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We received a letter from your authorized representative requesting a ruling for 
Taxpayer under § 216 of the Internal Revenue Code. This letter responds to that 
request. 

The represented facts are as follows. Corporation is a cooperative housing 
corporation organized under the laws of State.  Corporation owns the apartment 
building located at Address (“Building”).  Building contains a residential units and b 
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commercial units.  Currently, c shares of common stock are issued and outstanding. All 
of the outstanding common stock has been allocated to the residential units. No stock 
has been allocated to the commercial units.  The commercial unit (“Commercial Unit”) at 
issue currently is leased by Corporation to Taxpayer. Taxpayer has subleased the unit 
to an unrelated third party.  The lease will expire on or before Date 1. 

Taxpayer proposes to exercise its right under the current lease with respect to 
the Commercial Unit, to surrender the lease to Corporation in exchange for d shares of 
Corporation’s stock that will be specifically allocated to Commercial Unit and a separate 
proprietary lease for Commercial Unit. The right to occupy Commercial Unit for 
residential purposes will be subject to an existing sublease for commercial use of the 
space. 

Pursuant to the proprietary lease agreement and section 216(b)(1)(B) of the 
Code, the owner of shares attributable to Commercial Unit will be granted a proprietary 
lease entitling such owner, as against Corporation, to occupy Commercial Unit for 
dwelling purposes or to use Commercial Unit for commercial purposes. The proprietary 
lease will grant the owner of the shares attributable to Commercial Unit the absolute 
right to take the necessary steps to lawfully convert Commercial Unit to residential use 
without the consent of Corporation. 

Taxpayer has submitted the opinion of a consultant on building and zoning 
issues on the feasibility of converting Commercial Unit into a residential apartment. The 
governing zoning rules allow, as of right, the conversion of Commercial Unit to 
residential use. Commercial Unit presently contains a partial bathroom, but lacks 
shower or kitchen facilities. The estimated cost of converting Commercial Unit to 
residential apartment is approximately $e. The approximate market value of 
Commercial Unit if converted to residential use is approximately $f. The conversion of 
Commercial Unit to residential use is reasonable under all the facts and circumstances. 

You requested a ruling that the allocation of a shares to Commercial Unit, 
Corporation’s issuance and sale of such shares along with the issuance of a proprietary 
lease with respect thereto, and the proposed non-residential use of Commercial Unit will 
not prevent Corporation from meeting the requirements of section 216(b)(1)(B). 

Section 216(a) provides that in the case of a tenant-stockholder (as defined in 
subsection (b)(2)), there shall be allowed as a deduction amount (not otherwise 
deductible) paid or accrued to a cooperative housing corporation within the taxable 
year, but only to the extent that such amounts represent the tenant-stockholder’s 
proportionate share of-
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(1) the real estate taxed allowable as a deduction to the corporation under 
§ 164 which are paid or incurred but the corporation on the houses or apartment 
building and on the land on which such houses (or building) are situated, or 

(2) the interest allowable as a deduction to the corporation under § 163 
which is paid or incurred by the corporation on its indebtedness contracted­

(A) in the acquisition, construction, alteration, rehabilitation, or 
maintenance of the houses or apartment building, or 

(B) in the acquisition of the land on which the houses (or apartment 
building are situated. 

Section 216(b)(1) provides that the term “cooperative housing corporation” 
means a corporation­

(A) having one and only one class of stock outstanding, 

(B) each of the stockholders of which is entitled, solely by reason of his 
ownership of stock in the corporation, to occupy for dwelling purposes a house, 
or an apartment in a building, owned or leased by such corporation, 

(C) no stockholder of which is entitled (either conditionally or 
unconditionally) to receive any distribution not out of earnings and profits of the 
corporation except on a complete and partial liquidation of the corporation, and 

(D) 80 percent or more of the gross income of which for the taxable year in 
which the taxes and interest described in § 216(a) are paid or incurred is derived 
from tenant-stockholders. 

Section 216(b)(2) provides that the term “tenant-stockholder” means a person 
who is a stockholder in a cooperative housing corporation, and whose stock is fully 
paid-up in an amount not less than an amount shown to the satisfaction of the Secretary 
as bearing a reasonable relationship to the portion of the value of the corporation’s 
equity in the houses or apartment building and the land on which situated which is 
attributable to the house or apartment which such person is entitled to occupy. 

Section 1.216-1(e)(2) provides, in relevant part, that in order to qualify as a 
“cooperative housing corporation” under § 216, each stockholder of the corporation, 
whether or not the stockholder qualifies as a tenant-stockholder under §§ 216(b)(2) and 
1.216-1(f), must be entitled to occupy for dwelling purposes an apartment in a building 
or a unit in a housing development owned or leased by such corporation. The 
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stockholder is not required to occupy the premises. The right as against the corporation 
to occupy the premises is sufficient. Such right must be conferred on each stockholder 
solely by reasons of his or her ownership of stock in the corporation. That is, the stock 
must entitle the owner thereof either to occupy the premises or to a lease of the 
premises. The fact that the right to continue to occupy the premises is dependent upon 
the payment of charges to the corporation in the nature of rentals or assessments is 
immaterial. 

Rev. Rul. 74-241, 1974-1 C.B. 68, provides that, for purposes of section 
216(b)(1)(B), the term, “apartment in a building” means an independent housekeeping 
unit consisting of one or more rooms containing facilities for cooking, sleeping, and 
sanitation normally found in a principal residence. 

Rev. Rul. 90-35, 1990-1 C.B. 48, provides that Rev. Rul. 74-241 does not require 
that a unit presently contain all the facilities normally found in a principal residence in 
order to constitute an apartment in a building for purposes of section 216(b)(1)(B). 
Accordingly, a unit will be treated as meeting that definition if: (1) the stockholder is 
entitled to convert the unit to an apartment, as defined in Rev. Rul. 74-241, solely by 
reason of ownership of stock in the cooperative housing corporation; (2) the conversion 
of the unit would be reasonable under all the facts and circumstances, including 
structural feasibility and cost; and (3) the applicable zoning, building, and fire codes 
permit both the conversion and residential use of the unit as a matter of right. 

Whether conversion of a unit to residential use is reasonable will depend on all 
the facts and circumstances. Generally, conversion will be reasonable where the unit is 
structurally similar to existing residential units in the building, has ready access to 
plumbing and utility sources, and the cost of converting the unit to residential use is not 
disproportionate to the fair market value the unit would have if the unit were sold as a 
residence. 

Situation 2 of Rev. Rul. 90-35 provides as follows: 

X Corporation is a cooperative housing corporation, as defined in section 
216(b)(1) of the Code, that owns land and a building thereon containing 
apartments. All units in the multistory building are residential apartments, except 
for three units on the ground floor that are leased for use as professional offices. 
All of X’s issued and outstanding shares are allocated to the residential 
apartments in the building. 

X proposes also to allocate authorized but unissued shares to the professional 
office units and sell them to the corporate or individual occupants of those 
offices. The professional units are structurally similar to residential units in the 
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building. Although the offices do not contain sleeping or cooking facilities, they 
do contain one or more rooms that contain sanitation facilities normally found in a 
dwelling unit. Moreover, it would be reasonable to add sleeping and cooking 
facilities normally found in a dwelling unit to the office units under all the facts 
and circumstances. The cost of adding sleeping and cooking facilities is equal to 
approximately 20 percent of the fair market value the professional units would 
have if they were sold as residential units. Ownership of the shares attributable 
to the office units would entitle the tenant-stockholders to install sleeping and 
cooking facilities and occupy the units for dwelling purposes upon approval of the 
board of directors of the corporation. X has agreed that such approval would not 
be unreasonably withheld and that it would cooperate in effecting the conversion. 

The entire building, including the professional office units, is located in an area 
that is zoned for residential use, except that the ground floor may have certain 
enumerated nonresidential uses that include use as professional offices. The 
ground floor units could be converted from office use to residential apartment use 
as a matter of right under the applicable local zoning, building, and fire codes. 

The shares allocated to one of the professional offices will be sold to a third party 
and not the current occupant. The existing commercial lease has one year to run 
until it terminates. If shares are allocated to the unit and sold to a third party, the 
third party will succeed to the lessor’s rights and obligations under the existing 
commercial lease. 

The purchaser of shares attributable to the one unit [of the professional offices] is 
temporarily barred from occupancy by the existing commercial lease. 
Nevertheless, ownership of stock confers occupancy rights upon the stockholder 
as against the corporation and the fact that a current occupant has the right to 
remain in possession of the unit under a pre-existing lease is immaterial for 
purposes of § 216(b)(1)(B). 

The existence of a long term commercial lease on the nonresidential unit will not 
disqualify the corporation from treatment as a cooperative housing corporation 
under § 216 of the Code provided that the unit is capable of conversion as 
provided and the purchaser of the shares has the right to occupy the unit as 
provided in § 1.216-1(d)(2) of the regulations. 

Applying the above standards to the facts and representations submitted and 
subject to the below limitations, we conclude that the allocation of a shares of 
Corporation stock to Commercial Unit, and Corporation’s issuance and sale of such 
shares along with the issuance of a proprietary lease with respect thereto, and the 
proposed nonresidential use of Commercial Unit will not prevent the Corporation from 
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meeting the requirements of section 216(b)(1)(B) provided such stock is fully paid up 
and in an amount which bears a reasonable relationship to the portion of the value of 
Corporation’s equity in the building and land attributable to the unit which the purchaser 
is entitled to occupy. 

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter.  Specifically, we express or imply no opinion whether 
Corporation otherwise meets the requirements of § 216. 

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party. While this office has not verified any of 
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, we are sending a 
copy of this letter to your authorized representative.  A copy of this ruling must be 
attached to any income tax return to which it is relevant. 

Sincerely, 

/s/ 
Joseph H. Makurath 
Senior Technician Reviewer, Branch 7 
Office of Associate Chief Counsel 
(Passthroughs and Special Industries) 


