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Dear Ms. 

This is in response to the , request for letter rulings under $ 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code, as supplemented by correspondence dated 
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, submitted on your behalf by your authorized representative. The request for 
letter rulings is based on the following facts and representations. 

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, 1934, died on Date 2,2003, at age 
68 not having reached her "required beginning date" as that term is defined in $ 
401 (a)(9)(C) of the Internal Revenue Code. Taxpayer A was survived by two daughters, 
Taxpayer B and Taxpayer C. Taxpayer B and Taxpayer C were alive as of the date of 
this ruling request. 

As of her date of death, Taxpayer A was the owner of an individual retirement 
arrangement, IRA X, maintained with Company M. By means of a beneficiary 
designation dated Date 4,2001, Trust T was named the beneficiary of Taxpayer A's IRA 
X. 

Trust T was executed on Date 3,2001. fj 2.1 of Trust T provides that the trust 
was revocable by Taxpayer A. Thus, at the death of Taxpayer A, Trust T became 
irrevocable. Taxpayer D is the trustee of Trust T. Trust T is valid under the laws of State 
N. 

Company M, the custodian of IRA X, has been provided with information 
concerning the terms of Trust T and the identity of the beneficiaries thereof. 

Article 4 of Trust T provides that at the death of Taxpayer A, the balance of Trust 
T, including IRA X, was to be given to Taxpayers B and C in equal shares. The language 
of Trust T contained no conditions limiting the payment of Taxpayer B's share. Article 5 
of Trust T provides that Taxpayer C's share is to be retained by the trustee of Trust T and 
held in Subtrust U created under the terms of Trust T for the benefit of Taxpayer C. 
Article 5.1 of Trust T further provides that the trustee of Trust T contains sole and 
absolute discretion to use as much of the income and principal of Trust T for Taxpayer 
C's benefit considering Taxpayer C's other income. At Taxpayer C's death, remaining 
Trust T assets held for the benefit of Taxpayer C are to be paid to Taxpayer C's 
descendants, per stirpes. If Taxpayer C has no descendants, then remaining trust assets 
are to be paid to Taxpayer A's surviving descendants, per stirpes. 

Taxpayer B's date of birth was Date 5, 1963; Taxpayer C's date of birth was date 
6, 1966. Taxpayer B is the oldest potential beneficiary under the terms of Trust T of 
Taxpayer A's IRA X. 

Trustee D proposes to divide IRA X, by means of trustee to trustee transfers, into 
two distinct individual retirement arrangements (IRAs). Each transferee IRA will be 
maintained in the name of Taxpayer A (deceased). One transferee IRA will be 
maintained for the benefit of Taxpayer B, beneficiary thereof. The second transferee IRA 
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will be maintained for the benefit of the subtrust created under the terms of Trust T which 
subtrust is being maintained for the benefit of Taxpayer C to pay Trust T assets to her as 
provided under Trust T terms. Distributions from each of the transferee IRAs will be 
made over the life expectancy of Taxpayer B, the oldest beneficiary of IRA X. 

Based on the above facts and representations, you, through your authorized 
representative, request the following'letter rulings: 

1. That Taxpayer A's IRA X may be subdivided, by means of a series of trustee 
to trustee transfers, so that a separate IRA may be created in the name of 
Taxpayer A (deceased) for the benefit of Taxpayer B; and 

2. That Taxpayer A's IRA X may be subdivided, by means of a series of trustee 
to trustee transfers, so that a separate IRA may be created in the name of 
Taxpayer A (deceased) for the benefit of Trust T which will hold said 
transferred IRA amounts, and distribute said amounts, for the benefit of 
Taxpayer C. 

With respect to your ruling requests, Code § 408(a)(6) provides that, under 
regulations prescribed by the Secretary, rules similar to the rules of section 401(aJ(9) and 
the incidental death benefit requirements of section 401 (a) shall apply to the distribution 
of the entire interest of an individual for whose benefit an IRA trust is maintained. 

Code section 401(a)(9)(A) provides, in general, that a trust will not be considered 
qualified unless the plan provides that the entire interest of each employee- 

(i) will be distributed to such employee not later than the required beginning date, 
or 

(ii) will be distributed, beginning not later than the required beginning date, over 
the life of such employee or over the lives of such employee and a designated 
beneficiary or over a period not extending beyond the life expectancy of such 
employee or the life expectancy of such employee and a designated 
beneficiary. 

Section 401(a)(9)(C) of the Code provides, in relevant part, that, for purposes of 
this paragraph, the term "required beginning date" means April 1 of the calendar year 
following the calendar year in which the IRA holder attains age 70 112. 

Code 8 401 (a)(g)(B)(ii) provides, in general, that if a plan participant (IRA 
holder) dies before the distribution of his interest has begun in accordance with 
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subparagraph (A)@) (before his required beginning date), his plan or IRA interest must 
be distributed within five years after the death of the employee or IRA holder. 

Code 5 401(a)(9)(B)(iii) provides for an exception to the 5-year rule if the plan 
participant or IRA holder dies with a designated beneficiary. In that case, distributions 
must begin no later that 1 year after the date of death of the IRA holder (or a later date if 
set down in regulations promulgated by the Secretary) and must be made over the life of 
the beneficiary (or over a period not exceeding the life expectancy of the beneficiary. 

With respect to your ruling requests, "Final" Income Tax Regulations under Code 
sections 401(a)(9) and 408(a)(6). were published in the Federal Register at 67 Federal 
Register 18987-19028 (April 17,2002), and in the Internal Revenue Bulletin at 2002-19 
I.R.B. 852 (May 13,2002). The Preamble to the "Final" Regulations, in relevant part, 
provide that the regulations apply for determining required minimum distributions for 
calendar years beginning after January 1,2003 

Section 1.401(a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-4, provides, in relevant 
part, that in order to be a designated beneficiary, an individual must be a beneficiary as of 
the date of (the employee's or IRA holder's) death. Generally, an employee's designated 
beneficiary will be determined based on the beneficiaries designated as of the datk of 
death who remain beneficiaries as of September 30 of the calendar year following the 
calendar year of death. 

Section 1.401 (a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that only 
individuals may be designated beneficiaries for purposes of section 40 1 (a)(9). A person 
who is not an individual, such as the employee's estate, may not be a designated 
beneficiary. However, Q&A-5 of 5 1.401 (a)(9)-4 provides that beneficiaries of a trust 
with respect to the trust's interest in an employee's benefit may be treated as designated 
beneficiaries if the following requirements are met: 

(1) the trust is valid under state lay or would be but for the fact there is no 
corpus. 

(2) the trust is irrevocable or will, by its terms, become irrevocable upon the 
death of the employee. 

(3) the beneficiaries of the trust who are beneficiaries with respect to the 
trust's interest in the employee's benefit are identifiable within the 
meaning of A-1 of this section fiom the trust instrument. 

(4) relevant documentation has been timely provided to the plan administrator. 
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Section 1.401 (a)(9)-3 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that, in order to 
satis@ the rule of Code 5 401 (a)(g)(B)(iii), if the beneficiary is not the employee's or IRA 
holder's surviving spouse, then required distributions must begin no later than the end of 
the calendar year following the calendar year which contains the plan participant's or IRA 
holder's date of death. 

Section 1.401(a)(9)-5 of the b'Final" regulations, Q&A-5(b) provides, in summary, 
that if an employee dies before his required beginning date, the applicable distribution 
period for distribution calendar years after the distribution calendar year containing the 
employee's date of death is determined in accordance with paragraph (c) of this A-5. 

Section 1.401 (a)(9)-5 of the "Final" regulations, Q&A-5(c)(l), provides, in 
general, that, with respect to an employee who has a non spouse designated beneficiary, 
the applicable distribution period measured by the beneficiary's remaining life expectancy 
is determined using the beneficiary's age as of the beneficiary's birthday in the calendar 
year immediately following the calendar year of the employee's death. In subsequent 
years, the applicable distribution is reduced by one for each calendar year that has elapsed 
after the calendar year immediately following the calendar year of the employee's death. 

Section 1.401 (a)(9)-9 of the "Final" regulations, Q&A-1, provides the reldvant 
Single Life Expectancy Table. 

Section 1.401 (a)(9)-8 of the "Final" regulations, Q&A-2(a), provides the 
"separate account" rules with respect to defined contribution plans. A "separate account" 
is an account under which the beneficiary or beneficiaries differ fiom the beneficiary or 
beneficiaries of the other accounts. In general, if separate accounts are set up, for years 
subsequent to the calendar year containing the date on which the separate accounts were 
established, or the date of death if later, a separate account under a plan is not aggregated 
with the other separate accounts under the plan in order to determine whether the 
distributions fiom such separate account satisfy the requirements of Code 401(a)(9). 
Instead, the rules in Code 401(a)(9) apply separately to each separate account under the 
plan. 

Section 1.401(a)(9)-8 of the "Final" regulations, Q&A-3, provides that a separate 
account is a separate portion of an employee's benefit which reflects the separate interest 
of an employee's beneficiary under the plan as of the employee's death for which 
separate accounting is maintained. The separate accounting must allocate all post-death 
investment gains and losses, contributions and forfeitures, for the period prior to the 
establishment of the separate accounts on a pro-rata basis in a consistent and reasonable 
manner among the separate accounts. 
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Section 1.401 (a)(9)-4 of the "Final" regulations, Q&A-5(c), provides, in relevant 
part, that the separate account rules are not available to beneficiaries of a trust with 
respect to the trust's interest in an employee's benefit. 

Code 5 408(d)(l) provides, generally, that, in accordance with the rules of tj 72, 
amounts paid or distributed from an IRA are included in the gross income by the payee or 
distributee. 

Code 5 408(d)(3)(C) provides, generally, that amounts from an "inherited" IRA 
cannot be rolled over into another IRA. In general, an "inherited IRA is an IRA 
maintained by an individual who acquired said IRA by reason of the death of another if 
the acquiring individual is not the surviving spouse of said other individual. In this case, 
as noted above, Taxpayers B and C are Taxpayer A's daughters. 

Revenue Ruling 78-406, 1978-2 C.B. 157, provides that the direct transfer of 
funds from one IRA trustee to another IRA tnastee, even if at the behest of the IRA 
holder, does not constitute a payment or distribution to a participant, payee or distributee 
as those terms are used in Code $408(d). Furthermore, such a transfer does not 
constitute a rollover distribution. 

Additionally, a trustee to trustee transfer, as described in Rev. Rul. 78-406, does 
not constitute a distribution or payment as those terms are defined for purposes of Code 5 
408(d). 

Finally, Rev. Rul. 78-406 is applicable if the trustee to trustee transfer is directed 
by the beneficiary of an IRA after the death of the IRA owner as long as the transferee 
IRA is set up and maintained in the name of the deceased IRA owner for the benefit of 
the beneficiary. 

The issue raised in this ruling request is whether beneficiary-daughters of an IRA 
holder may, after the death of the IRA holder, have their one-half interests in the 
deceased's IRA transferred to IRAs set up and maintained in the name of the deceased 
when each resulting IRA is set up solely to benefit one of the daughters. 

Neither the Code nor the "Final" regulations promulgated under Code $401 (a)(9) 
preclude the posthumous division of IRA X into more than one IRA. However, the 
"Final" regulations do preclude "separate account" treatment for Code $ 401 (a)(9) 
purposes where amounts pass through a trust. . 

In this case, absent the Trust T trustee's decision to transfer, by means of trustee- 
to-trustee transfers, each daughter's one-half interest in Taxpayer A's IRA X to her 
beneficiary IRA, as described above, distributions of the entire IRA X interest would 
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have to be made over Taxpayer B's remaining life expectancy in accordance with tj 
lAOl(a)(9)-5 of the "Final" regulations, Q&A-5(c)(l). After the proposed trustee to 
trustee transfers, Taxpayers B and C will receive required distributions over Taxpayer 
B's remaining life expectancy. Thus, the proposed trustee to trustee transfers will have 
no effect on either the timing or the amount of minimum required distributions. 

Thus, based on the specific facts and representations surrounding this ruling 
request, we conclude as follows: 

1. That Taxpayer A's IRA X may be subdivided, by means of a series of trustee 
to trustee transfers, so that a separate IRA may be created in the name of 
Taxpayer A (deceased) for the benefit of Taxpayer B; and 

2. That Taxpayer A's IRA X may be subdivided, by means of a series of trustee 
to trustee transfers, so that a separate IRA may be created in the name of 
Taxpayer A (deceased) for the benefit of Trust T which will hold said 
transferred IRA amounts for, and distribute said amounts for, the benefit of 
Taxpayer C. 

T h s  ruling letter is based on the assumption that IRA X and the beneficiaty lRAs 
created after the trustee to trustee transfers either have met, are meeting, or will meet the 
requirements of Code tj 408 at all times relevant thereto. 

Pursuant to a power of attorney on file with this office, the original of this letter 
ruling is being sent to your authorized representative. 
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This letter is directed only to the taxpayer that requested it and is based solely on 
the representations made with respect thereto. Section 61 10(j)(3) of the Code provides 
that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely yours, 

Frances V. Sloan 
Manager, Employee Plans Division 
Technical Group 3 

Enclosures: 

Deleted copy of ruling letter 
Notice of Intention to Disclose 


