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WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND

GOVERI:I)TVEI:LENTITIES FEB ‘8 m

Uniform Issue List: 408.03-00

Legend:

Taxpayer A = NG
Bank F =N

Bank V “ A i
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In letters dated October 24, 2003, and December 18, 2003, your authorized
representative requested, on your behalf, a waiver of the 60-day rollover requirement
contained in section 408(d)(3) of the Interna! Revenue Code (the Code).

The foliowing facts and representations have been submitted under penalty of perjury
in support of the ruling requested:

Taxpayer A decided that she did not want to do business with Bank V and asked that
all her accounts be closed. Bank V issued a cashier's check on January 22, 2002, in
the amount of $43,849.27. Although the funds were from an individual retirement
account (IRA), this was not stated on the cashier's check. That same day Taxpayer A
took the cashier’s check and deposited it into an account at Bank F. On March 1,
2002, Taxpayer A indicated to Bank F that she wanted $25,000 of the $43,849.27,
which was deposited on January 22, 2002, to be used to establish an IRA.

In 2003, when the Taxpayer A brought her information in for tax preparation it was
discovered that the $25,000 was not in an IRA but had instead been deposited into a
regular savings account. Until that time, Taxpayer A thought she had set up the
rollover account correctly. You represent that Bank F will not permit a rollover of the
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funds without a ruting from the Internal Revenue Service.

Based on the facts and representations, you request that the Service waive

the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of the $25,000 amount
because the failure to waive such requirement would be a hardship and against
#£quity or good conscience.

Code section 408(a)(6) provides, in general, that rules similar to the
rules of section 401 (a)(9) shall apply to the distribution of the entire interest of an
individual for whose benefit the trust is maintained.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code. '

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does

not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose
benefit the IRA is maintained if -

(i} the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after the day
on which the individual receives the payment or distribution: or

(ii} the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual
not later than the 60th day after the date on which the payment or distribution is
received, except that the maximum amount which may be paid into such plan may
not exceed the portion of the amount received which is includible in gross income
(determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to
any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA
if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(I) from an IRA

which was not includible in gross income because of the application of section
408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.
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Code section 408(d)(3)(E) provides that paragraph 408(d)(3) shall not apply to any
amount to the extent such amount is required to be distributed under subsection

(a)(6).

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occurred after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
roliover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by
a foreign country or postai error, (3) the use of the amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information presented by Taxpayer A demonstrates a mistake on the part of
Bank F in not following the instructions of Taxpayer A resulting in the failure of
Taxpayer A to roll over $25,000 into an IRA. Taxpayer A believed she had an IRA
until this error was detected by her Certified Public Accountant in catendar year 2003
while working on her tax retum.

Therefore, pursuant to Code section 408(d)(3)(1), the Service hereby waives the 60-
day roflover requirement with respect to the $25,000 received by Taxpayer A during
January, 2002, of her Bank V IRA (less amounts described beiow). Pursuant to this
ruling letter, Taxpayer A is granted a period of 60 days measured from the date of the
issuance of this letter to make a rollover contribution of her $25,000 of Bank V IRA
(less amounts described below) to another IRA (or IRAs) described in Code section
408(a). Provided all other requirements of Code section 408(d)(3). except the 60-day
requirement, are met with respect to such IRA contribution, the contribution will be
considered a rollover contribution within the meaning of Code section 408(d)(3).

The Service notes that Taxpayer A has attained age 70 1/2. In this regard, Taxpayer
A may not contribute, as a roliover contribution, any amounts received from her Bank
V IRA that would have constituted a required distribution with respect to catendar
year 2003 and that would constitute a required distribution for calendar year 2004.
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may
be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact LD,
, at - Please address all correspondence to SE:T:EP:RAT3.

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance
with a Power of Attorney on file in this office.

Sincerely yours,

m Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose



