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Dear ***:

This is in response to a letter dated March 6, 2003 and supplemented with
correspondence dated July 24, 2003, October 22, 2003, January 9, 2004, January 28,
2004, and February 2, 2004 submitted by your authorized representative for a ruling
concerning the waiver of the 60-day rollover requirement, as permitted by Internat
Revenue Code (the “Code") section 408(d)(3)(1).

Your authorized representative submitted the following facts and representations:

In October 1999, Taxpayer A began a series of substantially equal withdrawals from
IRA X, which were designed to comply with Code section 72(t)(2)(AXiv). The payments
were computed based upon the December 31, 1998 balance of Amount N. Using the
fixed annuitization method based upon age 54, an interest rate of 9.9%, and the UP-
1984 mortality table, an annual withdrawal of Amount O was computed. From October
1999 through February 2002, Taxpayer A withdrew monthly payments of Amount P
from IRA X.

As of December 31, 2001, Taxpayer A’s IRA X account balance had decreased to
Amount Q. Taxpayer A realized that if she continued to make withdrawals at the same
annual rate, her retirement account would become depleted and she would not have
sufficient funds for her retirement. Taxpayer A changed the monthly withdrawal to
Amount R per month, from March 2002 through July 2002. At the end of July 2002,
Taxpayer A had withdrawn Amount S.

In October 2002, the IRS issued Rev. Rul. 2002-62, which, in part, addressed the issue
of taxpayers who had seen a decline in their account balances while taking withdrawals
under Code section 72(t}(2)(A)(iv). Rev. Rul. 2002-62, in part, allows taxpayers who
have computed withdrawals under Code section 72(t)(2)(A)(iv) utilizing either the fixed
amortization or the fixed annuitization method, a one time election to switch the
computation to the required minimum distribution method. The required minimum
distribution method requires an annual computation based upon the current market
value on a valuation date, and the life expectancy of the taxpayer.

Using the required minimum distribution method, Taxpayer A determined that, based
upon the December 31, 2001 IRA X account balance of Amount Q, and a single life
expectancy factor of 27.9 (which was based upon Taxpayer A’s attained age of 57 in
2002), Taxpayer A’s required minimum distribution for 2002 would equal Amount T. As
of the date of the issuance of Rev. Rul. 2002-62, Taxpayer A had aiready received
Amount S from IRA X.

Uncertain as to the effect of stopping distributions from IRA X subsequent to the
issuance of Rev. Rul. 2002-62, and to avoid the possible retroactive imposition of the
ten percent additional tax on all prior distributions from IRA X, Taxpayer A withdrew
Amount U from IRA X in December 2002, thus making Taxpayer A’s total distribution
from IRA X for 2002 Amount O, the amount originally calculated using the fixed
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annuitization method. On January 6, 2003, Taxpayer A returned Amount V to IRA X.
The returned funds were intended to be a rollover, resulting in a net distribution from
IRA X for calendar year 2002 of Amount T, the amount determined under the required
minimum distribution method.

Based on the foregoing facts and representations, the following ruling has been
requested:

That Amount V, which was returned to IRA X on January 6, 2003, is a valid rollover
contribution under Code section 408(d)(3)(A), despite the fact that Amount W of
such Amount V was returned to IRA X more than sixty days after the date the
amounts were distributed from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if --

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual
not later than the 60th day after the day on which the individual
receives the payment or distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60th day
after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to
section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not

apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(1) from an IRA

which was not includible in gross income because of the application of section
408(d)(3).
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Section 408(d}(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)}(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d}(3)(l), the Service
will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by a
financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error,
(3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

As previously mentioned, in October 2002, the Service issued Rev. Rul. 2002-62, which
allowed taxpayers who began distributions in a year using the fixed annuitization
method or fixed amortization method, a one time opportunity to switch to the required
minimum distribution method to determine payment for the year of the switch and all
subsequent years without the change in the method being treated as a modification
within the meaning of Code section 72(t}(4). Once this switch is made, the required
minimum distribution method must be followed in all subsequent years. Any
subsequent change will be a modification for purposes of Code section 72(t)(4).

The required minimum distribution method requires that the annual payment for each
year is determined by dividing the account balance for that year by the number from the
chosen life expectancy table for that year. Under the required minimum distribution
method, the account balance, the number from the chosen life expectancy table, and
the resulting annual payments are redetermined for each year. When this method is
chosen, it is not considered a modification in the series of substantially equal periodic
payments, even if the amount of payments change from year to year, provided there is
not a change to another method of determining the payments.

In this case, and based on the information submitted, Taxpayer A, subsequent to
October 2002 and pursuant to the guidance contained in Rev. Rul. 2002-62, attempted
to switch to the required minimum distribution method to determine the payments from
IRA X for calendar year 2002 and for all subsequent years. However, by the time
Taxpayer A attempted to switch to this method, distributions from IRA X had been made
in an amount that exceeded the amount determined under the required minimum
distribution method. Further, uncertain as to the effect of stopping distributions from
IRA X in October 2002, and to avoid the possible retroactive imposition of the ten
percent additional tax on all distributions from IRA X, Taxpayer A, in December 2002,
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requested that an amount equal to Amount U be distributed to her from IRA X. Thus,
the total amount distributed from IRA X in calendar year 2002 was Amount O, which is
the amount as originally calculated under the fixed annuitization method. Taxpayer A
redeposited Amount V back into IRA X on January 6, 2003, an amount that represents
“the difference between the annual amount calculated under the fixed annuitization
method and the required minimum distribution method. The information presented
indicates that Amount W of the amount redeposited (Amount V) into IRA X was outside
the requisite 60-day rollover period.

The continuation of fixed payments from IRA X under the fixed annuitization method,
based on the facts in this case, would resuit in the premature depletion of Taxpayer A’s
IRA X. Deeming the redeposit of Amount V as a rollover under Code section 408(d)(3)
would ensure that the stream of payments calculated using the required minimum
distribution method would guarantee Taxpayer A retirement income over her life
expectancy. Therefore, pursuant to section 408(d){3)1) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount V from
IRA X and deems Amount V, which was redeposited back into IRA X on January 6,
2003, as a valid rollover contribution within the meaning of Code section 408(d)(3).

This ruling assumes that IRA X meets the requirements of Code section 408(a) at all
times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this ruling letter is being
sent to your authorized representative.

if you have any questions regarding this ruling, please contact ***, SE:T:EP:RA:T2, at

Sincerely,

(aignad) JOYCE E. FLOYD
Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose Form 437
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