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Employer  = -------------------------------- 
EIN           = ---------------- 
Plan          = -------------------------------------------------------------------------- 
E               = --------------------------- 
I                =  -------- 
Trust         =  ------------------------------------------------------------------------ 
 
 
Dear  ----------------: 
 
 This is in response to your letter dated June 25, 2003, and subsequent 
correspondence on behalf of the above-referenced Employer requesting a ruling on the 
federal income tax consequences of the Employer’s deferred compensation plan. 
 
 Employer is a not-for profit corporation that is exempt from federal income tax 
under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and is a public charity. The 
Employer is not however, a church (as defined in section 3121(w)(3)(A)) a qualified 
church-controlled organization (as defined in section 3121(w)(3)(B)) or the Federal 
government or any agency or instrumentality thereof. 
 
 Employer’s taxable year begins on January 1 and ends on December 31.  The 
Plan is also maintained on a calendar year. 
 
 Employer is in the business of providing hospital care and other health related  
services. 
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 Under the Plan, employees who are participants in the Employer’s Executive 
Compensation Program, and employees who are employed as physicians and who are 
selected for participation in the Plan by the Plan Administrator are eligible to participate 
in the Plan.  Until Employer receives a ruling from the Department of Labor that the Plan 
is exempt from Title I of ERISA, only employees who are members of a select group of 
management or highly compensated employees may be participants. Individuals 
employed at the employer’s facility in E, however, are not eligible to participate in the 
Plan. 
 
 An eligible employee may become a participant by executing a salary reduction 
agreement with the Employer. After an election to defer has been made, the deferred 
compensation contribution shall take effect the first day of the calendar month next 
following the date the eligible employee enters into the salary reduction agreement. 
 
 The Plan allows a maximum amount to be deferred by a participant in any 
calendar year and also provides for a catchup contribution for amounts deferred for one 
or more of the participant’s last three taxable years ending before the participant attains 
normal retirement age under the Plan.  The amounts which may be deferred are within 
the limitations set forth in section 457 of the Code. 
 
 In general, a participant’s account balance will be distributed after he or she has 
severed employment with the Employer. A participant may however, receive a  
distribution of all or any portion of a participant’s deferred benefit, limited to an amount 
necessary to alleviate an unforeseeable emergency.  A participant may also elect to 
receive an in-service distribution of $5,000 or less from his or her account in certain 
limited circumstances as set forth in the Plan and in accordance with section 
457(e)(9)(A) of the Code. 
 
 A participant may request payment of his or her account balance as of the first 
day of the calendar quarter following his or her severance of employment provided that 
it is no sooner than 30 days following the date of the participant’s severance. If the 
participant makes no election, payments will automatically commence as of the date 
that is 30 days following severance. In the alternative, a participant may make an initial 
election to defer distribution to a specific date in the future.  This date may not be later 
than April 1 of the calendar year following the later of: (1) the date the participant retires, 
or (2) the date the participant attains age 70 ½.  The participant’s initial election must be 
made no later than 15 days following such participant’s severance from employment. If 
the participant makes an initial election to defer distributions under the Plan to a specific 
date in the future, the participant may later make an additional election to defer 
distributions under the Plan to a new, later specific date in the future.  Again, this new 
date may not be later than the April 1 of the calendar year following the later of :(1) the 
date the participant retires, or (2) the date the participant attains age 70 ½. 
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 A participant may elect the method of payment under the Plan at any time prior to 
the time the deferred amounts will be distributed. If the participant fails to make a timely 
election concerning distribution of the deferred amounts, the entire amount balance will 
be distributed in a lump sum in accordance with the participant’s initial or additional 
election,  or, if the participant fails to make an initial or additional election, the default 
payment schedule.  The methods of payment include: (1) annual installments over a 
fixed period of time, not exceeding ten years, with each installment being equal to the 
balance in the account divided by the number of installments not previously made, (2) a 
lump sum cash payment, or (3) partly in a lump sum and partly in annual installments. 
Annual installments may be paid over no more than ten years and also may not be paid 
over a term that exceeds the maximum term permissible under the Treasury regulations 
for determining required minimum distributions.  The participant may elect to have his or 
her annual installments paid as of the first day of any calendar quarter. 
 
 If payments have not commenced prior to a participant’s death, the participant’s 
beneficiary may make the same election as to the commencement of benefits as the 
participant except that the beneficiary has 75 days following the date of the participant’s 
death to make the initial election and payments to beneficiaries may not begin sooner 
than 90 days after the date of the participant’s death. In addition, the participant’s 
beneficiary may make the same election as to the method of payment as the participant. 
 
 The Plan may accept a transfer of compensation previously deferred under 
another eligible 457 plan of a tax exempt entity.  A participant who separates from 
service with Employer and accepts employment with another tax exempt employer that 
maintains an eligible 457 plan may elect to transfer his or her compensation deferred 
under the Plan to that plan if the other plan accepts such transfers. 
 
 To assist it in providing assets from which to pay the benefit obligations to the 
participants, Employer has established an irrevocable grantor trust.  The trustee of the 
trust is an independent unrelated third party that has corporate trustee powers under I 
law.  At all times, the trust assets will be subject to the claims of Employer’s creditors.   
Participants have only the status of general unsecured creditors of Employer.  The 
rights of any participant or beneficiary to payments pursuant to the Plan and the trust 
agreement are nonassignable, and their interests in benefits under the Plan and the 
trust agreement are not subject to attachment, garnishment, pledge, encumbrance or 
other legal process. 
 
 The Trust conforms to the model language contained in section 5 of Rev. Proc. 
92-64, 1992-2 C.B. 422, including the order in which the sections of the model trust 
language appear.  Moreover, the Trust contains no language that conflicts with the 
model trust language contained in section 5 of Rev Proc. 92-64.  It is represented that 
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the trust is a valid trust under I law and all of the material terms and provisions of the 
Trust, including the creditors’ rights clause, are enforceable under the appropriate state 
laws. 
 
 The Trustee has the duty to invest the trust assets in accordance with the terms 
of the trust agreement. At all times, the trust assets will be subject to the claims of 
Employer’s general creditors if Employer becomes insolvent, as defined in the trust 
agreement.  Employer’s Chief Executive Officer and its Board of Directors have the duty 
to inform the Trustee of Employer’s insolvency. Upon receipt of such notice or other 
written allegations of Employer’s insolvency, the Trustee will suspend the payment of 
benefits with respect to participants and any beneficiaries in the Plan.  If the Trustee 
determines in good faith that Employer is not insolvent or is no longer insolvent, the 
Trustee will resume the payment of benefits.  If Employer is insolvent, the Trustee shall 
hold the trust corpus for the benefit of employer’s general creditors. 
 
 The Plan and Trust provide that all amounts deferred under the Plan, all property 
and rights purchased with such amounts, and all income attributable to such amounts , 
property, or rights will remain (until made available to the participants or other 
beneficiaries) solely the property and rights of Employer, subject only to the claims of 
Employer’s general creditors.  Participants have only Employer’s unsecured promise to 
pay deferred compensation pursuant to the Plan.  The rights of the participants or their 
beneficiaries to payments pursuant to the Plan and trust agreement are nonassignable, 
and the interests in benefits under the Plan and the trust agreement are not subject to 
attachment, pledge, garnishment, encumbrance or other legal process.   
 
 Section 83(a) of the Internal Revenue Code provides that the excess (if any) of 
the fair market value of property transferred in connection with the performance of 
services over the amount paid (if any) for the property is includible in gross income of 
the person who performed the services for the first taxable year in which the property 
becomes transferable or is not subject to a substantial risk of forfeiture. 
 
 Section 1.83-3(e) of the Income Tax Regulations provides that for purposes of 
section 83, the term property includes real and personal property other than money or 
an unfunded and unsecured promise to pay money or property in the future. Property 
also includes a beneficial interest in assets (including money) transferred or set aside 
from claims of the transferor’s creditor, for example, in a trust or escrow account. .  
 
 Section 451(a) of the Code and section 1.451-1(a) of the Regulations provide 
that an item of gross income is includible in gross income for the taxable year in which 
actually or constructively received by a taxpayer using the cash receipts and 
disbursements method of accounting. Under section 1.451-2(a) of the Regulations, 
income is constructively received in the taxable year during which it is credited to a 
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taxpayer’s account or set apart or otherwise made available so that the taxpayer may 
draw upon it at any time. However, income is not constructively received if the 
taxpayer’s control of its receipts is subject to substantial limitations or restrictions. 
 
 Under the economic benefit doctrine, an employee has currently includible 
income from an economic or financial benefit received as compensation, though not in 
cash form.  Economic benefit applies when assets are unconditionally and irrevocable 
paid into a fund or trust to be used for the employee’s sole benefit.  Sproull v. 
Commissioner, 16 T.C. 244 (1951), aff’d per curiam, 194 F. 2d 541 (6th Cir. 1952);  Rev. 
Rul. 60-31, Situation 4. In Rev. Rul. 72-25, 1972- 1C.B. 127, and Rev. Rul. 68-99, 1968-
1 C.B. 193, an employee does not receive income as a result of the employer’s  
purchase of an insurance contract to provide a source of funds for deferred 
compensation because the insurance contract is the employer’s asset, subject to claims 
of the employer’s creditors. 
  
 Section 457 of the Code provides rules for the deferral of compensation by an 
individual participating in an eligible deferred compensation plan (as described in 
section 457(b)).  Section 457(a) of the Code provides that in the case of a participant in 
an eligible deferred compensation plan, any amount of compensation deferred under 
the plan and any income attributable to the amount so deferred shall be includible in 
gross income only for the taxable year in which such compensation or other income is 
paid or otherwise made available to the participant or beneficiary 
 
 Treas. Reg. sec. 1.457-7(c)(1) states that amounts deferred  under an eligible 
plan of a tax exempt organization will not be considered made available to the 
participant solely because the participant is permitted to choose among various 
investments under the Plan.  
 
 Section 457(e)(10) states that a participant shall not be required to include in 
gross income any portion of the entire amount payable to such participant solely by 
reason of the transfer of such portion from one eligible deferred compensation plan to 
another eligible deferred compensation plan. 
 
 Section 301.7701-4(a) of the Treasury Regulations provides that, generally, an 
arrangement will be treated as a trust if it can be shown that the purpose of the 
arrangement is to vest in trustees responsibility for the protection and conservation of 
property for beneficiaries who cannot share in the discharge of this responsibility and 
therefore, are not associates in a joint enterprise for the conduct of business for profit. 
 
 Section 671 of the Code provides that where a grantor is treated as an owner of 
any portion of a trust under subpart E, part I, subchapter J, chapter 1 of the Code, 
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there shall be included in computing the taxable income and credits of the grantor those 
items of income, deductions, and credits against tax of the trust that are attributable to 
that portion of the trust (to the extent that such items would be taken into account under 
chapter 1 in computing the taxable income or credits against the tax of an individual). 
 
 Section 677(a)(2) of the Code provides that the grantor shall be treated as the 
owner of any portion of a trust whose income without the approval or consent of any 
adverse party is, or in the discretion of the grantor or a nonadverse party or both may be 
held or accumulated for future distribution to the grantor. 
 
 Section 1.677(a)-1(d) of the Treasury Regulations provides that under section 
677 of the Code, a grantor is, in general, treated as the owner of a portion of a trust 
whose income is, or in the discretion of the grantor or a nonadverse party or both may 
be applied in discharge of a legal obligation of the grantor. 
 
 Under the terms of the Trust, assets may be placed in trust to be used to provide 
deferred compensation benefits to participants.  However, the trustee has the obligation 
to hold the trust assets and income for the benefit of Employer’s general creditors in the 
event of insolvency.  The trust agreement further provides that an employee receives no 
beneficial ownership in or preferred claim on the Trust assets. Therefore, although the 
assets are held in trust, in the event of Employer’s insolvency they are fully within reach 
of Employer’s general creditors, as are any other general assets of Employer. 
 
 Provided, (i) that the creation of the Trust does not cause the Plan to be other 
than unfunded for purposes of Title I of the Employee Retirement income Retirement 
Act of 1974, and (ii) that the provisions of the Trust requiring use of the trust assets to 
satisfy the claims of Employer’s general creditors in the event of Employer’s insolvency 
is enforceable by the general creditors of Employer under federal and state law, and 
based on the information submitted and representations made, we conclude as follows:  

 
1. The Plan constitutes an eligible deferred compensation plan as defined in section                

457(b) of the Code. 
 
2. Amounts of compensation deferred pursuant to the Plan, including any income         

attributable to the deferred compensation will be includible in the gross income of 
the recipient only for the taxable year or years in which such amounts are paid or 
otherwise made available to a participant or beneficiary under the Plan. 

 
3. The Trust will be classified as a trust within the meaning of Treasury Regulations 

section 301.7701-4(a).  Because the principal and income of the Trust may be 
applied in discharge of legal obligations of Employer, under section 677, 
Employer shall be treated as the owner of the Trust. Accordingly, under section 
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677, there shall be included in computing Employer’s taxable income and credits, 
those items of income, deductions, and credits against tax of Trust, subject to the 
provisions of the Code applicable to section 501(c)(3) organizations.  

 
4. Neither the adoption of the Plan nor the creation of the Trust, nor Employer’s 

contributions of assets to the Trust will result in a transfer of property to 
participants or beneficiaries for purposes of section 83 of Treasury Regulations 
section 1.83-3(e).  

 
5. Neither the adoption of the Plan nor the creation of the Trust nor Employer’s 

contributions of assets to the Trust will cause any amount to be included in the 
gross income of a participant or his beneficiaries under the cash receipts and 
disbursements method of accounting, pursuant to either the constructive receipt 
doctrine of section 451 or the economic benefit doctrine.  

 
 Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed as to the 
federal income tax consequences of the Plan under any other provision of the Code.  If 
the Plan is significantly modified, this ruling will not necessarily remain applicable. 
 
 This ruling is directed only to Employer and applies only to the Plan submitted by 
a transmittal letter dated June 25, 2003, as revised by amendments submitted on 
December 22, 2003 and January 8, 2004.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that 
it may not be used or cited as precedent. 
 
 
       Sincerely yours, 
 
 
       ROBERT D. PATCHELL 
       Chief, Qualified Plans 
           Branch Two 
       Office of the Division Counsel/ 
       Associate Chief Counsel 
       (Tax Exempt and  
           Government Entities) 
Enclosure 
 Copy of letter 
 Copy for section 6110 purposes  
 


