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Dear Mr.

In a letter dated May 1%, 2003, as supplemented by correspondence
dated November 6, 2003, you requested a ruling concerning the federal
income tax treatment of certain contributions to Plan X under section
414 (h) (2) of the Internal Revenue Code.

The following facts and representations have been submitted:

Plan X, a defined benefit plan, was established by City A for the
benefit of Group B Employees and is intended to meet the requirements of
section (401) (a) of the Code. You also represent that Plan X is a
governmental plan as specified in section 414(d) of the Code.

Participation in Plan X is mandatory for Group B Employees. Group B
Employees must contribute eight percent of their salary to Plan X. Under

Proposed Ordinance M, City A shall pickup their mandatory employee
contributions.

Proposed Ordinance M provides as follows:

(£) The city shall pick up the member contribution required by
subsection (b) of this section for all compensation earned




‘ . 200420033
e

Page 2

after the effective date of this subsection. The
contributions so picked up shall be treated as employer
contributions in determining tax treatment under the United
States Internal Revenue Code. The city shall pick up the
member contributions from funds established and available
in the salaries account, which funds would otherwise have
been designated as member contributions and paid to the
pension fund. Member contributions picked up by the city
pursuant to this subsection shall be treated for all other
purposes of this and other laws of the c¢ity in the same
manner and to the same extent as member contributions made
prior to the effective date of this subsection.

Member contributions to the pension fund shall be paid by
the city on behalf of all members. Payment of the member's
contribution picked up by the city shall be made by
reducing the amount of the compensation payable to such
members and making payment of such amount directly to the
pension fund. Contributions, although designated as member
contributions, are being paid by the city in lieu of
contributions by the members. Members do not have the
option of choosing to receive the contributed amounts
directly instead of having them paid by the city to the
pension fund.

The effective date of this subsection shall be the first
day of the first pay period after the city has received
notification of approval from the Internal Revenue Service
that, pursuant to Section 414{h} of the United States
Internal Revenue Code, the member contributions so picked
up shall not be included in gross income for tax purposes
until such time as they are distributed by refund or
benefit payment, but the effective date shall not be prior
to December 15, 2003.

Pursuant to the terms of the Plan and the authority vested in the
Plan Administrator, the Plan is authorized to treat all participant
contributions to the Plan as having been picked up under Section
414 (h) (2} of the Code.

Based upon the aforementioned facts, you request the following
rulings:

1. That no part of the member contributions proposed to be
picked-up by City A pursuant to Proposed Crdinance M is
includible in the gross income of the affected employees for
purposes of the Internal Revenue Code.

2. That a distribution of the amount picked-up on behalf of
Group B Employees, either through a retirement pension or
lump sum payment, will be considered a distribution of
employer contributions taxable at time of receipt by the
employee under Section 402 of the Code.
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3. Proposed Ordinance M satisfies the requirements of Section
414 {h) (2) of the Internal Revenue Code. :

Section 414 (h) (2} of the Code provides that contributions,
otherwise designated as employee contributions, shall be treated as
employer contributions if such contributions are made to a plan
described in section 401(a), established by a state government or a
political subdivision therecf, and are picked up by the employing unit.

The federal inceome tax treatment to be accorded contributions,
which are picked up by the employer within the meaning of section
414 {h) (2) of the Code is specified in Revenue Ruling 77-462, 19877-2 C.B.
358. In that revenue ruling, the employer school district agreed to
assume and pay the amounts employees were required by state law to
contribute to a state pension plan. Revenue Ruling 77-462 concluded
that the school district's picked-up contributions to the plan are
excluded from the employees' gross income until such time as they are
distributed to the employees. The revenue ruling held further that
under the provisions of section 3401 (a) (12} {A) of the Code, the school
district's contributions to the plan are excluded from wages for
purposes of the Collection of Income Tax at Source on Wages; therefore,
no withholding is required from the employees' salaries with respect to
such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up by an
employer within the meaning of Code section 414 (h} (2) is addressed in
Revenue Ruling 81-35, 1981-1 C.B. 255 and Revenue Ruling 81-36, 1981-1
C.B. 255. These revenue rulings established that the following two
criteria must be met: (1) the employer must specify that the
contributions, although designated as employee contributions, are being
paid by the employer in lieu of contributions by the employee; and (2)
the employee must nct be given the option of choosing to receive the
contributed amounts directly instead of having them paid by the employer
to the pension plan. Furthermore, it is immaterial, for purposes of the
applicability of section 414 (h} (2}, whether an employer picks up
contributions through a reduction in salary, an offset against future
salary increases, or a combination of both.

In Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, the Internal Revenue
Service considered whether contributions designated as employee
contributions to a governmental plan are excludable from the gross
income of the employee. The Service concluded that to satisfy the
criteria set forth in Revenue Rulings 81-35 and 81-36 with respect to
particular contributions, the required specification of designated
employee contributions must be completed before the period to which such
contributions relate.

Pursuant to Proposed Ordinance M, the criteria set forth in Revenue
Ruling 81-35 and Revenue Ruling 81-36 is satisfied by providing, in
effect, that Employer B will wmake contributions in lieu of Group B
Employees' contributions and by providing that Group B Employees shall
not be given the option to receive such contributions directly.

Accordingly, with respect to ruling requests 1 and 2, we conclude
that the mandatory employee contributions picked up by City A on behalf
of Group B Employees who are participants in Plan X will be treated as
employer contributions for purposes of federal income taxation, and will
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not be included in the Group B Employees' gross income for the year in
which such amounts are contributed. These amounts will be includible in
the gross income of the Group B Employees or their beneficiaries only in
the taxable year in which they are distributed from Plan X.

With respect to ruling reguest 3, we conclude that contributions
under Proposed Ordinance M will have been picked up by an employer
within the meaning of Code section 414 (h) (2).

Because we have determined that the picked-up amounts are to be
treated as employer contributions, they are excepted from wages as
defined in section 3401 ({a) (12) (A) of the Code for federal income tax
withholding purposes and, as such, no withholding of federal income tax
is required from Group B Employees' salaries with respect to such
picked-up contributiocns.

In accordance with Rev. Rul. 87-10, this ruling does not apply to
any contribution to the extent it relates to compensation earned before
the later of the effective date of the relevant statutes, the date the
pick-up election is executed or the date it is put into effect.

No opinion is expressed as to whether the amounts in gquestion are
subject to tax under the Federal Insurance Contributions Act. No opinion
is expressed as to whether the amounts 1in question are paid pursuant to
a "salary reduction agreement" within the meaning of secticn
3121 (wv) (1) (B} of the Code.

These rulings are based on the assumption that Plan X will be
qualified under section 401{a) of the Code at the time of the propcsed
contributions and distributions.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.
Section 6110 (k) (3} of the Code provides that it may not be used or cited
by others as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact

., L.D. , at . Please address all
correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

Sincerely yours,

-y

Frances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose



