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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES
DIVISION

Uniform Issue List 408.03-00
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LEGEND:
Taxpayer A =

IRA X =
IRA Y =

Amount C = -
Company D =
Company E =
Company G =
Account F =

Company H =

Dear

This letter is in response to a request for a private letter
ruling dated September 4, 2003, as supplemented by correspondence
dated December 9, 2003, submitted on your behalf by your
authorized representative in which you request a waiver of the
60-day rollover requirement contained in section 408(d) (3) of the
Internal Revenue Code {(the “Code”).

The following facts and representations have been submitted
under penalties of perjury in support of the ruling requested.
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Taxpayer A maintained IRA X with Company D. On October 11,
2002, Taxpayer A withdrew Amount C from IRA X because he was
concerned that the IRA was losing value. Cn November 1, 2002,
Taxpayer A deposited Amount C into Account F, a gavings account
in his name at Company E. On March 27, 2003, Taxpayer A withdrew
Amount C from Account F at Company E and rolled the funds over
into IRA Y with Company H.

Because of health problems, Taxpayer A does not remember
whether he was advised at the time of the withdrawal that he was
required to roll the amounts over to another IRA within 60 days.
Taxpayer A has represented that he has not vioclated the one-per-
year rollover rule of Code section 408(d) (3) (B).

Based on the facts and representations, you request that the
Service waive the 60-day rollover reguirement with respect to the
distribution of Amount C from IRA X, because the failure to waive
such requirement would be against equity or good conscience.

Section 408 (d) (1) of the Code provides that, except as
otherwige provided in section 408(d), any amount paid or
distributed out of an IRA shall be included in gross income by
the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408 (d) (3) of the Code defines and provides the rules
applicable to IRA rollovers.

Section 408 (d) (3) (A} of the Code provides that section
408 (d) (1) of the Code does not apply to any amount paid or
distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the
IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money
and any other property) is paid into an IRA
for the benefit of such individual not later
than the 60" day after the day on which the
individual receives the payment or
distribution; or

(ii) the entire amount received (including money
and any other property) is paid into an
eligible retirement plan (other than an IRA)
for the benefit of such individual not later
than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except
that the maximum amount which may be paid
into such plan may not exceed the portion of
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the amount received which is includible in

gross income (determined without regard to
section 408(d) (3)).

Section 408(d) (3) (B} of the Code provides that section
408(d) (3) does not apply to any amount described in section
408 (d) (3) (A) (1) received by an individual from an IRA if at any
time during the l-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section
408 (d) (3) (A) (1) from an IRA, which was not includible in gross
income because of the application of section 408(d) (3).

Section 408(d) (3) (D) of the Code provides a similar 60-day
rollover period for partial rollovers.

Section 408(d) (3) (I) of the Code provides that the Secretary
may waive the 60-day reguirement under sections 408({d) (3) (A) and
408 (d) (3) (D) of the Code where failure to waive such requirement
would be against equity or good conscience, including casualty,
disaster, or other events beyond the reascnable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver
under section 408 (d) (3) (I} of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359, provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60 day-rcllover
requirement pursuant to section 408 (d) (3) (I}, the Service will
consider all relevant facts and circumstances, including: errors
committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hosgspitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or
postal error; (3) the use of the amount distributed (for example,
in the case of payment by check, whether the check was cashed) ;
and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

The information submitted indicates that Taxpayer A received
a distribution in the amount of Amount C from IRA X on October
11, 2002. Amount C wag deposited into Account F on November 11,
2002 where it remained until March 27, 2003, when Taxpayer A
established a rollover IRA, IRA Y, with Company H. The
information submitted also demonstrates that Taxpayer A’'s medical
condition caused him to fail to remember or undersgstand the
importance of rolling over Amount C to another IRA within 6o days
of the distribution from IRA X.

Therefore, pursuant to section 408(d) (3) (I) of the Code, the
Service hereby waives the 60 day-rollover requirement with
regpect to the distribution of Amount C. On March 27, 2003,
Taxpayer A established IRA Y, a rollover IRA, with Company H and
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deposited Amount C into IRA Y. Provided all other requirements
of section 408 (4d) (3) of the Code, except the 60-day requirement,
are met with respect to such contribution, we conclude that the

60-day rollover requirement is waived and that Amount C will be

considered a rollover contribution within the meaning of section
408{4d) (3} of the Code.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that
are required to be distributed by section 401(a) {(9) of the Code.

This ruling assumes that IRA X and IRA Y satisfy the
qualification requirements of Code section 408 at all times
relevant to this transaction.

No opinion is expregssed as to the tax treatment of the
transactions described herein under the provisions of any other
section of either the Code or regulations, which may be
applicable thereto.

This letter ruling is directed only to the taxpayer who
requested it. Section 6110 (k) (3) of the Code provides that it may
not be used or cited by others as precedent.

A copy of this letter is being sent to your authorized

representative in accordance with a power of attorney on file in
this office.

If you have any questions concerning this ruling, please
contact K ' * SE:T:EP:RA:T2, at

Sincerely yours,

(signed) JOYCE B. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




