9100-2 of the Regulations lists certain elections for which automatic
extensions of time to file are granted. Section 301.9100-3 generally provides
guidance with respect to the granting of relief with respect to those elections not
referenced in section 301.9100-2. The relief requested in this case is not
referenced in section 301.9100-2.
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Section 301.9100-3 of the Regulations provides that applications for relief that fall
within section 301.9100-3 will be granted when the taxpayer provides sufficient
evidence (including affidavits described in section 301 .9100-3(e)(2)) to establish
that (1) the taxpayer acted reasonably and in good faith, and (2) granting relief
would not prejudice the interests of the Government.

Section 301.9100-3(b)(1) of the temporary regulations provides that a taxpayer
will be deemed to have acted reasonably and in good faith (i) if its request for
section 301.9100-1 relief is filed before the failure to make a timely election is
discovered by the Service; (ji) if the taxpayer inadvertently failed to make the
election because of intervening events beyond the taxpayer’s control; (iii) if the
taxpayer's failed to make the election because, after exercising reasonable
diligence, the taxpayer was unaware of the necessity for the election; (iv) the
taxpayer reasonably relied upon the written advice of the Service: or (v) the
taxpayer reasonably relied on a qualified tax professional, including a tax
professional employed by the taxpayer, and the tax professional failed to make,
or advise the taxpayer to make, the election.

Section 301.9100-3(c)(1)(ii} of the temporary reguiations provides that ordinarily
the interests of the government will be treated as prejudiced and that ordinarily
the Service will not grant relief when tax years that would have been affected by
the election had it been timely made are closed by the statute of limitations
before the taxpayer’s receipt of a ruling granting relief under this section.

Section 301.9100-3(c)(1)(i} of the Regulations indicates that the interests of the
government are prejudiced if granting relief will result in a taxpayer (or taxpayers,
if more than one taxpayer is affected by the tax consequences of the election)
having a lower tax liability in the aggregate for all years to which the election
applies than the taxpayer (or taxpayers, if more than one is affected) would have
had if the election had been made on a timely basis.

When a taxpayer is unabie to meet the requirements of section 301.9100-2 of the
Regulations for an automatic extension of time to make an election, as is the
case here, section 301.9100-3 indicates that relief will be granted if the taxpayer
provides evidence establishing that: the taxpayer acted reasonably and in good
faith, and granting relief will not prejudice the interests of the government.
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In this case, Taxpayers A and B were ineligible to convert Taxpayer A’s
traditional IRA X to Roth IRA'Y since their adjusted gross income exceeded
$100,000. However, until they discovered otherwise, which discovery occurred
after Taxpayer A “converted” IRA X to Roth IRA Y, Taxpayers A and B were
unaware of the requirements of section 1.408A-5 of the Regulations. Taxpayers
A and B filed this request for section 301.9100 relief after filing their joint 2001
Federal Income Tax Return. With respect to Taxpayers A and B, 2001 is not a
“closed” tax year. Finally, prior to Taxpayer A’s and B's filing this request for
relief under sections 301.9100-1 and 301.9100-3, the Internal Revenue Service
had not discovered Taxpayer A and B's ineligibility to convert IRA X to Roth IRA
Y.

With respect to your request for relief, we believe that, based on the information
submitted and the representations contained herein, the requirements of sections
301.9100-1 and 301.9100-3 of the regulations have been met, and that you have
acted reasonably and in good faith with respect to making the election to
recharacterize your Roth IRA as a traditional IRA. In addition, we believe that
granting relief will not prejudice the interests of the government. Specifically, the
Service has concluded that you have met the requirements of clause (i) of
section 301.9100-3(b)(1) of the regulations. Therefore, you are granted an
extension of 60 days from the date of the issuance of this letter ruling to so
recharacterize.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

In order to effectuate this letter ruling, Taxpayer A and B should file an amended
Federal Income Tax Return (Form 1040X) if they have not already done so.

This ruling is based on the assumption that IRA X and Roth |RA Y meet the
requirements Code sections 408 and 408A (where applicable), respectively, at all
relevant times.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section
6110(k) provides that it may not be used or cited by others as precedent.
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Should you have any questions concerning this letter ruling, please contact
SET:EP:RA:T1, of my staff at

Sincerely yours,

Manager, Employee Plans Technical Group 1

Enclosures:
Deleted Copy of the Ruling
Notice 437
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WASHINGTON, D.C. 20224
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Legend:
Taxpayer A=
Amount B=

IRA C=

Bank D=
Bank E=

Brokerage Firm F=

Dear Taxpayer A:

This is in response to your letter dated . In which you request a waiver of
the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue
Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

On . Taxpayer A went to Bank E where he had established IRA C and
other investments to redeem some of his maturing investments.



2004260214

Page 2

Taxpayer A wanted to make withdrawals from maturing Certificate of Deposits and to
invest those funds in an investment product that offered him a higher rate of return.

As part of this withdrawal, Taxpayer A received Amount B from IRA C. Taxpayer A
invested Amount B and other funds that were also withdrawn by purchasing investment
bonds while being assisted by Brokerage Firm F.

it was not until Taxpayer A received his Form 1099R showing Amount B as a
taxable distribution that Taxpayer A realized that the maturing investment funds
withdrawn as Amount B on . were funds from IRA C. The bank teller that
issued the check for Amount B gave Taxpayer A no explanation or information about
the distribution being from an IRA account and that Taxpayer A had a 60-day period to
roll over Amount B into an IRA account to avoid any adverse tax consequences. Any
effort to rectify the incorrect distribution from IRA C with Bank E was too late because
the 60-day period allowed by the Code to avoid the tax liability had already expired.

Bank D acquired Bank E where IRA C had been established. On , Bank D
wrote a letter where it admitted errors in terminating IRA C without explaining to
Taxpayer A that the distribution of Amount B was from an IRA account and by not
requesting him to complete an IRA disbursement form.

You represent that no other amount was distributed from IRA C within the one year
period since the last distribution.

Based on the above facts and representations, you request that the Service waive the
60-day roliover requirement with respect to the distribution of Amount B because the
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if—

) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60" day after
the day on which the individual receives the payment or distribution; or
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(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60" day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid
into such pian may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)}(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service
will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by a
financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error;
(3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented by Taxpayer A demonstrates that he relied completely on
Bank E’s teller who handled his request of . Taxpayer A's trust in the
correctness of the transaction involving the maturing investments by Bank E’s employee
prevented Taxpayer A from depositing Amount B into an IRA within the 60-day rollover
period since the distribution. The failure to deposit Amount B into an IRA within the 60-
day period was solely because of the lack of information from Bank E and the failure to
waive the 60-day requirement would be against equity or good conscience.
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Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount B. Taxpayer A is
granted a period of 60 days from the issuance of this ruling letter to contribute Amount B
into an IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the
60-day requirement, are met with respect to such contributions, these amounts will be
considered rollover contributions within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact , at
. Please address all correspondence to

Sincerely yours,
a c.[‘pu_ d?/u-'/\
éﬂ/ , Manager

Employee Plans Technical Group 4

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose




