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Dear Sir or Madam:

We have considered your ruling request dated October 8, 2003, and amended on January 13,
2004, which requested certain rulings with respectto a proposed transfer of assets from Bto C.

B is exempt under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and is classified as private
foundation under section 509(a). C has submitted an application for recognition of exemption
under section 501(c}(3) of the Code and classification as a private foundation under section
509(a). B was established by members of the D family. C was established by members of the
E family. E was also a member of the original Board of Directors of B. B's Board of Directors
currently consists of three members of the E family, and one other member. None of these
individuals sit on C's Board. C's Board of Directors currently consists of two members of the E
family.

Recently, differences of opinion have arisen among the children of E, the deceased original
Board member of B, as to the management and charitable activities of B. To resolve the
discord concerning the management and charitable activities of B, B proposes to transfer
approximately 15% of its net assets (i.e., assets less liabilities) to C. Following the transfer,
both B and C will carry on their respective charitable goals and programs. As part of the
transfer, B and C entered into an expenditure responsibility agreement as required by section
4945 of the Code.

B has not notified the Service that it intends to terminate its private foundation status, nor has B
ever received notification that its status as a private foundation has been terminated.
Furthermore, there is no indication that B has committed willful repeated acts or failures to act or
a willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax under Chapter 42.
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Section 507(a) of the Code states, in part, that except for transfers described in section 507(b),
an organization's private foundation status will be terminated only if (1) the organization notifies
the Service of its intent to terminate or {2) there have been either willful repeated acts (or
failures to act), or a willful and flagrant act (or failure to act) giving rise to liability for tax under
Chapter 42.

Section 507(b}(2) of the Code provides that when a private foundation transfers assets to
another private foundation pursuant to any liquidation, merger, redemption, recapitalization, or
other adjustment, organization or reorganization, the transferee foundation shall not be treated
as a new organization.

Section 507(c) of the Code imposes a tax on an organization that terminates its private
foundation status under section 507(a) of the Code.

Section 1.507-1(b)(7) of the Income Tax Regulations provides that neither a transfer of all of the
assets of a private foundation, nor a significant disposition of assets (as defined in section
1.507-3(c)}2})) by a private foundation (whether or not any portion of such disposition of assets is
made to another private foundation), shall be deemed to result in a termination of the transferor
private foundation under section 507(a) of the Code, unless the transferor private foundation
elects to terminate pursuant to section 507(a)(1) or section 507(a)(2) is applicable.

Section 1.507-3(a)(2)(i) of the regulations provides that a transferee organization, in the case of
a transfer described in section 507(b)(2) of the Code, shall succeed to the aggregate tax benefit
of the transferor organization in an amount equal to the amount of such aggregate tax benefit of
the transferor organization, multiplied by a fraction the numerator of which is the fair market
value of the assets (less encumbrances) transferred to such transferee and the denominator of
which is the fair market value of the assets of the transferor (less encumbrances) immediately
before the transfer, Fair market value is determined at the time of transfer.

Section 1.507-3(c){(1) of the regulations provides that for purposes of section 507(b){2), the
terms "other adjustment, organization, or reorganization" shall include any partial liquidation or
any other significant disposition of assets to one or more private foundations, other than
transfers for full and adequate consideration or distributions out of current income.

Section 1.507-3(c)(2) of the regulations provides that the term "significant distribution of assets
to one or more private foundations” shall include any disposition for a taxable where the
aggregate of the dispositions is twenty-five (25%) percent or more of the fair market value of the
net assets of the foundation at the beginning of the taxable year.

Section 4940 of the Code imposes a tax on the net investment income of private foundations.

Section 4941 of the Code imposes a tax on each act of self-dealing between a disqualified
perscn and a private foundation.

Section 4941(d){1)(E) of the Code includes in the definition of self-dealing any direct or indirect
transfer to, or use for the benefit of, a disqualified person of the income or assets of a private
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foundation.

Section 4944 of the Code imposes tax upon a private foundation which invests any amount in
such a manner as to jeopardize the carrying out of any of its exempt purposes.

Section 4945 of the Code imposes tax upon a private foundation's making of any taxable
expenditure under section 4945(d).

Section 4945(d)(4) of the Code defines the term taxable expenditure to include any amount paid
or incurred by a private foundation as a grant to an organization unless (A) the organization is
described in subparagraphs (1), (2), or (3) of section 509(a) of the Code or is an exempt
operating foundation as defined in section 4940(d)(2) of the Code, or (B) the private foundation
exercises expenditure responsibility with respect to such grant in accordance with section
4945(h} of the Code.

Section 4945(h) of the Code provides that expenditure respansibility referred to in subsection
(d)(4) means that the private foundation is responsible to exert ail reasonable efforts and to
establish adequate procedures (1) to see that the grant is spent solely for the purpose for which
made, (2) to obtain full and detailed reports with respect to such expenditures, and (3) to make
full and detailed reports to the Secretary.

Section 53.4945-5(b)(7)(i) of the Foundation and Similar Excise Taxes Regulations refers to the
rules relating to the extent to which the expenditure responsibility rules contained in section
4945(d)(4) and (h), and this section apply to transfers of assets described in section 507(b)}(2).

Section 53.4945-5(c)(2) of the regulations provides that, if a private foundation makes a grant to
another private foundation for endowment or for other capital purposes, the grantor private
foundation must require reports from the grantee private foundation on the uses of the principal
and income (if any) from the grant funds. The grantee must make such reports annually for its
tax year in which the grant was made and for its immediately succeeding two tax years. Only if it
is reasonably apparent to the grantor that, before the end of such grantee's second succeeding
tax year, neither the principal nor the income from the grant funds has been used for any
purpose which would result in liability for tax under section 4945(d), may the grantor then allow
the grantee's reports to discontinue.

Section 53.4945-6(b)(2) of the regulations provides that any expenditures for unreasonable
administrative expenses, including compensation, consultant fees, and other fees for services
rendered, will ordinarily be taxable expenditures under section 4945(d)(5) unless the foundation
can demonstrate that such expenses were paid or incurred in the good faith belief that they
were reasonable and that the payment or incurrence of such expenses in such amounts was
consistent with ordinary business care and prudence, The determination whether an
expenditure is unreasonable shall depend upon the facts and circumstances of the particular
case.

Based on the above facts, following the transfer of assets from B to C, both B and C will
continue to conduct their respective charitable activities.
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Because the transfer of assets from B to C will not exceed 25% or more of the fair market value
of the assets of B, it should not be considered a significant disposition of assets from one
private foundation to anocther, within the meaning of section 507 (b){2) of the Code and secticn
1.507-3(c)(2) of the regulations.

Because B's transfer of assets to C is not a reorganization or significant disposition of assets
under section 507(b)(2) of the Code, the transfer of assets will not result in C being treated
under that section as possessing any of the fax attributes or characteristics of B.

The transfer of assets from B to C will not be a taxable expenditure as long as B exercises
expenditure responsibility over the grant as described in section 4945(h) of the Code and
section 53.4945-5(c){2) of the regulations.

Because C has no foundation managers in common with B, these managers will not be
disqualified persons with respect to the proposed transfer. The transfer will not constitute an act
of self-dealing because no funds will be disbursed either to the managers or for their use.
Therefore, the proposed transfer of assets from B to C will not result in the impaosition of tax
under section 4941 of the Code. Also, the transfer of assets will not constitute self-dealing
under section 4941 of the Code because for purposes of section 4941, the term “disqualified
person” does not include an organization described in section 501(c}3).

In this case, the grant from B to C is one for endowment and C will not make a qualifying
distribution equai to the amount of the grant it will receive from B. Thus, B's grant to C will not be
treated by B as a quaiifying distribution under section 4942 of the Code.

In this case, B is not selling property to C nor making an investment in C. Rather the transfer of
stock is a grant, essentially analogous to a gift, and will not be "net investment” within the
meaning of section 4940 of the Code. B's tax basis in the granted stock will carry over to C
pursuant to section 1015(a) of the Code and any gain or loss would be computed at the time of
any future sale by C.

Because the proposed transfer of assets to C will be made to accomplish the exempt purposes
of B and C, the transfer will not constitute "investments"” for purposes of section 4944 of the
Code. Thus, the excise taxes imposed on jeopardizing investments under section 4844(a) of the
Code will not apply to the transfer of assets from B to C.

Provided the expenses incurred by B and C in the transfer of assets to C meet the "gcod faith"
standard of section 53.4945- 6(b){2), such expenses will not constitute taxable expenditures
under section 4945 of the Code.

Accordingly, based on the information furnished, we rule as follows:
1. The proposed transfer of assets to C will not jeopardize the

classifications of B or C as private foundations described in
sections 501(c)(3) and 509{a) of the Code.
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2. The proposed transfer of assets to C will not resultin a
termination of private foundation status of B within the meaning
of section 507(a), nor will it constitute an adjustment between
private foundations under section 507(b){(2) or have the effect
of dispossessing B of any of the attributes or characteristics
described in section 1.507-3(a) of the regulations.

3. The proposed transfer of assets to C will not constitute a
taxable expenditure under section 4945 of the Code, provided
that B exercises expenditure responsibility under section
4945(h) of the Code with respect to the transfer.

4. The proposed procedures of B constitute adequate expenditure
responsibility under section 4945(h) with respect to the assets
to be transferred.

5. The proposed transfer of assets to C will not be an act of
seif-dealing within the meaning of section 4941 of the Code and
therefore will not result in the imposition of tax under that
section.

6. The proposed transfer of assets to C will not subject B to tax for
failure to distribute income under section 4942 provided B
otherwise meets its distribution requirements for the

taxable year.

7. The proposed transfer of assets to C will not constitute a
sale or disposition of property within the meaning of section
4940 of the Code, nor will it give rise to net investment
income, and will therefore not result in the impaosition of any
excise tax under section 4940 of the Code.

8. The proposed transfer of assets to C will not constitute an
investment on the part of B, and therefore B will not be subject
to the tax on jeopardizing investments within the meaning of
section 4944 of the Code.

9. The payment of the legal, accounting and other expenses
(including filing) incurred by B and C in connection with this
ruling request will not constitute a taxable expenditure under
section 4945 of the Code.

This ruling is based on the understanding that there will be no material changes in the facts
upon which it is based. Any changes that may have a bearing upon the Foundation’s tax status
should be reported to the Ohio Tax Exempt and Government Entities (TE/GE) Customer



‘ 200416013

Service Office, which deals with exempt organizations matters. The mailing address is: Internal
Revenue Service, TE/GE Customer Service, P.O. Box 2508, Cincinnati, OH 45201.

We are sending a copy of this ruling to the Ohio TE/GE Office. Because this letter could help
resolve any questions about the Foundation’s tax status, the Foundation should keep it with its
permanent records.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely,

Joseph Chasin

Acting Manager,

Exempt Organizations
Technical Group 4




