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This is in response to your request for a private letter ruling, dated August 22, 2002, which was 
superseded by a letter dated February 13, 2003, as supplemented by letters dated March 17, 
2003 and April 10, 2003, concerning the applicability of section 415(m) of the Internal Revenue 
Code to the County X Excess Benefit Pension Plan (Excess Plan) and the tax consequences 
related thereto. You have submitted the following facts and representations in support of your 
request. 

System A is a defined benefit plan maintained by County X and established under State M 
statute. System A is a governmental plan as described in Code section 414(d), and meets the 
requirements of Code section 401 (a). It is funded by both employer and employee contributions. 
Local agencies other than County X may elect to participate in System A. Participation in 
System A by eligible employees of County X and other participating local agency employers is 
automatic and mandatory. Contribution rates are determined annually upon recommendation of 
System A's actuary. Benefits to some participants will exceed the applicable limits imposed by 
section 415(b) of the Code and cannot be provided under System A. 

The Excess Plan was adopted by County X to provide participants in System A that part of the 
participant's annual benefit otherwise payable under System A that exceeds the applicable limit 
on benefits imposed by Code section 415(b). The Excess Plan is intended to be a "qualified 
governmental excess benefit arrangement" within the meaning of that term in Code section 
41 5(m)(3). 
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Local governmental agencies, in addition to County X, may, with the approval of County X, elect 
by agreement to participate in the Excess Plan for the benefit of their eligible current and former 
employees. 

Participation in the Excess Plan is mandatory and automatic for all eligible employees of 
employers who participate in the Excess Plan on or after the employer commences participation 
in the Excess Plan except for employees who are represented by a collective bargaining 
representative and whose participation in the Excess Plan is subject to negotiation under 
applicable State M law. Such individuals will not be permitted to participate in the Excess Plan 
until their collective bargaining representative has negotiated their participation in the Excess 
Plan with their employer. 

A retired employee who is a participant in System A, who has commenced the payment of 
benefits under System A at the time payment is reduced by the applicable limits on benefits 
imposed by Code section 41 5(b), and whose former employer (service for which qualifies the 
retired employee to receive a pension benefit under System A) elects and continues to 
participate in the Excess Plan, is automatically eligible for benefits under the Excess Plan. Such 
individual will not be permitted to waive participation or benefits under System A or the Excess 
Plan. The Excess Plan is and shall be maintained separately from System A. The Excess Plan 
shall not accept contributions or transfers from System A and shall not pay any System A 
benefits. Benefits under the Excess Plan will not be paid or funded from the qualified trust 
assets of System A or another tax-qualified plan of County X. 

A participant under the Excess Plan receives a benefit from the Excess Plan that is equal to the 
amount of the annual pension benefit he or she would have received under System A but for the 
application of the applicable annual benefit limits under section 415(b) of the Code. Section 3.3 
of the Excess Plan provides that the Deferred Compensation Administrator shall have the 
authority and discretion to direct the payment of the benefit to a participant or beneficiary in 
monthly installments or in an annual payment, provided that the payment of such benefits to a 
participant or beneficiary for a particular calendar year shall not be deferred to a subsequent 
calendar year. Participation in the Excess Plan and the payment of benefits under the Excess 
Plan automatically cease once the participant's annual benefit under System A is no longer 
reduced by the applicable limits on benefits imposed by Code section 415(b). Eligibility to 
participate in, and receive benefits under, the Excess Plan resume if a former participant's 
annual benefit under System A is once again limited by the applicable limitation on benefits 
imposed by Code section 415(b). Article IV(b) of the Excess Plan provides that, no employee or 
participant shall be provided the right at any time (directly or indirectly) to defer compensation 
under the Excess Plan. No employee contributions will be made to the Excess Plan. 

To the extent assets remain in the Excess Plan they shall be held in the Excess Plan Trust 
(Trust), established solely for the purpose of providing benefits to participants or their 
beneficiaries and defraying reasonable expenses of the administration of the Excess Plan and 
the Trust. Each participating employer has a separate sub-trust established under the Trust 
solely to hold assets contributed to the Trust by such participating employer and solely from 
which payment of benefits under the Excess Plan for the participants of such participating 
employer are paid. The Trust is separate from the qualified plan trust of System A. 

The Trust is revocable and is intended to be a grantor trust, of which each participating 
employer is the grantor with respect to its sub-trust, within the meaning of the term in Code 
sections 672 through 677. It is a grantor trust under state law. All assets held in the Trust, all 
property rights and beneficial interests acquired through the use of the Excess Plan's assets will 
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remain the general, unpledged, unrestricted assets of the Trust. The interests of participants 
and their beneficiaries in the Trust are not senior to the claims of unsecured creditors of County 
X and the other participating employers. 

If the assets of the Trust are not sufficient to pay excess benefits under the Excess Plan, each 
participating employer, not System A, will pay such required amounts to the Trust to provide 
benefits with respect to its employees. Contributions to the Trust to provide benefits under the 
Excess Plan for a particular participating employer's covered current and former employees and 
to defray a portion of the reasonable expenses of the administration of the Excess Plan and 
Trust will come from such participating employer. By agreement, a participating employer is not 
required to and shall not be permitted to pre-fund the benefits under the Excess Plan and may 
contribute only such amounts for a plan year as are necessary to provide benefits under the 
Excess Plan for such year only plus the administrative expenses of the Excess Plan. 

No contributions may be made to the Trust by any current or former employees. 

Based on the above facts and representations, you have requested the following rulings: 

1. That the Excess Plan and Trust as amended effective January 1, 2003, for the eligible 
employees of County X and the other participating employers meet the legal requirements 
of Code section 41 5(m) for a qualified governmental excess benefit arrangement; and 

2. The benefit payments from the Excess Plan will be taxed to the participants as income only 
as they are actually paid or made available. 

Code section 41 5(m) sets forth the treatment of qualified governmental excess benefit 
arrangements. Code section 41 5(m)(l) provides in part that, in determining whethepa 
governmental plan (as defined in section 414(d)) meets the requirements of section 415, 
benefits provided under a qualified governmental excess benefit arrangement shall not be taken 
into account. 

Section 41 5(m)(3) defines such an arrangement as a portion of a governmental plan which 
meets the following three requirements: (A) such portion is maintained solely for the purpose of 
providing to participants in the plan that part of the participant's annual benefit otherwise 
payable under the terms of the plan that exceeds the limitations on benefits imposed by section 
41 5 ("excess benefits"); (B) under such portion no election is provided at any time to the 
participant (directly or indirectly) to defer compensation; and (C) excess benefits are not paid 
from a trust forming a part of such governmental plan unless such trust is maintained solely for 
the purpose of providing such benefits. 

With respect to your first requested ruling, the Excess Plan is a portion of System A, which your 
authorized representative has stated is a governmental plan as described in Code section 
414(d). It is represented that the only purpose of the Excess Plan is to provide participants in 
System A that portion of a participant's benefits that would otherwise be payable under the 
terms of System A except for the limitations on benefits imposed by Code section 415. The 
Excess Plan does not allow participants to defer compensation. The Excess Plan limits 
participation to System A participants for whom contributions would exceed the Code section 
41 5 limits. Therefore, we have determined that the Arrangement is a portion of a governmental 
plan which is maintained solely for the purpose of providing to System A participants that part of 
the participant's annual benefit otherwise payable under the terms of System A that exceeds the 
section 415 limits, and, as such, meets the requirements of section 415(m)(3)(A). 
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Your authorized representative has stated that participation in the Excess Plan is automatic and 
mandatory for System A participants for whom contributions are limited by Code section 41 5 
and that there are no employee contributions to the Excess Plan. Thus, we have determined 
that no direct or indirect election is provided at any time to participants to defer compensation, 
and, accordingly, the requirements of section 415(m)(3)(B) are met. 

Code section 41 5(m)(3)(C) requires that the trust from which excess benefits are paid must not 
form a part of the governmental plan (in this case, System A) which contains the excess benefit 
arrangement, unless such trust is maintained solely for the purpose of providing such benefits. 
In the present case, the Trust is part of System A, but it is maintained separately. Contributions 
to the Trust consist only of the amount required to pay the excess benefits for the plan year and 
the amount required to pay administrative expenses. Funds are not accumulated to pay 
benefits in future plan years. Therefore, we have determined that the requirements of section 
41 5(m)(3)(C) are met. 

Since the Excess Plan and Trust satisfy all of the requirements of section 41 5(m)(3), we 
conclude with respect to your first ruling request that the Excess Plan and Trust being 
implemented for the eligible employees of County X and the other participating employers meet 
the legal requirements of Code section 41 5(m) for a qualified governmental excess benefit 
arrangement. 

With respect to the second requested ruling, section 41 5(m)(2) provides that "for purposes of 
this chapter, (A) the taxable year or years for which amounts in respect of a qualified 
governmental excess benefit arrangement are includible in gross income by a participant, and 
(B), the treatment of such amounts when so includible by the participant, shall be determined as 
if such qualified governmental excess benefit arrangement were treated as a plan for the 
deferral of compensation which is maintained by a corporation not exempt from tax under this 
chapter and which does not meet the requirements for qualification under section 401 ." 

Ruling 1 has already determined that the Excess Plan meets the legal requirements of section 
41 5(m) of the Code for qualified governmental excess benefit arrangements. Accordingly, the 
tax treatment of the amounts distributed under the Excess Plan to the participants is determined 
as if such qualified governmental excess benefit arrangement were treated as a plan for the 
deferral of compensation which is maintained by a corporation not exempt from tax under this 
chapter and which does not meet the requirements for qualification under section 401. It has 
been represented that the Trust is a grantor trust within the meaning of Code sections 672 
through 677 and under state law. 

Section 83(a) of the Code provides that the excess (if any) of the fair market value of property 
transferred in connection with the performance of services over the amount paid (if any) for the 
property is includible in the gross income of the person who performed the services for the first 
taxable year in which the property becomes transferable or is not subject to a substantial risk of 
forfeiture. 

Section 1.83-3(e) of the Income Tax Regulations provides that for purposes of section 83 the 
term "property" includes real and personal property other than money or an unfunded and 
unsecured promise to pay money or property in the future. Property also includes a beneficial 
interest in assets (including money) transferred or set aside from claims of the transferor's 
creditors, for example, in a trust or escrow account. 
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Section 402(b) of the Code provides that contributions made by an employer to an employee's 
trust that is not exempt from tax under section 501 (a) are included in the employee's gross 
income in accordance with section 83, except that the value of the employee's interest in the 
trust will be substituted for the fair market value of the property in applying section 83. Under 
section 1.402(b)-I (a)(l) of the regulations, an employer's contributions to a nonexempt 
employee's trust are included as compensation in the employee's gross income for the taxable 
year in which the contribution is made, but only to the extent that the employee's interest in such 
contribution is substantially vested, as defined in the regulations under section 83. 

Section 451 (a) of the Code and section 1.451-1 (a) of the regulations provide that an item of 
gross income is includible in gross income for the taxable year in which actually or 
constructively received by a taxpayer using the cash receipts and disbursements method of 
accounting. Under section 1.451-2(a) of the regulations, income is constructively received in 
the taxable year during which it is credited to a taxpayer's account, set apart or othelwise made 
available so that the taxpayer may draw on it at any time. However, income is not constructively 
received if the taxpayer's control of its receipt is subject to substantial limitations or restrictions. 

Various revenue rulings have considered the tax consequences of nonqualified deferred 
compensation arrangements. Rev. Rul. 60-31, Situations 1-3, 1960-1 C.B. 174, holds that a 
mere promise to pay, not represented by notes or secured in any way, does not constitute 
receipt of income within the meaning of the cash receipts and disbursements method of 
accounting. See also Rev. Rul. 69-650, 1969-2 C.B. 106, and Rev. Rul. 69-649, 1969-2 C.B. 
106. 

Under the economic benefit doctrine, an employee has currently includible income from an 
economic or financial benefit received as compensation, though not in cash form. Economic 
benefit applies when assets are unconditionally and irrevocably paid into a fund or thst  to be 
used for the employee's sole benefit. Sproull v. Commissioner, 16 T.C. 244 (1951), aff'd per 
curiam, 194 F.2d 541 (6th Cir. 1952). Rev. Rul. 60-31, Situation 4. In Rev. Rul. 72-25, 1972-1 
C.B. 127, and Rev. Rul. 68-99, 1968-1 C.B. 193, an employee does not receive income as a 
result of the employer's purchase of an insurance contract to provide a source of funds for 
deferred compensation because the insurance contract is the employer's asset, subject to 
claims of the employer's creditors. 

Accordingly, with respect to the second ruling request it is concluded that the benefit payments 
from the Excess Plan will be taxed to the participants as income only as they are actually paid 
or made available. 

This ruling letter is based on the assumption that System A is a governmental plan as described 
in Code section 414(d) and that it meets all of the applicable requirements under Code section 
401 (a). 

This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent. 

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance with the 
power of attorney on file in this office. 
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If you have any questions about this letter, please contact 
. Please refer to SE:T:EP:RA:SE:T3. 

Sincerely yours, , 

Frances V. 'st&, Manager 
Employee Plans Technical Group 3 

Enclosures 
Notice 437 
Deleted copy of ruling letter 


