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Taxpayers' Names:    ------------------------------ 
Taxpayers' Address:    --------------------------------------------------- 
Taxpayers' Identification #s:    -------------------------------------- 
Year Involved: -------- 
Date of Conference: -------------------------- 

 

LEGEND: 

Taxpayers:  -------------------------------- 
 
Company:  --------------------------------------- 
------------------------------------------   
 
Year 1: ------- 
 
Month 1: ---------------------- 
 
Year 2: ------- 

ISSUE:   

After the Internal Revenue Service issued Notice 2001-76, 2001-2 C.B. 613, which 
permitted some taxpayers to use the cash receipts and disbursements accounting 
method (“the cash method”) for 2001 and later tax years, will a taxpayer that now 
qualifies to use the cash method be allowed to change to it retroactively if its use of the 
method was disallowed previously by the Service during an examination of its federal 
income tax returns? 
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CONCLUSION: 
 
The taxpayer may not change to the cash method retroactively.  Instead, it must change 
its accounting method prospectively using the terms and conditions of Notice 2001-76.   

FACTS: 

The Taxpayers are shareholders in the Company, an S Corporation.  The Company is 
primarily engaged in installing glass, that is, glazing work.  Its average annual gross 
receipts are not in excess of $-------------.1 
 
Subsequent to Year 1, the Service examined some of the Company’s tax returns.  The 
Company had used the overall cash method in preparing these returns.  During this 
examination, the Service considered the Company’s use of this method.  After study, 
the examiner determined that the Company had incorrectly computed its taxable income 
using the cash method.  The examiner determined that the Company needed to account 
for inventories and that an accrual method was required to reflect the Company’s 
taxable income clearly.  The examiner required the Company to change its accounting 
method from the cash method to an accrual method for Year 1.  The examiner 
computed the appropriate adjustment under § 481(a) of the Internal Revenue Code and 
Income Tax Regulations thereunder to reflect this Service mandated accounting method 
change.  In Month 1, the Company and the Taxpayers signed their respective Form 
4549, Income Tax Examination Changes, regarding this accounting method change.  By 
signing these Forms 4549, the Company and the Taxpayers consented to the 
immediate assessment and collection of any increase in tax and penalties and accepted 
any decrease in tax and penalties, plus appropriate additional interest.  The Company 
has used an accrual method for all tax years since Year 1. 
 
In Year 2, the Taxpayers submitted a Form 656, Offer in Compromise.  The Taxpayers 
requested that their liability arising from the Year 1 Service mandated accounting 
method change be “abated.”  The Taxpayers have stated that the Company had “no 
real inventory” and that the change to an overall accrual method was “contra to existing 
standards.”2   
                                            
1.  The Company’s average annual gross receipts are in excess of $1 million.  Therefore, 
Rev. Proc. 2001-10, 2001-2 C.B. 272, which permits certain taxpayers, with average 
annual gross receipts not in excess of $1 million, to use the cash method specified in 
the revenue procedure is not applicable.   
 
2.  No opinion is expressed and none should be inferred regarding the Company’s need 
to account for inventories.  To resolve the issue presented to the National Office by the 
field, this Technical Advice Memorandum assumes that the Company did need to 
account for inventories and that the examiner was correct to change the Company’s 
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The Company has not filed a Form 3115, Application for Change in Accounting Method, 
to change from its current overall accrual method. 

LAW AND ANALYSIS: 

IRC § 446(a) provides that taxable income must be determined under the accounting 
method on the basis of which the taxpayer regularly computes its income in keeping its 
books. 
 
IRC § 446(c) generally allows a taxpayer to select the accounting method it will use to 
compute its taxable income.  A taxpayer is entitled to adopt any one of the permissible 
methods, including the cash method or an accrual method, subject to certain 
restrictions.  For example, § 446(b) provides that the selected method must clearly 
reflect income.  In addition, Treas. Reg. § 1.446-1(c)(2)(i) requires that a taxpayer use 
an accrual method with regard to purchases and sales of merchandise whenever § 471 
requires the taxpayer to account for inventories, unless otherwise authorized by the 
Commissioner under § 1.446-1(c)(2)(ii).  Under § 1.446-1(c)(2)(ii), the Commissioner 
has the authority to permit a taxpayer to use an accounting method that clearly reflects 
income even though the method is not specifically authorized by the regulations. 
 
IRC § 446(e) and Treas. Regs. § 1.446-1(e) state that, except as otherwise provided, a 
taxpayer must secure the consent of the Commissioner before changing an accounting 
method for federal income tax purposes.   
 
IRC § 471 provides that whenever, in the opinion of the Secretary, the use of 
inventories is necessary to clearly determine the income of a taxpayer, inventories must 
be taken by the taxpayer.  Treas. Reg. § 1.471-1 requires a taxpayer to account for 
inventories when the production, purchase, or sale of merchandise is an income-
producing factor in the taxpayer’s business. 
 
IRC § 481(a) requires those adjustments necessary to prevent amounts from being 
duplicated or omitted to be taken into account when the taxpayer’s taxable income is 
determined under an accounting method different from the method used to determine 
taxable income for the preceding tax year.  
 
Rev. Rul. 90-38, 1990-1 C.B. 57, describes how accounting methods are established.  
The treatment of a material item in the same way in determining gross income or 
deductions in two or more consecutively filed tax returns (without regard to any change 

                                                                                                                                             
overall accounting method to an accrual method for Year 1 in order to reflect the 
Company’s taxable income clearly.  
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in status of the method as permissible or impermissible) represents consistent treatment 
of that item for purposes of Treas. Reg. § 1.446-1(e)(2)(ii)(a).  If a taxpayer treats an 
item properly in the first return that reflects the item, however, it is not necessary for the 
taxpayer to treat the item consistently in two or more consecutive tax returns to have 
adopted a method.  If a taxpayer has adopted an accounting method under these rules, 
the taxpayer may not change the method by amending its prior tax return(s).  
 
Rev. Proc. 97-27, 1997-1 C.B. 680, as modified and amplified by Rev. Proc. 2002-19, 
2002-1 C.B. 696, provides the general procedures under IRC § 446(e) and Treas.  
Reg. § 1.446-1(e) for obtaining the advance consent of the Commissioner to change an 
accounting method for federal income tax purposes.  Generally, these procedures 
require the taxpayer to file an Application for Change in Accounting Method with the 
National Office prior to the end of the year of the method change.  Section 2.04 of Rev. 
Proc. 97-27 states that a taxpayer may not request, or otherwise make, a retroactive 
change in accounting method, regardless of whether the change is from a permissible 
or an impermissible method, unless specifically authorized by the Commissioner.  
 
Rev. Proc. 2002-9, 2002-1 C.B. 327, as modified and amplified by Rev. Proc. 2002-19, 
as modified and clarified by Announcement 2002-17, 2002-1 C.B. 561, and as 
amplified, clarified, and modified by Rev. Proc. 2002-54, 2002-2 C.B. 432, provides the 
procedures by which a taxpayer may obtain automatic consent to change specified 
accounting methods.  Generally, these procedures require the taxpayer to attach an 
Application for Change in Accounting Method to the timely filed (with extensions) 
original federal income tax return for the year of the method change and timely file a 
copy of this application with the National Office.  Section 2.04 of Rev. Proc. 2002-9 
states that a taxpayer may not request, or otherwise make, a retroactive change in 
accounting method, regardless of whether the change is from a permissible or an 
impermissible method, unless specifically authorized by the Commissioner.  Rev. Proc. 
2002-9 clarified, modified, amplified, and superseded Rev. Proc. 99-49, 1992 C.B. 725. 
 
Notice 2001-76, issued in December 2001, permits certain taxpayers, with average 
annual gross receipts not in excess of $10 million, to use the cash method specified in 
the Notice.  By issuing the Notice, the Service intended to reduce the administrative and 
tax compliance burdens on these taxpayers and to minimize disputes between the 
Service and taxpayers regarding the need to use an accrual method because of the 
requirement to account for inventories.  The cash method is available for all tax years 
ending on or after December 31, 2001, and a taxpayer desiring to use such method 
must follow the accounting method change filing procedures of the predecessor of Rev. 
Proc. 2002-9, that is, Rev. Proc. 99-49.  However, the Notice specifies that the Service 
would not challenge a taxpayer’s use of the cash method or the taxpayer’s failure to 
account for inventories in an earlier year if the taxpayer, for that year, would have 
qualified to use the cash method if the Notice had been applicable to that tax year.  
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Section 9 of Notice 2001-76.  Notice 2001-76 was incorporated into Rev. Proc. 2002-28, 
2002-1 C.B. 815, in April 2002. 
 
Implicitly, by filing their Offer in Compromise in Year 2, the Taxpayers are representing 
that the Company qualifies to use the cash method under Notice 2001-76.3  Further, 
they are implicitly requesting that the Commissioner allow the Company to use the cash 
method in Year 1, a year prior to the Notice’s effective date, tax years ending on or after 
December 31, 2001.  Section 9 of Notice 2001-76 arguably supports this request with its 
audit protection rule. 
 
Notice 2001-76 is an administrative exception to the general requirement of Treas. Reg. 
§ 1.446-1(c)(2)(i) that taxpayers must use an accrual method with regard to purchases 
and sales of merchandise whenever IRC § 471 requires them to account for inventories.  
Notice 2001-76 is effective for only tax years ending on or after December 31, 2001, 
and requires that any change to the cash method be made using the accounting method 
change filing procedures of the predecessor of Rev. Proc. 2002-9, that is, Rev. Proc. 
99-49.  These procedures require the taxpayer to attach an Application for Change in 
Accounting Method to the timely filed (with extensions) original federal income tax return 
for the year of the method change and timely file a copy of this application with the 
National Office.  This procedure is consistent with the provisions of Rev. Proc. 97-27 
and 2002-9, which generally prohibit changes in accounting method to be made 
retroactively.  See sections 2.04 of Rev. Proc. 97-27 and 2002-9.  In lieu of complying 
with Notice 2001-76, by their Offer in Compromise, the Taxpayers are attempting to 
obtain for the Company the benefits of Notice 2001-76 retroactively and for a year that 
is earlier than the Notice’s effective date.  The Service required that the Company use 
an accrual method for Year 1, the Company agreed, and the Company has used this 
method to prepare its federal income tax returns since that year.  Thus, the Company 
has established this method as its accounting method under IRC § 446.  See Rev. Rul. 
90-38.  When the Company decides to change from this method, it will need to follow 
the procedures provided by the appropriate published guidance.  For example, the 
Company will need to file an Application for Change in Accounting Method using the 
procedures of Rev. Proc. 2002-9 to change to the cash method. 
 
CAVEAT: 
 
A copy of this Technical Advice Memorandum is to be given to the Taxpayers.  IRC 

                                            
3.  No opinion is expressed and none should be inferred regarding the Company’s ability 
to use the cash method under Notice 2001-76.  To resolve the issue presented to the 
National Office by the field, this Technical Advice Memorandum assumes that the 
Company qualifies to use this method.   
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§ 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent.   


