
 

 

INTERNAL REVENUE SERVICE 
NATIONAL OFFICE TECHNICAL ADVICE MEMORANDUM 

 
December 09, 2003 

 
Number:  200415003 
Release Date:  4/9/04 
Index (UIL) No.: 280G.00-00 
CASE-MIS No.: TAM-146637-03, [CC:TEGE:EB:EC] 
 
------------------- 
------------------------------------------------ 
------------------------------ 
------------------------------------ 
 

Taxpayer's Name: ------------------------------------ 
Taxpayer's Address: ---------------------- 

-------------------------------- 
-------------------------------- 

Taxpayer's Identification No ---------------- 
Years Involved: -------------- 
Date of Conference: ---------------------- 

 

LEGEND: 

Corporation X =   ------------------------------------ 
 
Corporation Y =   -------------------------- 
 
Date 1   =   -------------------- 
 
A%   =   ------% 
 
B%   =   ------% 
 
C%   =   ---% 
 
D%   =   ------% 
 
E%   =   ----% 
 



2 
TAM-146637-03 
 

 

ISSUE: 

When Corporation X merged into Corporation Y, did Corporation X, under section 
280G(b)(2)(A)(i) of the Internal Revenue Code and Q/A-29 of the Proposed Income Tax 
Regulations (published on May 5, 1989 at 54 Fed. Reg. 19,390), experience a change 
in the ownership of a substantial portion of its assets when, due to the merger, its 
shareholders received a less than 50-percent ownership interest in Corporation Y?  
Alternatively, did Corporation X not experience such a change because its 
shareholders, taking into account stock in Corporation Y certain of its shareholders 
owned independent of the merger, then owned a greater than 50-percent ownership 
interest in Corporation Y? 

FACTS: 

On Date 1, pursuant to a merger agreement, 100 percent of the assets of 
Corporation X were transferred to Corporation Y, with Y being the surviving corporation.  
The board of directors of Corporations X and Y unanimously approved the merger.  
Immediately after the merger, Corporation Y changed its name to X (New X).   
 
 Pursuant to the merger, the former shareholders of X received a less than 50-
percent interest (approximately A%) in the outstanding stock of Y following the merger.  
The former shareholders of Y received a greater than 50-percent interest 
(approximately B%) in the outstanding stock of Y following the merger. 
 
 At the time of the merger, certain shareholders of X also held stock of Y.   When 
this stock (an additional C%) is added to the A% received by the X shareholders in the 
merger, the shareholders of X held a greater than 50-percent interest in Y. 
 
 Corporation X contends that it did not experience a change in the ownership of a 
substantial portion of its assets because its shareholders, after the merger, held a 
greater than 50-percent ownership interest in Y. 
 
LAW AND ANALYSIS: 
 
 Section 280G(a) of the Code provides that no deduction will be allowed for any 
excess parachute payment.  Section 280G(b)(1) defines “excess parachute payment” 
as an amount equal to the excess of any parachute payment over the portion of the 
base amount allocated to such payment. 
 
 Section 280G(b)(2)(A) of the Code defines “parachute payment” as any payment 
in the nature of compensation to (or for the benefit of) a disqualified individual if (i) such 
payment is contingent on a change in the ownership or effective control of the 
corporation or in the ownership of a substantial portion of the assets of the corporation 
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and (ii) the aggregate present value of the payments in the nature of compensation to 
(or for the benefit of) such individual which are contingent on such change equals of 
exceeds an amount equal to three times the base amount. 
 
 Section 4999(a) of the Code imposes on any person who receives an excess 
parachute payment a nondeductible excise tax equal to 20 percent of the amount of the 
payment. 
 
 According to the Blue Book Report, these above-cited provisions were added to 
the Code in response to Congressional concern that golden parachute agreements 
often played too large a role in the decision of corporate management about whether a 
corporation should, or should not, be taken over by another corporation.  This concern 
was not limited to unfriendly acquisitions because, whether friendly or not, a golden 
parachute agreement, in the view of Congress, served to unjustifiably reduce the 
amounts that would otherwise be paid to the shareholders.  S. REP. NO. 98-169 at 195 
(1984); JOINT COMMITTEE ON TAXATION, 98th CONG., GENERAL EXPLANATION 
OF THE REVENUE PROVISIONS OF THE DEFICIT REDUCTION ACT OF 1984, 199 
(1984).   
 
 With the enactment of section 280G, Congress did not define the meaning of a 
change in ownership or effective control of the corporation or in the ownership of a 
substantial portion of the assets of the corporation (a change in ownership or control), 
choosing instead to make that determination dependent on “all the facts and 
circumstances, giving due regard to the purposes of the provisions.”  See, H.R. CONF. 
REP. NO. 98-861, at 851 (1984), 1984-3 C.B. 105; JOINT COMMITTEE ON 
TAXATION, 98th CONG., GENERAL EXPLANATION OF THE REVENUE PROVISIONS 
OF THE DEFICIT REDUCTION ACT OF 1984, 203 (1984).  
 
 Notwithstanding this legislative history, the Treasury Department and the Service 
determined that the administration of the provisions would be greatly benefited if the 
regulations were to prescribe a set of rules that, as objectively as possible, defined a 
change in ownership or control. 
 
 For the years in issue, Q/A-29 of section 1.280G-1 of the proposed regulations, 
provides guidance concerning when a corporation will be considered to have 
experienced a change in ownership of a substantial portion of its assets.  In the case of 
a corporate merger, however, Q/A-27 must also be considered as it could apply to the 
other corporation to determine whether it experienced a change in ownership.   
 

Q/A-27(a) provides that a change in the ownership of a corporation occurs on the 
date that any one person, or more than one person acting as a group, acquires 
ownership of stock of the corporation that, together with stock held by such person or 
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group, possesses more than 50 percent of the total fair market value or total voting 
power of the stock of such corporation.   

 
Q/A-27(b) provides that persons will not be considered to be “acting as a group” 

merely because they happen to purchase or own stock of the same corporation at the 
same time, or as a result of the same public offering.  However, persons will be 
considered to be “acting as a group” if they are owners of an entity that enters into a 
merger, consolidation, purchase or acquisition of stock, or similar business transaction 
with the corporation.   

 
 The concept of “acting as a group” is addressed in case law interpreting section 
13(d) of the Securities Exchange Act of 1934 on which portions of Q/A-27 through Q/A-
29 are based.1  This case law indicates that the filing requirements of section 13(d) are 
triggered by an agreement to act in concert to take control.  However, a mere 
relationship (such as a family, personal, or business) does not itself create a group.   
See, GAF Corp. v. Milstein, 453 F.2d 709 (2d Cir. 1971), cert. denied 406 U.S. 910 
(1972).   

 
In Example (2) of Q/A-27(d), all of the corporation’s stock is owned by the 

founders of the corporation.  After a public offering of the stock, the founders of the 
corporation own 40 percent of the corporation’s stock, and the public owns 60 percent 
of the corporation’s stock.  The example concludes that if no one person (or more than 
one person acting as a group) owns more than 50 percent of the corporation’s stock (by 
value or voting power) after the public offering, there is no change in the ownership of 
the corporation. 
 
 Example (3) of Q/A-27(d) deals with a corporate merger.  There, Corporation P 
merged into Corporation O and the shareholders of P received O stock in exchange for 
their P stock.  The example concludes that, because P shareholders received a greater 
than 50 percent interest in O, O experienced a change in ownership.   
 
 Q/A-29(a) provides that a change in the ownership of a substantial portion of a 
corporation’s assets occurs on the date that any one person, or more than one person 
acting as a group, acquires (or has acquired during the 12-month period ending on the 
date of the most recent acquisition by such person or persons) assets from the 
corporation that have a total fair market value equal to or more than one third of the total 

                                            
1   Generally, section 13(d) requires any person who, after acquiring directly or indirectly more than 5% of 
a registered security, to file a statement with the Securities Exchange Commission.  When two or more 
persons act as a partnership, limited partnership, syndicate, or other group for the purpose of acquiring, 
holding, or disposing of securities of an issuer, such syndicate or group is considered a person for 
purposes of section 13(d). 
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fair market value of all of the assets of the corporation immediately prior to such 
acquisition or acquisitions.   
 
 Q/A-29(b)(4) provides that a transfer of assets by a corporation is not treated as 
a change in ownership of such assets if the assets are transferred to an entity, at least 
50 percent of the total value or voting power is owned, directly or indirectly, by a person 
described in Q/A-29(b)(3).   
 

A person described in Q/A-29(b)(3) is a person, or more than one person acting 
as a group, that owns, directly or indirectly, 50 percent or more of the total value or 
voting power of all the outstanding stock of the corporation.  A person’s status is 
determined immediately after the transfer of the assets. 
 
 Example (3) of Q/A-29(d) illustrates an acquisition of assets in the merger 
context, and thus, mirrors Example (3) of Q/A-27(d).  In Example (3) of Q/A-29(d), all of 
the assets of P are transferred to O (an unrelated entity) in exchange for O stock.  
Immediately after the transfer, the former shareholders of P own 60 percent of the fair 
market value of the outstanding stock of O, and the former shareholders of O own 40 
percent of the fair market value of the outstanding stock of O.  Because O is an entity 
more than 50 percent of the fair market value of the outstanding stock of which is owned 
by the former shareholders of P, the transfer of assets is not treated as a change in 
ownership of a substantial portion of the assets of P.  Example (3) of Q/A-27(d) and 
Example (3) of Q/A-29(d) “mirror” each other because, in the merger, Corporation O is 
viewed as having transferred its stock to P in exchange for P assets, while P is viewed 
as having transferred its assets to O in exchange for O stock. 
 
 Citing to Q/A-29(b)(4) and the literal language of Example (3) of Q/A-29(d), X 
argues that it did not experience a change in ownership of its assets because after the 
transfer of assets, the former shareholders of X owned more than 50 percent of the 
outstanding stock of Y (if the independently owned shares are considered).  X contends 
that these independently owned shares should be added because the 1989 proposed 
regulations do not require a corporation’s former shareholders to be acting as a group 
with respect to the previously owned shares to determine post-merger ownership.  
However, we do not agree that the exception in Q/A-29(b)(4), and, thus, Example (3) of 
Q/A-29(d), is applicable. 

 
We believe X’s argument is misplaced because it is not logical that in a merger, 

for purposes of Q/A-27 (a), more than 50 percent of Corporation Y’s stock would have 
to be acquired by a person, or persons acting as a group, for Corporation Y to 
experience a change in ownership, and not have the same acting as a group rule apply 
to the other corporation in the merger.  In this particular case, the shareholders of X that 
clearly acted as a group only own A% of the stock of Y after the transfer of assets.  The 
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X shareholders, who also owned shares in Y, are considered to be acting as a group 
with the other shareholders of X only to the extent of their ownership in X prior to the 
transaction, and not with respect to their independent ownership of Y.  Granted, Q/A-29 
fails to include a definition of “acting as a group,” however; given the inclusion of the 
requirement  in Q/A-29(b)(3) (cited to in Q/A-29(b)(4)) that, in order for Q/A-29(a) to be 
avoided, the assets must be transferred to a “person, or more than one person acting as 
a group, that owns 50 percent or more of the total value or voting power of all the 
outstanding stock of the corporation”, that failure is merely an oversight in a proposed 
regulation.  Under Q/A-27, a person is not “acting as a group” merely because they 
happen to purchase or own stock of the same corporation at the same time.  It is only 
logical that, because Q/A-27 and Q/A-29 mirror each other in the merger context, 
coincidental ownership should also be ignored for purposes of Q/A-29(b)(4).  

 
The facts do not demonstrate that the X shareholders that owned Y were acting, 

formally or informally with X, to acquire ownership of Y.  Instead, the facts demonstrate 
that these shareholders merely own stock of X and Y coincidentally at the same time.  
Thus, we conclude that the shareholders of X, acting as a group, acquired less than 
50% of Y in the merger. 

 
Although X argues that the 1989 proposed regulations do not require a showing 

that the X shareholders who also own Y must act in concert to act as a group for 
purposes of section 280G, X submitted additional documentation to demonstrate that 
E% of these shareholders were acting as a group with respect to the merger.  However, 
this documentation does not demonstrate any contemporaneous agreement or 
conscious intention of these shareholders to act, either informally or formally, as a group 
to acquire the stock of Y.  The fact that these shareholders maintained similar positions 
before and after the transaction or that these shareholders would have voted in favor of 
the merger does not demonstrate that they were acting as a group to acquire ownership 
of Y.   

 
CONCLUSION: 
 
 Under the facts presented, there was a change in asset ownership of X under 
section 280G(b)(2)(A)(i) of the Code, and section Q/A-29(a) of the proposed 
regulations, because its shareholders that acted as a group in the merger did not 
receive a greater than 50 percent ownership interest in Y.  
 
CAVEATS:  
 

Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed or implied 
concerning the application of any other section of the Code to this transaction. 
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 A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer.  
Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent..  


