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Dear Ms. SIS

In a letter dated October 31, 2003, your authorized representative requested, on
your behalf, a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penalty of
perjury in support of the ruling requested:

Taxpayer A maintained IRA X an Individual Retirement Account (IRA) with Bank
S.

in September 2002, Taxpayer A received a distribution of Amount D from IRA X.
Taxpayer A attempted to roll over Amount D into an IRA at Bank B by explaining
to a Bank B employee that Taxpayer A wanted Amount D to be rolled over into
an IRA. However in June 2003, after an inquiry from Taxpayer A’s certified public
accountant, Taxpayer A was notified by Bank B that Amount D had not been
rolled over into an IRA. Until that time, Taxpayer A believed she had completed a
timely rollover on September 30, 2002.
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Prior to June, 2003, Taxpayer A had no reason to suspect that Bank B failed to
comply with her request that Amount D be placed in an IRA when she set up her
Bank B account in September 2002.

Finalty on October 31, 2003, Bank B established IRA Z for the benefit of
Taxpayer A in Amount D. IRA Z is described in its application form as a
"Traditional IRA".

Based on the facts and representations, you request that the Internal Revenue
Service waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount D because the failure to waive such requirement would be against equity
or good conscience.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if -

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after
the day on which the individual receives the payment or distribution: or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)

from an IRA which was not includible in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the
60-day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code
where the failure to waive such requirement would be against equity or good
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conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individuat subject to such requirement. Only distributions that occur

after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of
the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359 (January 27, 2003), provides
that in determining whether to grant a waiver of the 60-day roliover requirement
pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution: (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,

whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented by Taxpayer A demonstrates a failure on the part of
Bank B to follow Taxpayer A's instructions which resulted in the failure of
Taxpayer A to satisfy the requirement that Amount D be deposited in an IRA
within 60 days of the date Taxpayer A received the distribution from IRA X.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X. Pursuant to this ruling letter, Taxpayer A is granted a period of 60
days measured from the date of issuance of the letter to contribute Amount D
into an IRA which meets the requirements of Code section 408(a). Since
Taxpayer A has indicated that Amount D has been placed in IRA Z, Taxpayer A
should take a copy of this letter to Bank B within the requisite 60 day period to
insure that IRA Z meets the requirements of Code section 408(a). Provided all
requirements, except the 60-day requirement of Code section 408(d)(3)(A), of
Code section 408(d)(3) are met with respect to such contribution of Amount D to
an IRA, the contribution of Amount D distributed from IRA X to IRA Z will be
considered a rollover contribution within the meaning of Code section 408(d)(3).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described

herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact” . 1.D.

, at . Piease address all correspondence to
SE:T:EP:RA:T3.
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A copy of this letter has been sent to your authorized representative in
accordance with a Power of Attorney on file in this office.

Sincerely yours,

rances V. SloarnyManager
Employee Plang Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Infention to Disclose
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